Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokrytecká Čechie #1: Petr Pavel suverenitu Tchaj-wanu neuznává, ale křivácky na něj volá

Diplomacie má svá pravidla a kdo je porušuje je nedůvěryhodný. Pokud chceme mít diplomatické styky s Tchaj-wanem uznejme jeho suverenitu.Porušování našeho vlastního svobodného postoje,kdy uznáváme politiku jedné Číny,je křiváctví.

Žijme v pravdě vyzýval Václav Havel, ale hned po svém zvolení prezidentem ČR se Petr Pavel dopustil anti-havlovského křiváctví, když telefonoval s "tchajwanskou prezidentkou" Cchaj Jing-wen a nerespektoval tak naši vlastní svobodnou politickou linii existence pouze jedné Číny, jejíž součástí je i Tchaj-wan. Že jej v tom podpořil i současný premiér Fiala a svým předchozím projevem i předseda senátu Vystrčil znamená jen míru rozsahu anti-havlovského křiváctví na naší aktuální politické scéně - ne zásadový a morální postoj.

Proč Pavel a Fiala nevolají po tom, aby ČR uznala suverenitu a nezávislosti Tchaj-wanu? Proč nemáme politiku dvou Čín? A v případě Vystrčila, který se kloní přímo k "Formose" tchaj-wanské pan-green koalice dokonce politiku tří Čín? Proč? Protože čecháčkovská malost, diplomatický amatérismus a pseudo-havlovský populismus. Pokrytectví v Čechii nabývá svého vrcholu.

Česká republika i státy EU uznávají Čínskou lidovou republiku (ČLR) a z diplomatického hlediska považují Tchaj-wan za součást jejího území a vychází ze zásady „jedné Číny". Vzhledem k tomu, že diplomaticky uznaná ČLR v praxi nevykonává veřejnou moc nad územím Tchaj-wanu, musí státy EU hájit své obchodní a další zájmy, které se týkají Tchaj-wanu, uzavíráním dohod s jiným subjektem, než je ČLR. Udržování oddělených hospodářských vztahů s pevninskou Čínou a s Tchaj-wanem a udržování diplomatických vztahů jen s ČLR se jeví jako nejpragmatičtější řešení a tento přístup sdílí i Česká republika. V roce 1995 se tehdejší ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec vyjádřil:

„Ve vztazích s Tchaj-wanem Česká republika vychází z praxe převážné většiny dalších zemí, t. j. s ČLR udržuje diplomatické styky a s teritoriem Tchaj-wanu vztahy na nevládní úrovni, přičemž důsledně respektuje politickou linii existence pouze jedné Číny, jejíž součástí je i Tchaj-wan, a ČLR jedinou legitimní představitelkou. Tchaj-wan je nicméně neoddiskutovatelnou hospodářskou i sociální realitou, přičemž i s tímto teritoriem má ČR zájem rozvíjet především ekonomickou a obchodní spolupráci.“

Například na schůzi Senátu ze dne 14.12.2011 se mj. uvádí:
„...výbor doporučuje Senátu Parlamentu ČR vyslovit souhlas s ratifikací příslušných dohod podle článku XXI GATS s Argentinou, Austrálií, Brazílií, Kanadou, Čínou, samostatným celním územím Tchaj-wan...“

Vláda Čínské republiky na Tchaj-wanu odvozuje svou právní subjektivitu od Čínské republiky, která byla založena na pevnině po rozpadu mandžuského císařství v roce 1912. Výsledkem občanské války v 1927-1949 byly dva státy, a to Čínská republika na Tchaj-wanu a Čínská lidová republika na pevninské Číně, tedy dva čínské státy a dvě čínské vlády, které si činí vzájemně nárok na suverenitu nad nedělitelným čínským územím obdobně jako Severní a Jižní Korea. Při příchodu Čankajška na Tchaj-wan v roce 1949 jeho vláda nastolila autoritativní režim. Národní strana Kuomintang obsadila všechny důležité funkce ve státní správě a místní tchaj-wanská společnost byla vyloučena z podílu na politické moci. Kuomintang se snažil eliminovat jakékoliv zakládání dalších politických stran a kontroloval média. V období 1947-1987 nastolil na světě jedno z nejdelších období stanného práva, označovaným jako „Bílý teror“, kdy bylo uvězněno na 140 tisíc obyvatel a cca 4 tisíce popraveno. V 70. letech Čínská republika na Tchaj-wanu prosazovala, že je nástupcem vlády na pevnině a jediným dědicem čínské kultury s územními nároky např. i na Tibet. V roce 1987 byl zahájen proces demokratizace a tzv. nacionální „tchaj-wanizace“ znamenající zdůraznění významu tchaj-wanské kultury, společnosti, ekonomiky, jazyka, národnosti a identity a nepovažování Tchaj-wanu (Formosy) za součást kontinentální Číny. Toto je v politickém prostředí aktuálně stále živé téma a kritizováno „pan-blue“ koalicí v čele s pravicovým Kuomintagem a naopak podporováno „pan-green“ koalicí v čele s levicovou Demokratickou pokrokovou stranou.

Předpokládejme tedy, že daný telefonát byl zprofanovaným "jasným signálem" a etalonem i pro další postoje Petra Pavla a sledujme v dalších měsících, zda obdobně občan ČR např. bude:

- mít právo svobody slova, ale ne aby bylo jeho slovo šířeno;

- mít právo na informace, ale ne aby se k němu volně šířili;

- mít právo na rovnost před zákonem, ale ne na nediskriminační znění zákona;

- mít právo na akademickou svobodu, ale ne aby mohl být přijat na univerzitu;

- mít právo na svobodu pohybu, ale ne aby překračoval hlídané hranice;

- mít právo hlasovat, ale ne aby jeho hlas byl započítán;

- mít právo na svobodu tisku neregulováním médií, ale ne na neregulování prostředí pro média.

 

 

Čtěte na podobné téma:

Charta 77 vznikla proti „Vystrčilům“

Nevadí 70% pro ex-KSČ prezidentské kandidáty. Vadí, že Fialova vláda je už nalevo od KSČ.

Autor: Josef Zbořil | úterý 31.1.2023 18:58 | karma článku: 31,17 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Způsobí Fialův "boj s nesprávnými názory" zrušení zákona "o popírání holokaustu"?

ČR patří mezi 18 z 193 zemí světa a 13 z 27 zemí EU, kde je zákon proti popírání holokaustu. Fiala včerejším obhajování vládního boje proti "nesprávným" názorům nakročil k jeho zrušení pro proti-ústavnost jako ve Španělsku 2007.

7.4.2023 v 22:27 | Karma: 29,83 | Přečteno: 915x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Svobodu a zodpovědnost mladým: Volby a daně od 16ti let, trestní odpovědnost od 10ti let

Svět se mění a my s ním. Mladí se dnes (ne)dobrovolně hrnou do dospělého věku rychleji a rychleji a neužívají si dětský věk jako dřívější generace. Dopřejme jim tedy plné občanství - s volbami, daněmi a trestní odpovědností.

7.4.2023 v 13:09 | Karma: 27,37 | Přečteno: 651x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Institut de-aparátizace: Pro absolventy "širokoškolského vzdělávání" premiéra Fialy

Studijní programy v čele s "brněnskou politologií" premiéra Fialy chrlí takové absolventy, že si zaslouží reflexi brainstormingovým zrcadlením jejich "širokoškolského vzdělávání" aparáto-tvornosti a nestarobního rentiérství.

1.4.2023 v 7:17 | Karma: 27,17 | Přečteno: 833x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Anekdoty spisovatele a profesora MUDr. Josefa Thomayera nejen o „středočeské zblbělosti“

Prof. MUDr. Josef Thomayer (1853-1927) byl významný český lékař, narozený na Domažlicku, který se vedle tvoření lékařského názvosloví a psaní populárně-vědeckých knih zabýval i literární tvorbou.

25.3.2023 v 12:06 | Karma: 18,96 | Přečteno: 500x | Diskuse| Kultura

Josef Zbořil

Pokrytecká Čechie #5: Svobodomyslní Češi vs. slouhovští čecháčci

Čecháčci a jejich malost se u nás historicky rozvinula pobělohorskou, násilnou, na 300 let trvající rekatolizací a vytvořila toto nepůvodní lokajství s denunciantstvím, či-li prospěchářským udavačstvím. Což není český charakter.

19.2.2023 v 10:18 | Karma: 17,30 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 11,75
  • Průměrná čtenost 1768x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".