Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokrytecká Čechie #1: Petr Pavel suverenitu Tchaj-wanu neuznává, ale křivácky na něj volá

Diplomacie má svá pravidla a kdo je porušuje je nedůvěryhodný. Pokud chceme mít diplomatické styky s Tchaj-wanem uznejme jeho suverenitu.Porušování našeho vlastního svobodného postoje,kdy uznáváme politiku jedné Číny,je křiváctví.

Žijme v pravdě vyzýval Václav Havel, ale hned po svém zvolení prezidentem ČR se Petr Pavel dopustil anti-havlovského křiváctví, když telefonoval s "tchajwanskou prezidentkou" Cchaj Jing-wen a nerespektoval tak naši vlastní svobodnou politickou linii existence pouze jedné Číny, jejíž součástí je i Tchaj-wan. Že jej v tom podpořil i současný premiér Fiala a svým předchozím projevem i předseda senátu Vystrčil znamená jen míru rozsahu anti-havlovského křiváctví na naší aktuální politické scéně - ne zásadový a morální postoj.

Proč Pavel a Fiala nevolají po tom, aby ČR uznala suverenitu a nezávislosti Tchaj-wanu? Proč nemáme politiku dvou Čín? A v případě Vystrčila, který se kloní přímo k "Formose" tchaj-wanské pan-green koalice dokonce politiku tří Čín? Proč? Protože čecháčkovská malost, diplomatický amatérismus a pseudo-havlovský populismus. Pokrytectví v Čechii nabývá svého vrcholu.

Česká republika i státy EU uznávají Čínskou lidovou republiku (ČLR) a z diplomatického hlediska považují Tchaj-wan za součást jejího území a vychází ze zásady „jedné Číny". Vzhledem k tomu, že diplomaticky uznaná ČLR v praxi nevykonává veřejnou moc nad územím Tchaj-wanu, musí státy EU hájit své obchodní a další zájmy, které se týkají Tchaj-wanu, uzavíráním dohod s jiným subjektem, než je ČLR. Udržování oddělených hospodářských vztahů s pevninskou Čínou a s Tchaj-wanem a udržování diplomatických vztahů jen s ČLR se jeví jako nejpragmatičtější řešení a tento přístup sdílí i Česká republika. V roce 1995 se tehdejší ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec vyjádřil:

„Ve vztazích s Tchaj-wanem Česká republika vychází z praxe převážné většiny dalších zemí, t. j. s ČLR udržuje diplomatické styky a s teritoriem Tchaj-wanu vztahy na nevládní úrovni, přičemž důsledně respektuje politickou linii existence pouze jedné Číny, jejíž součástí je i Tchaj-wan, a ČLR jedinou legitimní představitelkou. Tchaj-wan je nicméně neoddiskutovatelnou hospodářskou i sociální realitou, přičemž i s tímto teritoriem má ČR zájem rozvíjet především ekonomickou a obchodní spolupráci.“

Například na schůzi Senátu ze dne 14.12.2011 se mj. uvádí:
„...výbor doporučuje Senátu Parlamentu ČR vyslovit souhlas s ratifikací příslušných dohod podle článku XXI GATS s Argentinou, Austrálií, Brazílií, Kanadou, Čínou, samostatným celním územím Tchaj-wan...“

Vláda Čínské republiky na Tchaj-wanu odvozuje svou právní subjektivitu od Čínské republiky, která byla založena na pevnině po rozpadu mandžuského císařství v roce 1912. Výsledkem občanské války v 1927-1949 byly dva státy, a to Čínská republika na Tchaj-wanu a Čínská lidová republika na pevninské Číně, tedy dva čínské státy a dvě čínské vlády, které si činí vzájemně nárok na suverenitu nad nedělitelným čínským územím obdobně jako Severní a Jižní Korea. Při příchodu Čankajška na Tchaj-wan v roce 1949 jeho vláda nastolila autoritativní režim. Národní strana Kuomintang obsadila všechny důležité funkce ve státní správě a místní tchaj-wanská společnost byla vyloučena z podílu na politické moci. Kuomintang se snažil eliminovat jakékoliv zakládání dalších politických stran a kontroloval média. V období 1947-1987 nastolil na světě jedno z nejdelších období stanného práva, označovaným jako „Bílý teror“, kdy bylo uvězněno na 140 tisíc obyvatel a cca 4 tisíce popraveno. V 70. letech Čínská republika na Tchaj-wanu prosazovala, že je nástupcem vlády na pevnině a jediným dědicem čínské kultury s územními nároky např. i na Tibet. V roce 1987 byl zahájen proces demokratizace a tzv. nacionální „tchaj-wanizace“ znamenající zdůraznění významu tchaj-wanské kultury, společnosti, ekonomiky, jazyka, národnosti a identity a nepovažování Tchaj-wanu (Formosy) za součást kontinentální Číny. Toto je v politickém prostředí aktuálně stále živé téma a kritizováno „pan-blue“ koalicí v čele s pravicovým Kuomintagem a naopak podporováno „pan-green“ koalicí v čele s levicovou Demokratickou pokrokovou stranou.

Předpokládejme tedy, že daný telefonát byl zprofanovaným "jasným signálem" a etalonem i pro další postoje Petra Pavla a sledujme v dalších měsících, zda obdobně občan ČR např. bude:

- mít právo svobody slova, ale ne aby bylo jeho slovo šířeno;

- mít právo na informace, ale ne aby se k němu volně šířili;

- mít právo na rovnost před zákonem, ale ne na nediskriminační znění zákona;

- mít právo na akademickou svobodu, ale ne aby mohl být přijat na univerzitu;

- mít právo na svobodu pohybu, ale ne aby překračoval hlídané hranice;

- mít právo hlasovat, ale ne aby jeho hlas byl započítán;

- mít právo na svobodu tisku neregulováním médií, ale ne na neregulování prostředí pro média.

 

 

Čtěte na podobné téma:

Charta 77 vznikla proti „Vystrčilům“

Nevadí 70% pro ex-KSČ prezidentské kandidáty. Vadí, že Fialova vláda je už nalevo od KSČ.

Autor: Josef Zbořil | úterý 31.1.2023 18:58 | karma článku: 31,17 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Peněženka u doktora

Vyšetření nejmenované peněženky na podezření z prázdnoty v době epidemie anti-babišismu a signalizující projevy Fialovy drahoty.

26.5.2023 v 5:30 | Karma: 15,92 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Tři příběhy Malého prince: na planetě Dotace, planetě Daňovka a Hanácké planetě

Tři příběhy Malého prince vygenerované s pomocí AI - umělé inteligence. Na planetách s pobíračem dotací, plátcem daní pro pobírače dotací a hanácké planetě.

25.5.2023 v 21:52 | Karma: 12,97 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Zrušme dezinformační pojem „volební urna“

České zákony o volbách zmiňují „volební schránka“ ne „volební urna“. Urna je stará římská jednotka velikosti půl amfory. Zrušme a nepoužívejme tento „dezinformační pojem“, obdobně jako to praktikuje Kanada ve francouzštině.

14.5.2023 v 14:09 | Karma: 14,81 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Milion EUR pro Václava Moravce? Raději racionalizujme informační tok dle Richty ze 60. let

Moderátor PhDr. Václav Moravec, Ph.D. et Ph.D. (1974) působí také na Univerzitě Karlově, kde "bojuje s dezinformacemi", naposledy za milion EUR od fy. Google.Nestačila by ale "racionalizace informačního toku" dle Richty ze 60.let?

7.5.2023 v 14:06 | Karma: 25,86 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Zrušme dezinformační pojem "popelnice"

Pokud žhavý a teplý popel do (plastových ani kovových) popelnic nepatří, tak pojem "popelnice" je anachronismem zasluhujícím si nápravu, popř. je "dezinformačním pojmem", jak je dnes v módě uvádět.

6.5.2023 v 20:38 | Karma: 20,31 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 281
  • Celková karma 12,39
  • Průměrná čtenost 1768x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".