Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Napínavé čtení. Velmoci se rádi vměšují do záležitosti jiných zemí. To není nic nového pod sluncem.

V sedmdesátých letech minulého století v Československu koloval vtip: "Jaký je rozdíl mezi Alexandrem Dubčekem (který byl svržen vpádem jednotek Varšavské smlouvy) a Salvadorem Allendem (který byl svržen vojenským pučem podporovaným CIA)" Správná odpověď zněla, že Dubček zapomněl, že Sovětský svaz je blízko a Allende zapomněl, že Sovětský svaz je daleko.

Cituji z Wikipedie:

"Vojenský puč byl finančně podporován ze strany CIA. Zpráva o chystaném převratu se těsně před jeho uskutečněním dostala k východoněmecké Stasi, která ji ihned poslala prezidentu Allendemu. Informace se k němu však nestihla dostat včas."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende

0 0
možnosti
Foto

Imran Chán byl přece jen odstraněn. Viz

"Pákistánský parlament v sobotu vyslovil nedůvěru premiérovi Imranu Chánovi, což znamená, že v úřadu končí. Podle agentury Reuters by v pondělí měli poslanci vybrat nového předsedu vlády. Stát by se jím mohl lídr opozice Šahbáz Šaríf. Chán před hlasováním podle televize Al-Džazíra vyzval své podporovatele, aby proti výsledku demonstrovali."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pakistan-premier-imran-chan-odvolany-parlament.A220409_231254_zahranicni_pmk

Výsledek hlasování byl dost těsný:

"Devětašedesátiletý Chán odmítá, že by jednal protiústavně, a tvrdí, že opozice se ho snažila svrhnout v rámci spiknutí, které zorganizovaly Spojené státy. Washington podobná obvinění popírá. Bývalý hvězdný hráč kriketu Chán se po nástupu do úřadu v srpnu 2018 začal více sbližovat s Čínou a Ruskem.

Pro nedůvěru Chánovi v sobotu hlasovalo 174 ze 342 členů parlamentu. Podle televize Al-Džazíra je to poprvé v historii země, kdy byl premiér vyslovením nedůvěry odvolán."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pakistan-premier-imran-chan-odvolany-parlament.A220409_231254_zahranicni_pmk

Takže v Pakistánu teď budou napínavé dny, ne-li týdny a měsíce.

0 0
možnosti
Foto

Kadafi, Sadam Husajn, nic nového pod sluncem:-/

1 0
možnosti
  • Počet článků 281
  • Celková karma 12,41
  • Průměrná čtenost 1768x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".