Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

107. výročí narození filozofky Ayn Rand

V ČR méně známá Ayn Rand  (2.2.1905 až  6.3.1982), vlastním jménem Alisa Zinověvna Rosenbaum, byla americká spisovatelka a filozofka ruského původu, která se proslavila především díky svým románům Altas Shrugged a Fountainhead, které dle amerického magazínu ShortList patří mezi nejlepších 50 románů všech dob, a definováním nového filosofického směru – objektivismu.

Svůj postoj a pohled na svět charakterizovala jako „filosofii pro život na zemi“ a snažila se definovat principy, jimiž by se měl člověk řídit ve svém myšlení a jednání, má-li žít životem hodným člověka. Člověk podle ní žije z hodnot získaných vlastní prací nebo dobrovolnou směnou a dosahování vlastního štěstí je jeho nejvyšším morálním cílem. Člověk podle této filozofie nežije jako člověk, pokud se rozhodne nepoužívat svůj rozum či pokud nemá možnost závěry svého rozumu prakticky uplatňovat.

10 vybraných citátů Ayn Rand:

1) A creative man is motivated by the desire to achieve, not by the desire to beat others. - Kreativní člověk je motivován touhou něčeho dosáhnout, nikoli touhou porazit ostatní.

2) Force and mind are opposites; morality ends where a gun begins. - Síla a mysl jsou protiklady; morálka končí tam, kde začíná zbraň.

3) From the smallest necessity to the highest religious abstraction, from the wheel to the skyscraper, everything we are and everything we have comes from one attribute of man - the function of his reasoning mind. - Od nejmenších nezbytností po nejvyšší náboženské představy, od kola po mrakodrap, všechno co jsme a vše co máme pochází z jedné vlastnosti člověka – schopnosti uvažovat s rozumem.

4) Individual rights are not subject to a public vote; a majority has no right to vote away the rights of a minority; the political function of rights is precisely to protect minorities from oppression by majorities (and the smallest minority on earth is the individual). - Práva jedince nejsou předmětem pro veřejné hlasování; většina nemá právo hlasovat o odebrání práv menšinám; politickou funkcí práva je důsledná ochrana menšin proti útlaku většiny (a nejmenší menšina na světě je jedinec).

5) The worst guilt is to accept an unearned guilt. - Nejhorší vinou je přijmout nezaslouženou vinu.

6) There are two sides to every issue: one side is right and the other is wrong, but the middle is always evil. - Každý problém má dvě možnosti: jednu správnou a druhou špatnou, ale střed je vždy zlo.

7) Upper classes are a nation's past; the middle class is its future. - Vyšší třídy jsou minulostí národa, střední třída je jeho budoucnost.

8) Wealth is the product of man's capacity to think. - Bohatství je produktem lidské schopnosti myslet.

9) Potentially, a government is the most dangerous threat to man's rights: it holds a legal monopoly on the use of physical force against legally disarmed victims. - Potenciálně je vláda nejvážnější hrozbou pro lidská práva: má legální monopol na použití fyzické síly proti legálně neozbrojeným obětem.

10) So you think that money is the root of all evil. Have you ever asked what is the root of all money? - Takže si myslíte, že peníze jsou kořenem všeho zla. Už jste si někdy položili otázku, co je kořenem všech peněz?

Kromě těchto citátů je také rozšířen a oblíben text z knihy Fountainhead (Zdroj):

Throughout the centuries there were men who took first steps down new roads armed with nothing but their own vision. The great creators (thinkers, artists, scientists, inventors) stood alone against the men of their time. Every great new thought was opposed. Every great new invention was denounced. But...the men of unborrowed vision went ahead. They fought, they suffered and they paid. But they won. - V průběhu staletí zde byli lidé, kteří učinili první kroky novými cestami, vyzbrojeni pouze vlastními vizemi. Velcí tvůrci (myslitelé, umělci, vědci, vynálezci) stáli osamoceni proti lidem své doby. Každá nová velká myšlenka čelila odporu. Každý nový velký vynález byl odsuzován. Ale...lidé s vlastní vizí šli dál. Bojovali, trpěli a platili za to. Ale vyhráli.

V současné době roste v USA i ve světě zájem o její myšlenky a pohled na svět, především o její román Atlas  Shrugged. Toho se od roku 1957 prodalo více než 7 milionů výtisků (v roce 2007 - cca 125 tisíc, 2008 - cca 250 tisíc a v roce 2009 - cca 500 tisíc).

Čtěte také na toto téma:

"Atlas Shrugged" od Ayn Rand - 2. nejinspirativnější kniha v USA

Autor: Josef Zbořil | čtvrtek 2.2.2012 6:00 | karma článku: 16,81 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Čínská AI: Prozatímní opatření pro řízení služeb generativní umělé inteligence

Překlad čínského regulačního prozatímního opatření na umělou inteligenci (AI) ze dne 10.července 2023 doplňující již nepřehlédnutelný stav upadající "evropské AI" oproti "americké AI" a "čínské AI".

15.7.2023 v 10:22 | Karma: 6,62 | Přečteno: 160x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Harari: Umělá inteligence a budoucnost lidstva

Překlad prezentace„Umělá inteligence a budoucnost lidstva“ od Yuval Noah Harariho, kterou přednesl na Frontiers Forum v Montreux dne 29.4.2023.

11.7.2023 v 16:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Dezfact-checking: Dezinformační fact-checking

Dezinformace bývá definována jako nepravdivá informace záměrně šířená za účelem oklamání lidí. Fact-checking má prověřovat faktická tvrzení s cílem určit pravdivost a správnost, ale může být také přirozeně použit i dezinformačně.

8.7.2023 v 11:26 | Karma: 20,37 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Usvědčený dezinformátor Tomáš Zdechovský: Lži o nezávislém státu Tchaj-wan

Fact-checking vystudovaného pedagoga volného času na teologické fakultě a dalších obdobných měkkých oborů Mgr. at. Mgr. at. Mgr. Tomáše Zdechovského, MBA, který je v tématu Tchaj-wanu usvědčeným dezinformujícím lhářem.

6.7.2023 v 14:17 | Karma: 33,20 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Osobní zkušenost s požadavkem na změnu dopravního značení II

Příklad požadavku a průběhu řešení změny dopravního značení v roce 2023 na Prostějovsku, navazující na osobní zkušenost z roku 2015.

6.7.2023 v 9:51 | Karma: 10,78 | Přečteno: 257x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 11,75
  • Průměrná čtenost 1768x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".