Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou Češi národ hlupáků nebo moudrý národ, který všechny převyšuje?

Na světě je mnoho národů, ale jedno mají společné, skládají se z jednotlivců, kteří mají různé vlastnosti. Každý jednotlivec ve svém životě rozhoduje o tom, které vlastnosti bude využívat a které naopak zcela ignorovat. Je to dáno

jeho zkušenostmi, morálními vlastnostmi, výchovou v rodině a také vzdělaností, moudrostí... Češi vždy museli bojovat o své místo na slunci - staletí byli v područí Rakouska, Německa, Ruska, ale své touhy po svobodě a samostatnosti se nevzdali.

Je až s podivem, kolik moudrých lidí a velikánů se v tomto národě zrodilo. Od hudby, přes vědu, medicínu, sport až po slavné vojevůdce, filozofy a politiky. Někteří tito lidé dosáhli světového věhlasu a uznání odborníků i těch největších mocností. Počínaje Karlem IV., Janem Žižkou, který budil strach a respekt u mnohem silnějších nepřátel, přes Palackého, Masaryka... až po Václava Havla. Právě o Václavu Havlovi se s úctou a obdivem vyjadřovaly špičky různých států, nejenom např. Bill Clinton. Říkali: „Havel svůj národ přesahoval“, „Havel byl přesvědčený, že štěstí a radost obyčejného života stojí výš než prchavý zážitek moci“. Havel byl osvícený vůdce, který chápal, že máme zodpovědnost jeden za druhého, vážil si významu každého jednotlivce a uvědomil si, že vlády jsou tu od toho, aby sloužili lidu a ne naopak.

Po Havlovi přišel Václav Klaus, jehož krédem bylo a dodnes je, že peníze jsou vždy až na prvním místě. Možná je profesorem a umí anglicky, ale svět ničím nezaujal. Snad jen tvrzením, že globální oteplovaní je úplná blbost, což bylo citováno po celém světě a všichni nad tím nevěřícně kroutili hlavou. Havel je považován za člověka pevného charakteru a morálních hodnot a Klausovo bezuzdné prospěchářství, hamižnost a pozornost upřenou směrem na sebe a ne k okolnímu světu, to nikoho neokouzlilo. 

A náš třetí polistopadový prezident Miloš Zeman je ostuda celého našeho národa. Celý svět nechápavě kroutí hlavou nad tím, koho si Češi, jindy chytří a moudří, vybrali za hlavu státu. Sám neznám nikoho ze svého okolí, kdo by schvaloval kroky a chování Miloše Zemana, jen se za něho stydí.

Je pro mne opravdu záhadou, proč v tomto národě, který je kolébkou moudrých a vzdělaných lidí už staletí, dopustíme bezprávné jednání nemocného Zemana a proruských lidí kolem něho. Chápu, že tu probíhá předvolební mocenský boj o posty –koryta- o různé výhody politiků, ale je tu minimálně mlčící polovina našeho národa, která Zemana nevolila a Babiše a těch ostatních ve vládě, už mají plné zuby. Ne že bych si dělal iluze o poctivosti a moudrosti opozičních politiků, ale je tu jistá naděje změny, kterou bychom měli využít.

A je tu propastný rozdíl: Václav Havel sloužil naší zemi a lidu, pro ostatní u moci je místo nahoře možností jak zbohatnout na úkor ostatních. Lidé v listopadu 89 možná i nevědomky byli věrni Havlově myšlence, že má smysl být aktivní a usilovat o změnu, i když se to může jevit zbytečné nebo marné. (viz Moc bezmocných-Václav Havel)

Známá americká politička s Českými kořeny Madeleine Albright byla udivena a překvapena vztahem Česka k Havlově osobě, i ke své vlastní nedávné historii a lituje, že „lidé v České republice nevidí, jak úžasný člověk to byl, jakými životními zkušenostmi prošel a co všechno se naučil o etice velení“. Já osobně nesdílím její názor, že lidé v České republice nevědí, jaký byl Havel člověk. Myslím, že při jeho pohřbu bylo jasně vidět, jak si ho vážili světoví lídři i lidé vlastního národa.

Klaus i Zeman jsou propagátoři Ruska, systému, kde nic není pravda a vše je možné. Diktátorské režimy jako v Rusku nebo v Bělorusku nestojí jen na jedné osobě, bez podpory a z toho vyplývajících výhod mnoha lidí na různých stupních moci, by diktátoři jako Putin, Hitler či Lukašenko nic nezmohli.

Diktatury umocňují lidské slabosti, které v demokraciích naopak vyvažuje síla spoluobčanů. Havel byl člověk, který se zajímal o názory jiných lidí a choval k nim respekt. Respekt, slušnost a skromnost, kterou nám ukázal Václav Havel, by měla být normou všech lidí obzvlášť politiků, jejichž práce by měla být službou svému národu. Ale být slušný člověk, i když právě nikdo nekouká, vyžaduje pevný charakter, moudrost a skromnost, což naprosté většině našich politiků chybí.

Lidé s řádnými vlastnostmi se do politiky moc nehrnou, ale jsou tu a není jich málo. Jde nyní o nás občany, abychom je rozpoznali, volili už v podzimních volbách a nemuseli se další volební období trápit tím, jaké potentáty jsme zase zvolili.

A nenechme se mýlit, že ti, kteří v minulosti vše podělali, nebudou mít tu drzost zase se cpát do čela naší země a jiných významných míst. Stačí jen přemýšlet, pamatovat si a nedělat ty samé chyby.

Autor: Miloslav Závorka | pátek 16.7.2021 21:34 | karma článku: 18,50 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Miloslav Závorka

Bude díky našim politikům už zítra mobilizace?

Při každé těžké nemoci si člověk musí přehodnotit žebříček svých vlastních hodnot, aby se uzdravil. Dnes, kdy je nemocná celá doba i planeta, je také nutné přehodnotit naše priority, aby lidstvo nebo národ vůbec přežily. Nastala

28.2.2023 v 12:05 | Karma: 7,61 | Přečteno: 95x | Diskuse

Miloslav Závorka

Zase musíme číst mezi řádky

Všichni lidé, co zažili vládu komunistů, si jistě dobře pamatují, že každý člověk, co se nechtěl zbláznit, nebo rezignovat pro zdánlivou bezvýchodnost situace, musel umět číst mezi řádky. Jinými slovy: dělat vlastní selekci všeho,

27.2.2023 v 10:37 | Karma: 34,41 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Miloslav Závorka

Bude mít Česká republika druhý vítězný únor? Všichni s jiným pohledem na věc budou umlčeni

Kroky naší povedené vlády k urychlenému přijetí zákona o dezinformacích tomu nasvědčují. Každý, kdo nebude souhlasit s oficiálním názorem naší vlády a jí pověřených ́odborníků ́, bude odstřižen od internetu.

16.2.2023 v 18:35 | Karma: 35,19 | Přečteno: 944x | Diskuse

Miloslav Závorka

Proč český národ opakovaně volí za prezidenta komunistu?

Jsme snad jako národ stádo hlupáků? Nepamatujeme si, co bylo před rokem 89? V 89. jsem byl prvně v životě hrdý,

5.2.2023 v 18:38 | Karma: 24,44 | Přečteno: 618x | Diskuse| Společnost

Miloslav Závorka

Čemu všemu jsou lidé ochotni věřit

Podzim 2022 byl alespoň podle našich politiků a zdravotních expertů, pověřených vládou, označován za temný soumrak lidstva, rovnající se málem Biblické potopě světa. Lidé budou umírat po stovkách, a kdo nebude ochráněn

8.1.2023 v 14:15 | Karma: 18,58 | Přečteno: 526x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 999x
S pozitivním přístupem a nadhledem jde všechno řešit lépe. Neexistuje situace, která by byla nad lidské síly. Nežijeme jenom pro sebe - životy jsou provázané a je třeba směřovat ke vzájemné podpoře a pomoci.

Seznam rubrik