Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeni pratele. Nadpis autora clanku pod kterym diskutujeme, je pro moji osobu zarazejici. Nas narod nejsou jen hlupaci, ale urcite nejsme moudri. Vychazim ze znalosti meho zivota, ktery prosel Protektoratem az do dnesniho dne. Z toho je take 53 let zivota mimo republiku.

Ti, kteri hovori o jinych statech a prirovnavaji je k CR, maji v mnohem pravdu. Ty staty jsou postaveny podle hospodarskych vysledku, ktere prevysuji hospodarstvi v CR. Take minulost jim dnes dava moznosti klidu a pohody pokracovat v rozvoji svych zemi.

To vse CR postrada. Proc? Vzdyt tech 30 let je prakticky jedna a pul generace a my jsme stale ve vleku toho prechodu ze socialismu k trzni ekonomice.

Zde prichazi ten deficit poltickych osobnosti s myslenkama pro budoucnost naseho statu. Jsme ve vleku socialistickych vymozenosti a tim ztracime moznosti osobnich sil prekonat ten krok. Stale je mnoho rukou nastavenych ke statu. Nezname zakladni charakter cloveka probijejiciho zivotem podle svych usuku a moznosti. My ten charakter nicime. A ti, kteri se nepodali tomu trendu, dosahli o trochu vic. Pak prichazi zavist tech, kteri nechteli na tom pracovat.

To je muj strucny naznak charakteru naroda ceskeho dnes. Proto se nesmime divit i tomu politickemu uskupeni ve vedeni statu. Pripocitame-li jeste nedostatecnou organizaci v rizeni CR, nedivme se kvality dnesnich politiku.

Nejsem zde od toho kritizovat dnesni osobnosti. Diskuteri to udeleli za mne. Jen zminka na adresu Vaclava Havla. Jako osobnost ceskeho naroda nema v tech triceti letech konkurenta. Jako politik nic moc. Jen jeden krok ktery udelal ve sve funkci si cenim velice. Odvolani premiera a vladu a ustanoveni urednicke vlady. To ukazal politickou proziravost.

Dekuji za pozornost

0 0
možnosti
DM

zde souhlas,jeho role byla spíše v rovině reprezentativní,filosofické a jeho vnímání je dnes výrazně posunuto i díky určité ikonizaci

Politicky nevýrazná soobnost,bez jakékoliv širší vize a snahy aktivně zemi řídit.Ono jmenování úřednické vlády byl nutný krok po podání demice Klausovy vlády,zde opět nevidím nic co by Havel aktivně řídil.

Rozhodně si ho ale vážím jako osobnostiu.

BTW:Pořád nechápu proč všichni mezi české velikány cpou toho Žižku,jako bojovník a stratég asi jo,jako vzor -no to horko težko...

0 0
možnosti
Foto

Václav Havel slíbil, že bude prezidentem jen do svobodných voleb. Svůj slib splnil, a jakmile 5x za sebou kandidoval, odešel z funkce a ty svobodné volby se konečně v roce 2003 mohly konat !!R^

1 1
možnosti

R^ Jsme národem, kde je značné procento hlupáků, jinak by nebylo možné, aby byl Miloš Zeman zvolen v přímé volbě dvakrát. Ale nejsme v tom sami. Například Němci - takový velký a kulturní národ, a jak se v minulém století nechal zbaňkovat psychopatem Hitlerem.:-)

2 2
možnosti
JN

J88o27s60e88f 27N51i19k39l

17. 7. 2021 16:24

Jsme národem, kde je značné procento moudrých občanů, proto volilo MZ v přímé volbě dvakrát.

2 3
možnosti
JN

J10o85s50e53f 74N85i93k71l

17. 7. 2021 15:11

"Na tom, abychom byli národem hlupáků, se dlouhodobě pracuje." KRB

1 0
možnosti
Foto

Musí být z té práce úplně hin.;-D

1 0
možnosti
Foto

Ta část moudrého národa byl třikrát nucena emigrovat, tak tu teď chybí.

5 1
možnosti
JM

J96a16n 92M48a22r20e52k

17. 7. 2021 19:11

Jejda, já taky emigroval, takže jsem ten moudrý. Škoda, že si toho moji učitelé na měštance nevšimli. Pane Dvořák, vy mi lichotíte....ale já emigroval jenom jednou. To sráží hřebínek z mé hlavy.

0 0
možnosti
JZ

Ani jedno, ani druhé.

1 0
možnosti

Na moudré a na hlupáky nelze členit podle osobních sympatií nebo názorového souznění. To vůbec ne. To by byla hloupost.

Národ, který by nebyl schopen docenit i osobnosti jako je Klaus či Zeman by byl národem hlupáků.. což naštěstí zatím ještě není;-)

Praktické zkušenosti, nadhled, různé úhly pohledu, odvaha otvírat nová či "zapovězená" témata, kontroverze, diskuze, souboje argumentů ..to všechno je nutná podmínka zdravého myšlenkového a názorového prostředí.. a předpoklad "moudrého národa". Až tyhle staré štiky zmizí ..a nahradí je už jen mdlí kapři odchovaní a vykrmení v EU sádkách falešné "korektnosti" a "správné" loajality ..pak teprve by bylo s národem zle..

2 4
možnosti
Foto

Respektuji Váš názor, i když s ním v mnoha ohledech nesouhlasím. Dovolte pár poznámek :

- Máte pravdu, že cosi dobrého lze nalézt i na prezidentu Zemanovi a Klausovi . Ostatně to lze najít na každém člověku.

- MZ a VK jsou ekonomové, a tak Havla určitě převyšovali ekonomickými znalostmi, zatímco VH je převyšoval coby morální autorita. A právě to je ale podle mě úkolem prezidenta.

- Nevím, co máte na mysli tou "odvahou otvírat nová či zapovězená témata, popř. kontroverze". Pro mě je nepřípustná taková "odvaha" kdy nám osoba prezidenta překládá z angličtiny vulgarismy genitálií či vtipkuje na téma likvidace novinářů s ruským totalitním prezidentem Putinem. Těch příkladů, kdy MZ překročil hranici je mnohem více. Chápu ale, že některým lidem něco podobného nevadí, neboť vyznávají podobnou morálku

- Problémem je podle Vás úhel pohledu - pokud někdo někoho urazí a ten ho kvůli tomu zabije, tak můžeme také říkat, že tím byl projeven "kontroverzní názor" na spravedlnost, popř. že to byl souboj argumentů nebo odvaha řešit spor pod různým úhlem pohledu.

- No a poslední poznámka - v případě MZ podle mého nejde o žádnou starou štiku, ale o dosti nemocného žraloka.

0 0
možnosti
JV

Vyborne popsano R^

2 0
možnosti
PK

Kdysi jsem zhlédl snímek k příležitosti 30. výročí sametové revoluce od Roberta Sedláčka .....Soud nad českou cestou, jakýsi metaforický tribunál nad námi všemi, zda jsme dostáli ideálům sametové revoluce.

V něm bylo i toto sdělení....Ideály sametové revoluce, byť s odřenýma ušima, jsme vyjma jednoho (životní prostředí) naplnili. Můžeme být tedy rádi, protože se nemáme za co stydět. Tak nevím jak to hodnotí obyčejný občan, zda souhlasí..

Co se týče uvedených osob v blogu, asi je na ně tolik názorů co počet lidí je vyjadřující. O MZ a VK nemá smysl hovořit, historie si i s nimi po zásluze poradí. A VH, ten měl být již dávno podroben kritické retrospekci, aby nebyl v české kultuře a obecně ve veřejném prostoru vykreslován jako svatý na obrázku.

3 1
možnosti

Ovšem jaké vlastně byly ty ideály sametové revoluce? Před Listopadem tu byla okupace a komunistická diktatura, takže jsem za ideály Listopadu považoval suverenitu a demokracii. Suverenity jsme se pak dobrovolně zbavili referendem; a co se demokracie týče, jsme sice na tom podstatně lépe než například v USA nebo Británii, ale bohužel stále platí Masarykovo "Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty."

0 0
možnosti
PN

P59e88t86r 87N70e55d13v51ě67d

16. 7. 2021 23:17

A před kým se ti Vaši stydlíni pořád stydí?

3 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1080x
S pozitivním přístupem a nadhledem jde všechno řešit lépe. Neexistuje situace, která by byla nad lidské síly. Nežijeme jenom pro sebe - životy jsou provázané a je třeba směřovat ke vzájemné podpoře a pomoci.

Seznam rubrik