Je prohra demokracie, že nebyl plný Václavák?

Lze jen těžko srovnávat revoluci v listopadu 89, kdy bylo denně plné Václavské náměstí a včerejší podvečer, kdy byl Václavák plný jen z části. Po 17. listopadu 89 byly denní demonstrace spontánním vyjádřením protestu: 

neochota dále snášet a trpět nadvládu komunistů, projevila se zde léta utlačované svobody našich občanů, to vše podpořené invazí Rusů v 68. roce.

Je třeba si uvědomit, že včerejší demonstrace na Václavském náměstí ve snaze sesazení Miloše Zemana z úřadu - pro velezradu - je v úplně jiné době. Mladí lidé vyrůstali v relativním nadbytku a svobodě všeho, včetně neomezeného cestování po celém světě. A zájem o to, kdo právě vládne, moc neřešili. Ale díky covidu se vše radikálně změnilo a neomezená svoboda lidí se omezila na minimum. A mladí lidé si mohou najednou nejen uvědomit, ale i prakticky zažít cestovní nesvobody před rokem 89. Cesty na západ si užívali pouze soudruzi a my ostatní byli na Lipně, Slapech nebo pod stanem.

Včera jsem pozorně sledoval demonstraci na sesazení Zemana a nebyl jsem vůbec zklamaný. Mnoho nespokojených lidí různého věku - ale co bylo důležité, hodně mladých lidí, kteří si už uvědomují, o co se v těchto dnech a měsících hraje. O nic menšího, než o svobodu nás všech, ale hlavně těch mladých - a jejich dětí. Sám jsem zažil věčné čekání ve frontě, na cokoliv vás napadne, zatímco soudruzi a Rusové chodili zadem bez čekání. A Rusy jsme tu měli ´dočasně´ 20 let!! A díky Václavu Havlovi a nám, kteří jsme ho podpořili tím, že jsme chodili denně demonstrovat na náměstí ve všech městech, se vše změnilo a Havel se stal Prezidentem s velkým ´P´.

Žádná svoboda nepřijde sama, o tu se musíme s těmi mocnými poprat. Zpěvák Karel Kryl nás svými písněmi držel celá léta naší nesvobody v naději, že vše se změní a slova jeho písně ´Podivný kníže´:

„…a netuší, že děti z té země v které mrazí,  prostě a bez závěti mu jednou hlavu srazí…“

jsou nadčasové a platí stále, vždyť ten ´podivný kníže´ je stále v Rusku - ale i u nás.

A včerejší opakované výzvy na Václaváku k tomu, abychom šli všichni k volbám a svými hlasy podpořili ty, kteří MOHOU SPOLU S NÁMI TUTO ZMĚNU USKUTEČNIT, je na místě.

Zbavit se agentů ruské ambasády, našich kolaborantů v KSČ a SPD - jednou provždy.

A podpořit třeba pana Šlachtu, který jako policista odhaloval velké úniky peněz politiků a tím byl pro všechny soudruhy ohrožením. Odstavili ho stranou – ale třeba se mu díky naší podpoře povede dostat do politiky a vymést odtud všechno smetí, které pod koberec soudruzi roky zametali.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslav Závorka | pátek 30.4.2021 22:14 | karma článku: 18,35 | přečteno: 728x