Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Pěkný článek, pěkně vysvětlené souvislosti, škoda, že současní ekonomové již dávno rezignovali na to, aby tyto zákonitosti vysvětlovali. A škoda, že většina lidí se to ani nepokusí pochopit nebo se nad tím zamyslet. Navíc u nás vždy dochází ke zvyšování minimální mzdy pouze z důvodu nutnosti zvýšení odvodů z mezd. Když vyvstane potřeba zvýšit odvody, což je u nás prakticky další daň, tak nejjednodušší je zvýšit minimální mzdu.

Zvyšuji karmu a přeji Vám, abyste se nenechal odradit diskuzními útoky, které je třeba vnímat jen jako zoufalé kopání kolem sebe.

4 0
možnosti
KF

Zoufalá logika totiž volá o pomoc, milá dámo :-)

0 0
možnosti
ZH

Víte co se stalo v NSR, když po válce, kdy téměř neexistovaly důchody zavedli dnešní  systém důchodů? Začal hospodářský zázrak. ;-D

1 0
možnosti
TT

Kristepaneježíši, ty tomu fakt věříš, cos napsal? :-P:-P:-P

V SRN byly prostředky, vymáhané údajně pro dobro lidí ve stáří, použity samozřejmě na úplně jiné účely. A když posléze začalo téci do průběžného důchodového systému míň, než co je vydáváno, nepostarala se žádná ze zvolených stran o to, aby se prostředky kdysi vložené do průběžného systému našly. Celé Německo to vědělo, že se vládnoucí těmi prostředky prostě obšťastnili, že jim proto bude v důchodě hůř, že když byl nadbytek příjmů z "důchodového zabezpečení", tak ten nadbytek byl použit jako kterýkoliv daňový příjem státu; ale v okamžiku, kdy do průběžného důchodového systému začalo proudit míň, řekl Svatý Německý Stát: my na vás defekujeme. Pořiďte si soukromé důchodové spoření.

Pojď diskutovat; oceň, že neurážím.

1 0
možnosti
KF

K65a46r47e50l 61F96u90k47s34a

24. 6. 2014 21:53

"Čím vyšší (minimální) mzdy budou, tím bude vyšší cena produkce. Čím bude vyšší cena produkce, tím vyšší budou ceny. Čím budou ceny vyšší, tím menší bude množství a rozličnost zboží a služeb a menší bude kupní síla poptávky." - kolego nesmysl. Minimálně z tohoto pohledu je to na kupní sílu poptávky neutrální, pokud bereme uzavřenou ekonomiku (z té pozice jsem Váš argument pochopil). Ale proč nezkusit použít falešný argument, abych si obhájil svůj nesmysl. Ještě bych Vám k tomu něco napsal, ale i ve škole se začíná od první třídy...:-)

2 0
možnosti
KF

K20a62r47e42l 70F71u87k10s50a

24. 6. 2014 21:55

Jinak pro znalé - nemyslím si, že ten efekt je neutrální. On je v uzavřené ekonomice spíše opačný než uvádí kolega...

1 0
možnosti

Existují výjimky z pravidla,že zvýšení  minimální mzdy vyvolá za jinak stejných podmínek zvýšení nezaměstnanosti. Neplatí vždy opak, tj. snížení poměru minimální mzdy k průměrným mzdám  nemusí vést k zlepšení v relativní nezaměstnanosti . Zvýšení minimální mzdy má nepřímý vliv na zvýšení zaměstnanosti kvalifikovaných pracovníků . Pokud se úroveň minimální mzdy nalézá významně pod rovnovážnou úrovní, její zvýšení může vést ke zvýšení úrovně zaměstnanosti v situaci, kdy především nekvalifikovaní pracovníci mají  snížené možnosti při vyhledávání práce, protože náklady všech firem na zaměstnávání dodatečných pracovníků mají  v určitém intervalu konstantní úroveň Firmám se zvýšením úrovně minimální mzdy se zvyšují nemzdové  pracovní  náklady, tj. jejich příspěvky na sociální a důchodové zabezpečení. Fiktivní odměňování některých pracovníků na úrovni minimální mzdy umožňuje  některým  firmám šetřit na daních a na sociálním pojištění, přičemž zbytek platu je doplacen zaměstnanci z černých fondů. Tito pracovníci jsou propouštěni na prvním místě a propadají se do sociální sítě se všemi negativními důsledky jak pro ně samotné, tak pro veřejné rozpočty. Stanovení minimální mzdy na vyšší úrovni snižuje tendenci některých firem i jejich pracovníků chovat se v tomto ohledu jakožto černí pasažéři v prostoru mezi neplacením daní, práci na černo, nemocenskou a sociálními dávkami a získávat tak výhody na úkor jiných firem a jejich pracovníků. Tímto způsobem je destabilizováno  postavení všech ekonomických subjektů,  jejich chování na trhu i jejich očekávání. Rostoucí náklady na práci podněcují firmy k investicím do stabilizace pracovníků a do zvyšování  jejich produktivity v případě očekávané poptávky po jejich produktech. Kritizuje-li autor určité konkrétné návrhy z pozice tzv. všeobecných pouček nějaké vědy, měl by v souladu s platnou  metodologii vždy předem prozkoumat, zda-li nejsou předkládány v situaci, která se platnosti té či oné poučky vymyká (princip falzifikace).

2 0
možnosti
Foto

Mnoho písmen. Ač jsem se snažil, věcný argument žádný. Politická dogmata. Článek byl ekonomický.

3 0
možnosti
Foto

Mám dokonce podezření, že to, co jste napsal, naše věrchuška ví. Nicméně, pokud by to aplikovali dle zásad zdravého rozumu, zjistilo by se, že jsou postradatelní. A to nemohou připustit.

Takže raději děravý necky s neustálým ucpáváním děr, než generální oprava a normální plavba.

5 0
možnosti
ZH

A já proč mají v USA takovej obrovskej dluh, to bude tou minimální mzdou. ;-D

Jinak se naprosto pletete v důvodech zavádění minimalní mzdy. Ta se nezavádí, aby se sebrali nezasloužené zisky podnikatelům. Ta se zavádí hlavně proto, aby když někdo 8 hodin denně pracuje, měl alespoň tolik, aby přežil!!Což je při 9 000 hrubého taky umění.:-)

1 2
možnosti
PK

Asi tak, ale to fanatici liberálního systému nevidí. Samozřejmě základ je tržní mechanismus, ale bez zásahů a korekcí - které ho zase nesmí ničit, v tom souhlas, nefunguje. Kdyby to bylo tak báječné, tak bychom žádný jiný systém neznali a všichni by chrochtali blahem. Bohužel obhájci liberalismu zahrnují do přínosů - zisky z kolonialismu, zisky z technického a vědeckého rozvoje apod.

1 0
možnosti
MD

Minimalni mzda je prijatelny nastroj, pokud se jeji vyse stanovi z toho, jak si na tom ekonomika statu a stat celkove stoji. Tech veci, ktere se podstatneji podili na zvysovani chudoby je daleko vice. Kdyby jimi byla jen minimalni mzda, je nam hej. Ve fyzice se tomu rika spojene nadoby.

0 0
možnosti
Foto

Ne. Minimální mzda je limitní nesmysl. Stát není vrchnost.

Stát smí užít jen tolik prostředků, které má k disposici. A slibovat mzdy za nepráci je nesmysl.

A stát disponuje jen tolika prostředky, které jiným ukradl, nebo pokročileji, obnosy, které získal ničením měny, což je totéž.

Minimální mzda je okrádání nejchudších.

4 0
možnosti
VH

"Čím je minimální mzda vyšší, tím horší je dopad na chudé lidi, tím vyšší je cenová hladina a tím vyšší je nezaměstnanost."

Toto právě v otevřeném světě moc neplatí. Ceny určuje trh. Ceny nejsou v Německu několikanásobné, jako platy. Existuje i opačný vliv na nezaměstnanost. Lépe vydělávající zaměstnanec si nemusí opravovat všechno, ale stává se zákazníkem, dává tím práci jiným.

1 2
možnosti
Foto

Chybně předsouváte důsledky před příčiny. Německá ekonomika, jakkoliv ji Hitler poničil, má zázemí v majetku občanů, což zde právě socialismus definitivně zničil.

Německá ekonomika má ještě zdroje. Zde už nejsou.

Proto ve zkratce ukazuji, co se stane.

3 1
možnosti

Aneb Cesta do otroctví zhuštěná do jednoho blogu. KarmaR^

2 0
možnosti
Foto

Ano, pokusil jsem se to koncentrovat do dvou A4.

0 0
možnosti
PK

Pan Závladský nechápe, že dějiny jsou bojem o podílu na společenském produktu a i tento boj hnal a žene lidstvo kupředu. Věří v jakýsi automatismus a dobré srdce všech akterů. Minimální mzda může být, celostátní nebo oborová, ku prospěchu, mají ji i nejbohatší země, které by podle blogera už měly dávno skončit v propadlišti dějin.

3 1
možnosti

To jste spletl, naopak, liberál sází na sobectví aktérů. V tržním systému lze totiž dosáhnout prosperity jenom tím, že dělám něco, za co mi ostatní zaplatí. Tedy jim de facto sloužím. Na dobrou vůli sází spíš socialista, když si myslí, že miliardář obětuje svoji novou jachtu a bude zaměstnance, jejichž přínos nedosáhne minimální mzdy, dotovat ze svého (místo toho, aby investoval např. do nějaké mašiny, která práci zefektivní, ale bude vyžadovat odbornější obsluhu).

7 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.