Diskuse

Typografie 4

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

„… Times New Roman. Tento font (nebo jeho variety) je dostupný prakticky na všech počítačích a je obvykle dobře počeštěn.“

Počeštěn je mizerně. Mám na mysli mezery za písmeny „ť“, „ď“ a „ľ“. Prostě tam nacpali písmena s diakritikou, ale na příslušné kerningové páry se z vysoka vykašlali.

Pokud sázím v InDesignu a musel bych použít tohle písmo, mohu si samozřejmě nastavit mezery za příslušnými písmeny jak libo, ale pro běžného uživatele, který tiskne z Wordu, je Times New Roman dokonalým mrzačítkem výsledného textu.

Tady bych samozřejmě doporučil Stormovo Lido STF, které se Timesům podobá (a je hezčí a přitom se dobře čte), jenže problém je v rozšířitelnosti – pokud má většina lidí Times New Roman jako výchozí písmo svého textového editoru, tak škoda slov.

0 0
možnosti
Foto

Píšu-li „je počeštěn“ mám tím na mysli že obsahuje české znaky. O kerningu nehovořím, ale právě na Timesu v následných dílech na ukázkách demonstruji, jak je typograficky tupý. Dá se použít i relativně rozšířená Cambria, ale kerning není o mnoho lepší. Dále zmiňuji, že sazba provedená pomocí Word/Publisher/TTF je zoufalstvím ať použijete jakýkoliv font.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.