Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RB

Tajemný muž

22. 5. 2012 9:20
Hlouposti

Za prvé,inflace byla už ve starověkém Římě a to tenkrát žádné banky neexistovaly.Za druhé,ten,kdo inflaci vytváří,je stát a ČNB se mu v tom sanží bránit.Kdyby byla ČNB v rukou politiků,to byste,autore,teprve viděl inflaci!

Za třetí,měření inflace se prování oproti základnímu roku a to je,jak psal někdo pode mnou,rok 93.Opravdu doporučuji prostudovat mechanismus výpočtu a srovnání inflace,než začnete zase kolem sebe plivat.

Jo,ještě k tisknutí peněz,ano,ČNB tiskne peníze neustále.Proč?Zjistěte si,jaká je životnost papírové bankovky v oběhu. Budete se divit.A představte si,že by ČNB přestala tisknout náhradní peníze.Čím bychom za 6 měsíců asi tak platili?

Jinak o pouštění peněz navíc do oběhu rozhodují politici a právě levicoví mají největší zájem jich pustit co nejvíc(na dávky pro "obyčejné lidi")a tím roztáčet inflaci ve velkém (viz Obama a USA).Takže nežehrejte na banky,ale na levicový přístup politiků (ze všech stran včetně ODS a KSČm),kterým nejde o lidi,ale jen o vlastní koryta!!!

0 0
možnosti
I

Inzheim

22. 5. 2012 11:58
Re: Hlouposti

KAŽDÝ KRÁL ŘECKÉHO MĚSTSKÉHO STÁTU MĚL KRÁLOVSKOU POKLADNU S HEJNEM FINANČNÍKŮ.

0 0
možnosti
MM

codo1

22. 5. 2012 6:09
omyl autora

autor článku se lehce plete, spotřební koš který našel pravděpodobně na stránkách ČSU je vyjádřen v cenách základního roku. nevím přesně který rok je brán jako základní ale např 1993 řekněme. V té době mohli být ceny podobné. Inflace se počítá mimo jiné metody pomocí CPI což je index spotřebitelských cen. Ten se stanoví jako podíl ceny spotřebitelského koše v roce tomto a ceny spotřebitelského koše v roce základním což je v našem případě 1993.

tím získám CPI letošního roku. Inflace meziroční se potom stanoví v % jako (CPI letos - CPI loni)/ CPI loni to celé krát 100. tudíž hořekovat, že za potraviny se utratí v průměru 1200 kč je nesmysl. tento údaj se vztahuje ke spotřebnímu koši v základním roce. doporučuji prostudovat základy makroekonomie, než se pustím do rádoby odborného článku.

1 0
možnosti
PR

To-nejsem-ja

22. 5. 2012 6:32
Re: omyl autora

Ale prdlajz. Je to sice pěkná teorie na oblbnutí lidí, ale ve skutečnosti je to tak jak pán píše. Mě stát neoblbne. Může sice lhát, že je inflace 1,8% nebo podobná nesmyslná čísla, ale realita je úplně někde jinde. Realita je někde mezi 8%-10%. Musím se smát všem těm fondům, důchodovejm připojištěním atd... kde tvrděj, že pokryjou inflaci + něco navíc. To je takovej podvod. To je prostě dokonalý letadlo.

1 0
možnosti
LZ

generallz

22. 5. 2012 0:59
Murray Rothbard

Přečtěte si knihu Murraye Rothbarda Peníze v rukou státu.

1 0
možnosti
PR

To-nejsem-ja

22. 5. 2012 6:28
Re: Murray Rothbard

Čet sem. Tam je všechno. Pěkná knížka. Podle toho pochopí ekonomický principy i Anča z Horní Dolní. Bohužel lidi neviděj ekonomicky dál než do svý peněženky..:((

1 0
možnosti
ED

fujojte

22. 5. 2012 0:07
Nechápu

několik perliček ze spotřebního koše ČSÚ, tak například chudší člověk si

smí dovolit zemřít a nechat se zpopelnit tak jednou za 99 let.... berte v úvahu sociální pohřby, které jednotlivec neplatí...  Náhrobek

si může v průměru dovolit po 1 700 letech.... a on má dneska každý náhrobek? Nejsou spíš rodinné, a nejsou lidé rozptylování na loučkách bez náhrobku????... Poplatek za psa vychází

někde kolem pětikoruny měsíčně.. nevím ale asi nemá každý psa, žejo.... Stravování v jídelnách v průměru na 79

korun měsíčně!.... v jídelně když už se tam odvážím víc jak 79 fakt nenechám, předraženou colu nemusím a jídlo se do toho vejde. Podle mne je ten spotřební koš ok.R^

0 0
možnosti
S

sagi20

21. 5. 2012 21:32
měna

Ono je to trošku o nepochopení poslaní měnového systému, inflace (přiměřená) je v podstatě potřebná a žadoucí, děla z měny obježivo a postpuně ji znehodnocuje těm kteří jí hromadí a nevyužívají. Tedy nutí "peníze točit". Mnohem větší problém je dluh, brzdí inflaci, vytváří nestabilitu a umělý nedostatek peněz i když krátkodobě je to baječný prostředek jak rozjet ekonomiku a přitom se nebát inflace....

1 0
možnosti
PR

To-nejsem-ja

22. 5. 2012 6:33
Re: měna

tak toto je vážně blábol.....

2 0
možnosti
I

Inzheim

21. 5. 2012 21:14
Je jisté, že

inflace běží, jak jste popsal, jen bych doplnil, že po vítězných volbách levice bude nucena část slibů plnit, zvýší soc.dávky, důchody, platy, zruší některé platby a penízky si na ten špás dotiskne, protože HDP nevzroste ani o milimetr, spíše pravý opak. Tím znehodnotí úspory té lepší části obyvatelstva, následovat zákonitě bude rychlé zdražování, dotisky bankovek, zvedání platů, zvedání cen, až se soudruzi dopracují k 1. červnu 1953, kdy tehdy prezident soudruh Zápotocký v pátek večer v 19.00 hod ve zprávách sdělil národu, že nepřátelské pomluvy americ.imperializmu a západoněmec.revanšizmu rozhlašují nesmysl o pádu čsl měny. A za 24 hod to už obyčejný čes hlasatel oznámil jako fakt.

0 0
možnosti
ML

šelma6005

21. 5. 2012 21:29
Re: Je jisté, že

Nevím kdo jak, ale já si pod levicovými aktivitami nepředstavuji zvýšení jakýchkoliv dávek. Zastavení zadlužování má být prioritou i pro levici. (Já sám jsem levicového zmýšlení což neznamená že schvaluji soustavné zdlužování a ani neznamená že jsem nemakačenko - jak nám pravice prezentuje levici) Proto žádné zvyšování jakýchkoliv dávek, nýbrž důsledné progresivní zdanění a zvýšení korporátních daní je jediná schůdní cesta k zastavení zadlužování.

Celá EU to bude muset již brzy pochopit a podle toho jednat. Jinak jí nezbývá jiné než zasloužený krach - krach globálního nenažraného kapitalizmu. Tenhle režim totiž není udržitelný ani v horizontu 5 let!

4 0
možnosti
RW

Vodnik3

21. 5. 2012 21:02
CPI

chtěl bych podotknout, že statistický úřad měří CPI, což je index spotřebitelských cen, kterou všichni omylem považují za inflaci. Dokonce i ČNB má sice sledovat inflaci a svojí měnovou politikou ji udržovat v rozumné výši, naopak však používá CPI. Proto její základní nástroj - repo sazba, je nyní na úrovni vemi nízkých 0,75 procenta a ČNB hrozí dalším snižováním (což v delším horizontu ještě více zvýší inflaci). CPI se na rozdíl od inflace dá považovat za číslo vymyšlené statistickým úřadem a tedy i politicky ovlivnitelné. Občas se stane, že je inflace a CPI stejné, v posledních letech to ovšem vůbec neplatí.

0 0
možnosti
ED

fujojte

22. 5. 2012 0:10
Re: CPI

CSU měří inflaci podle CPI, jak byste chtěl, aby ji měřil jinak, vždyť podle CPI to je asi nejlepší možný způsob, který zajímá většinu lidí....

0 0
možnosti
P

prokopholy22

21. 5. 2012 20:57
uroky z uroku - nejvetsi zlo

proto je krize, proto je drahe bydleni. banky chteji abyste meli dluhy a solili.

1 0
možnosti
RV

ofce bonifác

21. 5. 2012 20:35
O úrovni článku svědčí již jeho úvod

Věta "Jak poměrně trefně poznamenal W. Churchill" má správně znít "Jak poměrně trefně poznamenal J.Gobbels vydávajíce toto za výrok W.Churchilla" viz. http://www.statistik.baden-wuerttemberg.de/Veroeffentl/Monatshefte/PDF/Beitrag04_11_11.pdf ;-)

0 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v1

21. 5. 2012 18:04
...

R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.