Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

carolusI

20. 5. 2012 2:08
V sedmi létech

jsem si otevřel bazar, peněz moc nebylo. Tak jsem vyměňoval  s dětmi hračky za ruzné starožitnosti. Nejcennější úlovek byla stříbrná stokoruna a husitský šaršoun, zbraní bylo všude plno, tak můj bazar vypadal jako zbrojnice.. Stokorunu dosud mám, ale šaršoun mi později jeden starší kluk přerazil. Ani mu to nezazlívám,  vyhrožoval jsem mu stětím. Zájem o starožitnosti mi též zůstal. Rodiče nad mým podnikáním sice kroutili hlavou, ale naštěstí mi nebránili.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

20. 5. 2012 12:25
Re: V sedmi létech

Škoda, že nevím, co je to šaršoun. Taková mezera ve vzdělání... :-)

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

18. 5. 2012 21:15
Souhlas

pokud by byla ferová, nebyla nucená asi nelze nic namítat. Samozrřejmě ny to muselo být kontrolováno - minimálně z pohledu zpřísněných hygienických norem (s ohledem na vývoj dětského organismu).

Jediné, co tam vidím jako možný problém, je v psychice - děti berou svět a věci jinak, hrozí, že někomu skočí na špek (nepoctivá nabídka, neférová smlouva). Pak by museli vše kontrolovat rodiče a tím by zas děti přišli o učební prostor, trénink samostatnosti a rozhodování apod.

1 0
možnosti
W

wiki5

19. 5. 2012 6:20
Re: Souhlas

a kdyz se dite stane treba filmovou hvezdou tak uz se tim nikdo nezabyva a jak jsou casto pak poskozene tou slavou ktera vyprcha, neschopnosti zvladat pozornost kterou na sebe pritahuji a jinymi negativnimi vlivy... ale to nam nejak nevadi, ale aby dite doma zametlo tak aby pomalu na to melo souhlas uradu... (tohle neni oponentni nazor)

0 0
možnosti
K

kaktusak

18. 5. 2012 17:56
Zákaz dětské práce deformuje svobodný trh.

To věděli už podnikatelé v první polovině 19. století a proti tomuto státnímu dirigismu tvrdě bojovali. Bohužel marně, zvítězila zase jednou lenost a závist. Krátce předtím byli okradeni o soukromý majetek (otroky), no a výsledkem je dnešní socialistický marasmus, že.

1 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 5. 2012 15:53
Tentokrát se nám váš článek bude líbit

Zákaz jakékoliv práce dětí je debilita.

Mimochodem: debilita socialistická. Ani za socializmu nesměly děti pracovat. Takže když jsme - jako členové Dismanova rozhlasového souboru - hráli, naši odměnu směl získat soubor (sic). My jsme dostali desetikačku na úhradu nákladů. O nic méně debilní nejsou ani současné zákony.

1 0
možnosti
KN

Karl Novak

18. 5. 2012 15:01
U nás naše děti před nebezpečným

a zhoubným vlivem práce chráníme.

U dětí z chudých Zemí doporučujeme umřít hlady ale v žádném případě nepracovat !

RvRvRv

Snad tato bláznivá doba brzo pomine.

1 0
možnosti
BR

bbp

18. 5. 2012 13:51
Jak jsem v 6 letech dostala 5 Kč

Souhlasím naprosto s autorem článku a přidávám osobní zkušenost.

V 1. třídě (rok 1981) jsem měla uprostřed týdne den volna, protože paní učitelka musela odjet na nějakou poradu a tak si mě vzal do práce táta (ovocnář). Jeho podřízené museli přebrat jablka ve skladu a tak mě táta zapojil - přebírat jablka (tedy špatné vyhodit, dobré do bedny) zvládne fakt i 6 leté dítě. A to byl celý můj den. Já byla nadšená, že jsem mohla pomáhat a táta byl v klidu ... Když byla výplata, táta za mnou přišel a řekl, že za ten den mu pro mě dali 5 Kč. To byly peníze !!! A já je dala do kasičky a věděla jsem, že jsem si je vydělala. A v létě už jsem k němu šla na brigádu trhat třešně a rybíz.... abych si vydělala.

Dneska samozřejmě už vím, že mi ty peníze dal on, ale já je vydělala a jsem si jistá, že to utvořilo můj vztah k práci a penězům na celý život.

3 0
možnosti
PN

paulina

19. 5. 2012 5:13
Re: Jak jsem v 6 letech dostala 5 Kč

Mám podobnou zkušenost, jako dítě jsem pomáhala doma trhat rybíz, babička ho potom odvezla do výkupny, o zisk jsme se spravedlivě podělily.

0 0
možnosti
N

NTPT_POTRETI_ZAKAZANY

18. 5. 2012 13:33
Jako kluk by\cvh byl VDECNY moci si přividělat

R^R^ a klidně kluci a holky mohou třeba roznášet letáky aby si vydšělali na Daiblo III .o)

0 0
možnosti
JZP

Jožin z planin

18. 5. 2012 13:17
Práce a práce

No, děti nejsou schopny příliš dobře rozlišit, jaká smlouva je pro ně výhodná a jaká ne. Samozřejmě záleží na věku a vyspělosti. Určitě by to nebylo možné bez rozsáhlejší úpravy v zákoníku práce, aby to opravdu neskončilo z donucení rodičů ve fabrice za 1/4 platu.

Vývoj jde ale obráceně. Třeba v Anglii dokonce ani rodiče nesmí zaměstnat patnáctileté "dítě" mytím nádobí, úklidem na zahradě a podobně. To už mi přijde opravdu zvrhlé a krajně nevýchovné.

2 0
možnosti
PH

petrph

18. 5. 2012 13:02
a nechtěl by jste toho nějak moc?

6-10 leté děcko aby vstoupilo samo na pracovní či podnikatelský trh, sepisovalo a dohadovalo smlouvy s termíny které ani nechápe..?Co kdyby jim tam druhá strana dala třeba něšjakou nesplnitelnou podmínku plus smluvní pokutu milion, co kdyby se odkazoval na rozhodčí řízení se svým rozhodcem a podobně...

Přitom toto lze samozřejmě řešit i v té rodině a i ti rodiče mohou ty odměny stupňovat tak aby si bylo to dítě vědomo hodnoty té práce i odměny (třeba - za stovku tu budeš pracovat hodinu, odtaháš tolik a tolik beden a pod.) nebo i ty odměny za úspěchy ve škole budou úměrné jejich schopnostem (já vím že ti matematika nejde, ale když se budeš snažit a doučíš se to..)samozřejmě že tyto odměny nemusí být jen finanční - třeba ho vezme do zoo, do kina, a pod...Vlastně i proto aby si dítě uvědomilo že ani ty domácí práce nejsou jen tak, ale je za nimi něco dřiny...

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

18. 5. 2012 13:13
Re: a nechtěl by jste toho nějak moc?

Píšu snad o šestiletém děcku? Tak jste si to jen vyložil. Co třeba jednoduchá věc: sousede, já ti ten plot natřu. Jednoduchá výměna práce za peníze. I to je smlouva. Netahejte do toho zbytečné komplikace.

1 0
možnosti
L

lesicatko

18. 5. 2012 12:44
Nie

V rodine je v princípoe komunizmus, v spoločnosti kapitalizmus to je zakladný rozpor, ale tých rozporov je samozrejme v živote viac. Napr demokracia na pracovisko nepatrí a pod...

Rodičia musia vedieť ako deti vychovať v týcto protirečiacich si realitach a ako majú  fungovať v nekozistetnostiach

No a argumentovať tým, že deti nepoznajú hodnotu perňazí resp prace a preto by mala byť povolená detská práca - a načo ? Pokiaĺ ich rodiny vedia vychovať tak, že tú cenu poznajú....moje s tým napr nemajú problém.S tým majú problém deti v decakoch, odtrhnuté od reality. Bežna rodina ale rieši realne problémy, kde prirodzene aj deti odkukajú ako sa naraba s peniazmi a aká je ich cena ...

1 0
možnosti
PZ

PeTaX

18. 5. 2012 12:53
Re: Nie

Z části s Vámi musím souhlasit. Rodina je v podstatě komunistická jednotka. Ale v praxi pak ale musí čelit jinému mechanismu. Proto jsem ten článek napsal i s vědomím, že mnoho lidí naštvu.

A abych trochu naštval i Vás (ale v dobrém): peníze jsou vždy poznáním ceny práce. Nikdy to nebylo jinak.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.