Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

vavil

7. 8. 2012 21:11
Karma

za blog. Ale nesouhlasím s Vámi.Něco nás přesahuje.Tato víra mi pomáhá.Jinak si myslím, že máte většinou pravdu.

0 0
možnosti
MM

venenum

7. 8. 2012 21:36
Re: Karma

A co na to veverky, psi, kočky, lachtani, mloci, pakobylky, komáři, pasteurella pestis, H1N1.... etc... etc... etc... ty také něco přesahuje ? Např. víra ? A jaká ?

0 0
možnosti
H

habit-.!..

7. 8. 2012 18:44
... to je argumentace...

... typu: "... kdyby Bůh existoval, musel by ho Gagarin vidět"...

... řekl bych, že hodně ujíždíte od tématu, ono potopit tisíce let staré texty ve světle dnešního poznání není žádný problém, pokud je berete doslova... tady se dostáváte na úroveň dogmatiků, kteří jsou přesvědčení, že se všechno událo přesně tak, jak je v Bibli psáno... tímhle způsobem bez problémů rozbijete i učebnici fyziky pro 7.ročník ZŠ...

... nejsem věřící, ale tomuhle musím dát palec dolů, to je hodně mimo...:-/Rv

2 0
možnosti
PZ

PeTaX

7. 8. 2012 19:50
Re: ... to je argumentace...

Rozbít učebnici fyziky pro sedmý ročník bych rád. Když učí děti kravinám, zastydlým teoriím a vyvráceným poučkám, není důvod ji podporovat.

0 0
možnosti
OK

iacobau

7. 8. 2012 18:30
Autor klade docela rozumné

otázky jako člověk, který se nepovažuje za věřícího a ve věrouce vzdělaného křesťana. Možná pro někoho působí poněkud neohrabaně, tak jako otázky laika, který se ptá astrofyzika. Nemyslím si, že je třeba vůči němu vyjadřovat takový despekt, jak se tu občas děje jen proto, že zpochybňuje něčí víru. Pokud je to víra dost silná, neraní ji názory oponenta.

0 0
možnosti
MM

venenum

7. 8. 2012 21:38
Re: Autor klade docela rozumné

no sláva, iacobau, jste první vlaštovka, která pochopila, wo co go

0 0
možnosti
MS

Michal007

7. 8. 2012 16:30
S klasikem lze říct,

že sice pláčete hezky, ale na špatném hrobě. O vztahu víry a vědy včetně historických souvislostí si přečtětě něco od J.Grygara nebo blog V.Machálka http://vit-machalek.bloger.cz/Dialog-viry-a-vedy/Dialog-teologie-a-prirodnich-ved .

Až pochopíte jejich sdělení, můžete s ním polemizovat na aspoň určité úrovni.

Takto je to v podstatě o ničem. Vymezujete se proti pojetí, které sice skoro nikdo nezastává, a bylo omezené i v historii, ale do kterého se vám dobře trefuje.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

7. 8. 2012 17:56
Re: S klasikem lze říct,

Chce se mi říci, že nějak nepláču, jen se ptám. A tolik se to nelíbí.

1 0
možnosti
RS

leonet

7. 8. 2012 16:28
Četl jste vůbec Bibli?

Pravděpodobně jen nějaké útržky, jinak by jste už podle první věty měl odpovědi na všechny své dnešní otázky.

"Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi." Takže ještě nebyl vesmír a už je Bůh! Jednoduché a prosté, Bůh je bez ohledu na vesmír a čas. Dokud nebyl vesmír a čas, vždy je Bůh. Podle jiného místa Bůh stvořil vesmír a zemi z ničeho pouze svým slovem. A pokud trochu rozumíte fyzice, tak by jste měl vědět, že hmota je jen jiná forma energie. A energie jiná forma Božího slova vyřčena Bohem. Ale nejpravděpodobněji nerozumíte ničemu z toho, co jsem právě napsal. ;-D

1 0
možnosti
PZ

PeTaX

7. 8. 2012 17:57
Re: Četl jste vůbec Bibli?

Když to nejde jinak, musí se stanovit dogma.

0 0
možnosti
VS

apoc9

7. 8. 2012 15:58
Vědecké poznání

Vědecké poznání nevyvrací existenci Boha, ale ani ji nedokazuje, alespoň je velká skupina lidí, kteří se snaží, aby tomu tak nebylo. I ti největší vědci při svých disputacích o náboženství se od svých zaručených faktů uchýlí na kolbiště filozofie.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

7. 8. 2012 17:59
Re: Vědecké poznání

Jistě. Víra je v jistém ohledu filosofií. Ovšem filosofie je vyvratitelná. Víra nikoliv.

0 0
možnosti
O

oslik

7. 8. 2012 15:25
A opět jsme se nedozvěděli nic

o rozporech Bible. Neměl byste své články přejmenovat? Nedivte se, že vám říkáme, že tomu nerozumíte, když už samotný název vůbec neodpovídá obsahu vašich článků.

2 0
možnosti
PZ

PeTaX

7. 8. 2012 20:05
Re: A opět jsme se nedozvěděli nic

asi jste už odvykl číst mezi řádky. Ale to nic. To bychom se měli znova naučit.

0 0
možnosti
AK

Tonda Brno

7. 8. 2012 14:48
Já v tom žádné rozpory nevidím

Dnešní uznávaná teorie velkého třesku není v rozporu s Biblí, pokud nechcete za každou cenu trvat na nějakých 6 dnech. Ale když to tak vezmete, tak při vzniku (tvorbě) vesmíru nic nexistovalo, tak to měřit v nějakých pozemských jednotkách na dny je poněkud zavádějící. A pak taky je jinde psáno, že pro Boha je 1000 let jako jedna vteřina a jedna vteřina jako 1000 let, takže bych se nějakými časovými údaji, co jak dlouho trvalo, vůbec netrápil.

Naopak pokud použiji zákon o zachování energie a hmoty, tak mi z toho vychází, že "něco" muselo dát ten impuls ke vzniku velkého třesku. Do okamžiku velkého třesku bylo vše soustředěno v jednom bodě a proč to tak nezůstalo i nadále?

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

7. 8. 2012 18:03
Re: Já v tom žádné rozpory nevidím

Velmi zajímavá otázka. Byl ten bod Bůh? A pokud ano, proč nezůstal?

0 0
možnosti
JS

člověk z novinek

7. 8. 2012 14:06
Kdo může poučit Boha?

Kosmologie, natož družice Cobe, rozhodně nedokládají, že Bůh neexistuje.

Astronomie, fyzika i biologie poskytují nespočet indicií, že za existencí vesmíru i života stojí Bůh. Nejde o otázku důkazů, ale o interpretaci poznatků. Například v současnosti stále hlouběji pronikáme do tajemství života a zjišťujeme, že živá hmota je mnohem složitější strukturou, než si kdo kdy dokázal představit. Pohybujeme se na úrovni atomů a stále ještě nevíme, co způsobuje, že je živá hmota živá. Pro co to svědčí více? Pro kosmologickou slepou náhodu nebo pro kosmologický tvůrčí plán? Je fyzikální antropický princip (uznávaný napříč věřícími i nevěřícími vědci) důkazem kolosální hříčky přírody nebo toho, že všechny parametry vesmíru mají vztah k tomu, že existujeme?

Pro autora se nejlépe hodí tato biblická slova (Jób 38,3-4) v nichž k člověku hovoří přímo Bůh: "Nuže, opásej si bedra jako muž, budu se tě ptát a poučíš mě. Kde jsi byl, když jsem zakládal zemi? Pověz, víš-li něco rozumného o tom."

3 0
možnosti
F

Faustino

7. 8. 2012 14:19
Re: Kdo může poučit Boha?

A kde jsou tedy ty sloupy, na kterých spočívá Země? Kde jsou ty skladiště krup a sněhu?

Antropický princip je iluze. Vyjádřil se k němu třeba Hawking:

"Inteligentní bytosti v těchto oblastech by tedy neměly být překvapeny, jestliže pozorují, že jejich lokalita ve vesmíru uspokojuje podmínky nutné pro jejich existenci. Je to podobný případ jako boháč, který bydlí v přepychové čtvrti, a který nikde nevidí žádnou chudobu."

0 0
možnosti
TP

assco

7. 8. 2012 13:10
víte je pěkné pouštět se do toho "rozcupování" bible

ale když už jste v tom.... Teorie velkého třesku je všeobecně přijímána a zdá se, že i vámi. Říká, že vesmír vznikl z jediného nekonečně hmotného bodu nekonečné energie prudkým rozpínáním.... Neumím si představit lepší příměr vzniku a vývoje myšlenky... Tvrdíme, že vesmír má nekonečnou hmotnost.. (podle našich měřítek ovšem) Nikdy vás nezaujala podobnost mezi stavbou atomu a galaxií? Jak by se jevila pohledem ze světa, kde my se jevíme jako mikrosvět? Časem nelze operovat, protože to je veličina kterou hodnotíme výlučně z pohledu délky našeho života.. No a nakonec Bible a její části jsou prastaré. Myslím, že i mozek lidí i jejich vědomí se neustále vyvíjejí, spolu s našimi vědomostmi. Tak jak kurnik lidé s vědomostmi a mozkem dětí, mohli tu posloupnost trefit tak přesně. Proč ne nejdřív člověk a pak vodstvo a ostatní zvířata kupříkladu? Jak byste dnes s vašimi vědomostmi vysvětlil vznik života "vnukům" vy a v jaké posloupnosti a jak by ho pochopili a zaznamenali? Zajímavé, ne?

0 0
možnosti
VP

Sípomat

7. 8. 2012 13:44
Re: víte je pěkné pouštět se do toho

Jaká je podobnost stavby atomu a galaxie? Nepletete si to s (překonaným) planetárním modelem atomu?

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.