Prodejné děvky už se zase houfují

Chtěl jsem v tom titulku původně použít tvar děfky. Podle Karla Kryla. Ale nebudu klást pointu před článek.

Pokud mne paměť neklame, podzimní volby jsou krajské. Měly by tedy pojednávat hlavně krajská témata. (I když si vlastně o krajích myslím svoje. Zbytečný mezistupeň, pouze řada dalších korýtek, řada nástrojů k manipulaci s veřejnými penězi. A samozřejmě výtečná možnost jak se přisát k penězovodům.)

Už zase na každém rohu vidíme billboard s nadutou držkou někoho, kdo to s námi myslí dobře. Nikdo z kandidátů nenabízí své osobní cíle a vize, které by chtěl v rámci mandátu a kraje dosáhnout. Vidíme jen plytká hesla politických sekretariátů. A ne zrovna levná díla PR agentur a velkoplošného tisku.

Jakoby to dělalo dojem, že je úplně jedno, jak je ten který nabízený produkt zapáchající a nejedlý. My vám to do hlavy vmasírujeme, dokud to prostě nebudete chtít! A tak na nás kouká z placených tabulí jak B. Sobotka, tak Nečas, tak Paroubek, tak Kalousek. Že by kandidovali do krajských zastupitelstev?

Tyto volby jsou jen politickým parcelováním státu za veřejné peníze a pro veřejné peníze. Ten pláštík demokracie je jen dovedným skrýváním pravé podstaty: kandidátky sestavují politické strany podle vlastního uvážení – nepohodlní kandidáti jsou buď bez prezentace, či zcela vyřazeni.

Důsledek byl vidět třeba ve Středočeském kraji, který po panování hejtmana Ratha je zoufale zadlužený, ale krajské peníze šly převážně do míst, která sympatizovala s jeho politickým dresem. Ostatní jaksi utřeli, nebo jim bylo jinak ukázáno, kdo tady má moc, kdo tady rozhoduje. (Ale mohl jsem si vzít na paškál jinou stranu, jiný kraj – vyšlo by to nastejno.)

Co na tom, že si tu celou legraci platíme my? To už snad je masochismus. Stát nám zákonným násilím na daních ukradne milióny a miliardy a pak je rozdá vybraným politickým subjektům, které za ně lžou a kradou, manipulují veřejností a vyvolávají animozitu jedněch proti druhým. Nejmenuji žádný subjekt!

Právě ta vyvolaná nevraživost je příčinou, proč neumíme společně odmítnout a změnit to, co zde léta funguje špatně, či nefunguje vůbec. A to je asi hlavním cílem.

Demokracii lze budovat pouze zdola nahoru a nikdy ne obráceně!!! Máme zde koně zapřaženého za vozem a divíme se, proč to nechce jet.

Základním problémem jsou dnes politické strany a jejich financování z veřejného měšce. No a pak stovky různých dotačních a regulačních programů, investičních pobídek a dalších nástrojů korupce. A systém řízení státu. Tam je vlastně největší problém! Pořád to má charakter centrálně řízeného státu. Nadále v duchu komunistů.

Volal jsem po velmi rychlém oddělení církví od státu (ale ne s tím odstupným, které požadují). A volám úplně stejně po oddělení politických stran od státu. Stát nejsou politické strany, ale lid této země.


Tak hle, jak se perou, jen pohleďte na ně,
jak úplatky berou a svrbí je dlaně,
jen pohleďte na ně, jak zatančí tance,
když namísto daně jim dají kus žvance.

Pít, klít, rouhat se víře,
pak sedět v díře nějaký rok,
klít, pít, co hrdlo ráčí,
vždyť osud stáčí už poslední lok.

Tak pohleď, jak s vervou tu do sebe mlátí,
než hrdlo si servou a život si zkrátí,
tak s křikem se boulují s tupostí mezků
a páni se radují, utáhnou přezku.

Když v hospodě pijí, tak pozor dej na ně
jak na klubko zmijí, jež zabíjí laně,
tak pozor dej na ně v té podivné době,
vždyť při této hraně jde o krk i tobě!

Karel Kryl

Zkuste se podívat na kandidátky jednotlivých stran. Je to dost výživné čtení, pokud politické dění ve státě sledujete.

Někteří z nich Vám budou vládnout a ovládat Vaše životy!

Autor: Petr Závladský | středa 29.8.2012 15:10 | karma článku: 23,74 | přečteno: 1892x
  • Další články autora

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29

Petr Závladský

Zálohování dat

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16

Petr Závladský

One way ticket

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13