Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jednoho krásného dne ...

17. 2. 2012 18:14
dovolil bych si malé upřesnění k jinak poměrně

vyváženému textu: klesání cen je indikátorem skutečného kapitalismu s funkční byrokratickou strukturou (úřednictvo, soudy, silové složky) - jako hlavní předpoklad je omezování monopolů. opakem je socialismus, takže pokud trpíme inflací a zdražováním je to jasná známka že nežijeme v kapitalismu

0 0
možnosti

PeTaX

20. 2. 2012 9:11
Re: dovolil bych si malé upřesnění k jinak poměrně

Vidím to stejně. R^

0 0
možnosti

Pavel_D

17. 2. 2012 16:28
A jak se díváte

na zdroje výdělku, který není přímo či zprostředkovaně podložen nějakou užitečnou činností (zejména výrobou)? Tím myslím  třeba obchodování s dluhopisy, hry na burze , lichvu (tedy počíní některých peněžních ústavů) a tak. Samozřejmě nikoliv prostou investici, která skutečně pomůže hodnoty vytvořit.

Já se - třeba naivně - domnívám, že tohle je jedna z příčin finančních krizí a větší inflace. O korupci a rozkrádačkách tu raději pomlčím.

0 0
možnosti

NewDorianGray

17. 2. 2012 17:23
Re: A jak se díváte

Abych neplácal jen samé hova-diny, zeptám se vás, jak odlišíte spekulaci od investice. Bude existovat nějaký orgán, který to bude posuzovat a trestat? Nebo zakážete krátkodobé investice? Investor bude muset svůj menšinový kapitál ponechat ve společnosti, i když bude přesvědčen, že to ti prevíti s 51% tunelují...

0 0
možnosti

NewDorianGray

17. 2. 2012 13:51
Abych byl upřímný, mně současný systém vyhovuje.

Peníze nemohou být kryty zlatem a ostatními drahými kovy, na to je nás prostě moc a vytvořený majetek je příliš velký.

O to tady ale nejde. Jsem spokojen s rozvojem společnosti.

Představte si, že jste se narodil ve starověkém Římě. Během válečného tažení za Hadriánův val jste zamrzl v ledovci. Zachráněn a oživen jste byl až na počátku 18. století. Jistě budete překvapen vývojem společnosti, ale budete ohromen?

A teď si představte, že se vám totéž stalo před 150 lety... Jak přijmete vývoj za těch 150 let?

Mně se tu prostě líbí a s nikým z minulosti bych neměnil. No, možná budu mluvit jinak po 21.12. 2012 :-)

0 0
možnosti

PeTaX

17. 2. 2012 14:00
Re: Abych byl upřímný, mně současný systém vyhovuje.

Ale proto se mi zdá, že relativně malé množství zlata (nebo čehokoliv jiného vzácného) je schopno ty problémy korigovat.

Já osobně jsem nemusel spát v ledovci 150 let, abych byl překvapen nečekanou situací. Ty věci se dějí kontinuálně a je třeba je analyzovat, nacházet důvody a východiska.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

17. 2. 2012 13:42
důvěra v peníze není problém

Problémem je nedostatek peněz potřebných k realizaci směny. Inflace není důsledkem emisí peněz (jak se lidé často mylně domnívají). Inflace je buď důsledkem rychlejšího růstu poptávky než nabídky, nebo daní, nebo devalvace. Emise peněz vyvolá inflaci pouze v případě, když způsobí růst poptávky, která není dostatečně rychle uspokojena. Přestože v USA emitují biliony USD, žádná inflace se nekoná. Má to dvě příčiny: 1)globální nabídka produktů násobně převyšuje poptávku (proto je např. u spotřebního zboží už několik let deflace) 2)emitované peníze se nedostávají na spotřební trh v USA.

Problém je také způsob distribuce peněz. Množství peněz v oběhu je zvyšováno pouze formou úvěrů. Globální směna v posledních letech obrovsky narostla a prakticky ze všech peněz v oběhu jsou placeny úroky. Proto bohatnou banky, které jsou provozovatelé peněz. Všechny peníze v oběhu si někdo někdy půjčil a pořád z nich platí úrok. Úrok platit přestane teprve, když peníze z oběhu stáhne (splatí úvěr).

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

17. 2. 2012 13:53
Re: důvěra v peníze není problém

Kdyby všichni splatili úvěry, směna by se zcela zhroutila, z oběhu by zmizely téměř všechny peníze. A banky by byly bez příjmů z úroků. Většina peněz existuje pouze jako závazek splatit dluh. Po zaplacení dluhu ty peníze zase zmizí. Většina peněz nikomu nepatří, byly vytvořeny na základě multiplikátoru. Proto se po splacení dluhu nikde neobjeví.

Není pravda, že peníze nejsou "kryté". Všechny peníze jsou kryté závazkem dlužníků (a ti často ručí nemovitostmi). Problém nastává teprve tehdy, když dlužníci nejsou schopni dluhy splácet. V tu chvíli se krytí peněz hroutí. Proto řeší to Řecko. Ve chvíli, kdy Řecko dluhy nezaplatí, zůstanou v oběhu EURa, ze kterých nikdo neplatí úroky. Kdyby se to rozšířilo (Itálie, Španělsko,...) ztratí banky zdroj příjmů, peníze budou fungovat "zadarmo".

0 0
možnosti

NewDorianGray

17. 2. 2012 13:07
Nemáte pravdu, že u každé barterové směny se musí setkat

člově X s člověkem Y, kteří potřebují právě to zboží, jež má protějšek. Ve skutečnosti lze u každé takové směny provést akci podobnou směně bytů ve Svěrákově filmu Kulový blesk. Logisticky je to trošku náročnější, ale co bychom neudělali pro odstranění těch ošklivých peněz., které nás, staré poctivce, jen kazí.

0 0
možnosti

PeTaX

17. 2. 2012 13:14
Re: Nemáte pravdu, že u každé barterové směny se musí setkat

Asi ano, ale pak už to předpokládá vysoce sofistikované jednání dílčích aktérů směny. Vlastně už to není barter - to je laicky řečeno: z ručky do ručky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.