Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Za nejstarší město světa je považovno Jericho v Izraeli. Je staré 11 tisíc let. Zhruba co 500 let je vždy nová kulturní vrstva. Je jich tam hodně. Každá kultura zanikla nebo ji někdo převálcovalo a po čase vznikla jiná.

0 0
možnosti
JP

S většinou vašich komentářů souhlasím. Zcela nesouhlasím s hodnocením kubismu jako něčeho pokleslého - asi se neumíte na obrazy koukat.

0 0
možnosti
JM

Nemusí to být jen obrazy. Architektura - Dům u Černé Matky Boží.

0 0
možnosti
MK

A proč vlastně by měl být pád "euroatlantické civilizace" špatnou věcí? Vše je pomíjivé a doba se mění, hodnoty včerejška neobstojí ve světě dneška. Technika mění svět a společnost víc než kdykoli jindy a vývoj jde exponenciálně kupředu. Budoucnost slibuje obzory, o jakých se nám dřív ani nesnilo.

0 2
možnosti
Foto

Nikde nepíšu, že pád společnosti tohoto typu je nutný. Jen odhaluji, že je nutná změna, pokud sami chceme přežít. Jinak v té dekadenci podlehneme jiným, dravějším.

2 2
možnosti
SB

A vedle dvou námitek, které jsem už vznesl, ještě třetí: Vojenskou základní službu jsme zrušili nikoli proto, že bychom v tom viděli relikt komunismu, nýbrž proto, že žijeme v době, kdy války jsou vedeny špičkovými technologickými systémy a nikoli masou vojáků, jako vyhrál Sovětský svaz druhou světovou válku. Kdyby zrušení povinnosti vykonat vojenskou základní služby bylo pouze tím, že bychom v ní viděli pouze relikt komunismu, tak prpoč by tutíž povinnost rušily země, kde komouši nikdy nevládli, jako například Francie nebo Itálie? A ty špičkové technologické systémy mohou obsluhovat pouze špičkoví celoživotní profesionálové. Jedna vesmírná vojenská družice má pro generály větší cenu než tři sta tisíc chlapů se samopaly a polními lopatkami.

0 2
možnosti
Foto

Ani nemluvím tolik o reliktu doby, ale hlavně o tom, že žoldnéři nikdy nebudou mít vztah. Kdokoliv jim zaplatí více, získá jejich sílu.

1 2
možnosti
PK

S bodem 5 jsem nucen zcela nesouhlasit. Římská říše dosáhla největšího rozmachu v době kdy vojenská služba vůbec nebyla povinná.

Caesarovi legie koncept odvedence prakticky neznali. Za 10 let služby dostal voják výsluhu (obvykle kus země na kterém mohl hospodařit) za 20 let služby dostal výsluhu a občanství a volební právo, a jediná další alternativa jak ho v danné době dostat bylo si ho zaplatit a to bylo vcelku drahé. (A dědičné bylo jenom vyjímečně).

S touto koncepcí Julius Caesar dobyl půlku Británie a Egypt... stejně tak římské armádě značně pomohl stav kdy si vojáci nemuseli kupovat vlastní výzbroj a platil jí unifikovaně stát. (Což vedlo staletí před Caesarem k efektivní likvidaci "Triarií" (to jest bohaté "šlechty" která sice s nejlepším vybavením ale do boje šla až poslední))

O množství "důstojnictva kterým římská armáda disponovala ani nemluvě... Dekurio (desátník-reálně to ani nebyl důstojník) velel 10 mužům.... Centurio velel 99 můžům (9 dekurionů 99 vojáků) celkově počet důstojníků v římské armádě byl pod pěti procenty... pokud se podíváte na dnešní armádu má obvykle víc důstojníků kteří bojové linie nevyděli ani dalekohledem než vojáků co by v nich měli bojovat.

Všichni vojáci v římské armádě do pozdního císařství byli "žoldáci" (ale žold byl malý, a armáda je ovšem krmila a dávala jim místo na spaní). Odvedenci se objevili až v pozdním císařství a to už ho vážně nemohlo spasit. (to bylo dávno po tom co z Caligulova koně udělali senátora)

Severoameričtí kolonisté se taky britů nezbavili pomocí odvedenecké armády... ikdyž tam chtěl náhodou někdo poslat otroka tak cenou za válčení pro otroka bylo to že dostane svobodu pokud stráví v boji několik měsíců. Celková realita je že možná koncept odvedenecké armády může do některých jedinců nacpat nějaké chování vhodnější pro civilizaci, ale nejefektivnější nástroj pro vedení války taková armáda zdaleka není. (jinak je to moje formulace myšlenek které Robert A. Heinlein shrnul v Hvězdné Pěchotě (1959))

0 0
možnosti
PK

(Jinak musím podotknout ta kniha bohužel vypadá dost vizionářsky... sice to nevypadá že Anglo-Americko-Ruská aliance prohraje válku s Čínskou hegemonií... zatím to vypadá že si nás ta Hegemonie (která mimochodem odhodila reálný komunismus z prakticky stejných důvodů které Heinlein popsal) rovnou koupí.)

0 0
možnosti
SB

S Vaší základní myšlenkou souhlasím, ale v některých konkrétních argumentech se buď, mýlíte, nebo s Vámi prostě souhlasit nebudu.

1) Nepletete si Aloise Eliáše a Aloise Rašína, když píšete, že Eliáš byl národohospodář? Eliáš byl voják z povolání.

2) Píšete o dovozu nekvalitních potravin ze satelitních zemí. Jmenujete Polsko, Německo a Francii. O dovozu potravin a o jejich kvalitě, jakož im o úpadku našeho zemědělství si člověk může udělat svůj názor, avšak ty státy, které jste jmenoval, nejsou našimi satelity. Nejsme velmoc a satelity nemáme.

0 1
možnosti
Foto

Nemám tam Eliáše, ale Rašína. Byl to překlep, který tam byl 10 vteřin. Strefil jste se do nich.

0 1
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.