Ministerstvo zdravotnictví varuje:

Tak, asi si zase vyrobím dlouhou řadu nepřátel, ale periodicky o tom psát musím. Nejen, že nás stát pustě okrádá, ale ještě velmi účelově mlží a lže. Pokud to budete číst dále, je to jen na úkor Vašeho zdraví!


Kouření může zpomalovat krevní oběh a způsobuje neplodnost
Kouření může zabíjet
Kouření způsobuje stárnutí kůže

Čím dále více mne rozčiluje tupá bezduchost hesel, která si Ministerstvo zdravotnictví vynuceně nechává tisknout na krabičky cigaret.

Ta hesla

  1. Nepochybně neodradila ani jediného adepta kouření tabáku
  2. Lidé na kouření tabáku již závislí ta hesla vůbec nečtou
  3. Mládež, kterou to snad má odrazovat, z toho má jen posměch

Ukázkový příklad impotence státního úřadu a neefektivně vyplýtvaných peněz soukromého subjektu na bezúčelnou záležitost.

Osobně bych ty texty zaměnil za jiné. Třeba: Ministerstvo zdravotnictví škodí zdraví. Anebo třeba: Kouření způsobuje kouření. Jasně, dogmatik, pan Boris Šťastný asi vzteky pukne, ale efekt bude zhruba stejný.

Nikterak netvrdím, že kouření tabáku je zdraví fantasticky prospěšné. Přináší s sebou bezpochyby rizika, jako kterékoliv jiné rizikové chování od alkoholismu, gamblerství až po promiskuitu.

Je to jen jednostranné křížové tažení (vezoucí se na určité módní vlně) a začíná tím být vlastně komické. Jak to, že pan Boris ještě nenařídil na náklady hospodských, nebo lihovarníků vytisknout na všechny půllitry, decky a paňáky text: „Alkohol je metla lidstva“, nebo: „Chlast způsobuje nízkou hemživost spermií“. A co na bůček fialově natisknout: „Přežírání se vede ke vzniku otylosti, která znamená předčasnou smrt“. Nebo co třeba na kalhotky text: „Promiskuita způsobuje rakovinu děložního čípku“?

Pan Boris (a podobní bijci) si budují svoji kariéru na takto zploštělém tématu. Dokonce tím připomínají v jistém smyslu pátera Koniáše, který si též jen přihříval svoji sutanu nad doutnajícími knihami.

A co pane Borisi zkusit označit osobní automobilovou dopravu za daleko rizikovější faktor, než kouření cigaret? To se vám asi nebude moc chtít, protože svoji prdelku si v autech vozíte jistě moc rád. Ale za cenu cizího zdraví! Zde je to dokonce velmi markantní: zatímco kuřák primárně ovlivňuje jen své zdraví (a až sekundárně cizí), u automobilismu je tomu přesně naopak! Neviděl jsem jediné auto, které by mělo zavedený výfuk do kabiny! Tedy automobilisté v prvé řadě ovlivňují cizí životy. Nejen zplodinami spalování, přeměnou kyslíku na nedýchatelné oxidy uhlíku, rabováním přírodních zdrojů, nadměrným hlukem atp.

Lze samozřejmě namítnout, že dnešní auta jsou daleko ekologičtější, než auta před 30 lety. Ale pokud si uvědomíme, že nám zde začíná působit faktor „velkých čísel“, hladce dopočteme, že v sumě je vlastně ovzduší méně dýchatelné (přes všechny katalyzátory, obrovskou spotřebu vzácné platiny), než před těmi třiceti lety. Stačí se dostat pod smogový klobouk Prahy (Chicaga, Tokia, Washingtonu D.C., Mexico city apod.)

Než tuto filipiku (která jistě rozbouří kuřácko/nekuřácké vášně) ukončím, podívejme se ještě na často používanou lež, že léčba ochořelých kuřáků je obrovskou zátěží účtů veřejného zdravotního pojištění. Automobilisty už teď nechám na pokoji.

Analyzujme konstrukci spotřební daně, která je na spotřebitele tabákových výrobků uvalena:

Výpočet spotřební daně

Výše daně u doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření se vypočítá jako součin (už to je elementární nesmysl, protože se jedná o součet!!!) základu daně a pevné sazby daně, přičemž pro výpočet daně z tabáku ke kouření je rozhodující hmotnost tabáku ke kouření v okamžiku vzniku povinnosti daň přiznat a zaplatit. Základem daně u doutníků a cigarillos je množství vyjádřené v kusech a u tabáku ke kouření množství vyjádřené v kilogramech.

Trochu nepochopitelné? Ale jistě! Tak se u nás píší zákony! Takže lidověji:

Spotřební daň se vypočítává tak, že se při použití pevné (Kč 1,12/kus) a procentní části (28 %) spotřební daně dostaneme na nějakých 53,50. Tedy cena krabičky, včetně materiálových a mzdových nákladů, je pro výrobce nějakých Kč 15,50. Vše ostatní požere stát.

Jestliže kouříte denně jednu krabičku (20 ks cigaret) řekněme za 69 korun (a to je spíše dosti laciná cigareta), denně státu odvádíte skoro 54 korun na spotřební dani. Ovšem nenechte se mýlit! Ta částka nejde do nějakých zdravotních kapitol! Tu částku stát pouze spotřebuje na jiné účely.

Počítejme jednoduchou množilkou dále: Kouříte rok? 365 × 54 = 19 710. Tolik odevzdáte státu ročně za svou neřest! Tabáčce pouhých Kč 5 658. Kouříte 40 let? 19 710 × 40 = 788 400. To už je přes tři čtvrti miliónu! A pravděpodobně zemřete dříve, než nekuřák, tedy nezatížíte svojí starobou důchodový systém! A ještě jste za to surově trestáni! Statistika uvádí počet kuřáků někde kolem 28 % populace (a já mám silný pocit, že to je více).

Je-li nás kolem 10,5 mio, jde o čistý roční zisk státu v hodnotě cca 58 miliard. Za běžný život všech kuřáků to úhrnně dělá ve státě nějakých 2,3 biliónu korun. Kde ty prachy jsou??? A to nemluvím o spotřební dani z alkoholu, PHM a dalších.

Jo, jo. Asi si za oknem do kořenáčů zasadím „domovinu“, ve sklepě si po vzoru Větvy nechám kvasit domácí pivo a chodit kamkoliv budu bezvýhradně pěšky, nebo na kole. Když mě nikdo nepráskne, ušetřím ¾ mega, nebo ještě o hodně a hodně více.

Autor: Petr Závladský | středa 25.4.2012 11:00 | karma článku: 37,44 | přečteno: 4965x
  • Další články autora

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29

Petr Závladský

Zálohování dat

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16

Petr Závladský

One way ticket

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13