Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vlastně mě strašně dopálilo, a k tomu článku donutilo to, že se chci dohodnout s poskytovatelem práce, zaměstnavatelem. On se chce dohodnout se mnou, protože dovedu to, co on potřebuje. Ale oba nesmíme, protože zákony a jejich prováděcí předpisy daly do rukou státní byrokracie nástroj, jak tomu efektivně zabránit. Stát a zákon brání smluvní volnosti a zaměstnanosti, podporuje nezaměstnanost.

Nešlo v tom článku primárně o nějaké hasiče, nebo policajty, či co jiného. (I když: proč by měl stát vlastnit a zaměstnávat hasiče, herce, učitele, či lékaře? Pak musí uznat, že by měl vlastnit i básníky, spisovatele, prodavačky, soustružníky, havíře... a nakonec i podnikatele.)

0 0
možnosti
Foto

Před časem jsem se zúčastnil výletu k sousedům, kde se nám pochlubili hasiči jak to u nich krásně funguje. V celém Rakousku prý není jediný státní hasič. Všude jsou buď dobrovolní nebo firemní. Dobrovolní se zčásti financují sami a zčásti je platí obec, která je chce mít na svém území. A samozřejmě se platí za zásah. 

Když porovnáte jejich vybavení a jejich fungování s těmi našimi, to je nebe a dudy. 

Názornou ukázku jsem pak zažil při požáru souseda. Místní dobrovolní se sice snažili, ale neměli techniku, kterou by dosáhli k vodě a vodu dostali k domu a ti státní přijeli s cisternama bez vody asi po půlhodině od zavolání přesto, že to k nám mají 11km. Hydrant, který je přímo před hořícím domem se ukázal být nefunkčním. 

No ale hlavně že furt poslouchám jak jsou státem placeni hasiči nepostradatelní.

0 0
možnosti
MK

Moje vlastní pocity jste vyjádřil tak dokonale, že sám bych to lépe nedokázal.

1 0
možnosti
MC

KarmaR^ 

Podle kolektivistické filozofie má člověk mít „právo“ na vzdělání, práci, zdravotní péči, bydlení apod. „Právo“ jednotlivce na vzdělání se interpretuje tak, že ostatní lidé jsou donuceni obětovat svůj majetek, a financovat jiným nákup jistého statku, v tomto případě vzdělávací služby. „Právo“ na práci se zase chápe tak, že někdo je donucen nabídnout člověku zaměstnání. V obou případech jde o flagrantní popření práva na majetek a tudíž práva na život těch, kdo jsou donuceni k obětování svého majetku. Kolektivisté význam tohoto pojmu zneužili prostě tak, že cokoli by si člověk přál mít, na to má údajně právo. Že hodnoty, kterých si člověk cení, musí svou produktivní prací vytvořit a chováním si zasloužit, že nepadají z nebe – kolektivisté úplně ignorují. To, že člověk existuje, není žádná jeho zásluha. To k získání nároku na hodnoty nestačí.

Proto je velice důležité bojovat za štíhlý stát a větší zodpovědnost jednotlivce. Jen tak se mohou nové generace vyhnout dalších krvavých revolucí.

2 0
možnosti
PK

Tyto krásné teorie ale v praxi moc nefungují. "Hmotná zainteresovanost" má dotlačit člověka k maximálnímu nebo lépe k optimálnímu výkonu. Když student má platit příliš, tak se na studium vykašle a máte o schopného, který může nahradit deset, sto nestudujících, méně. Jen maximalizace zisku Vám nezabezpečí "společenské" optimum a to je víc potřebné než Vaše o jedno procento vyšší míra zisku.

1 1
možnosti
PK

Nechci Vám brát Vaše iluze, ale budete plakat nad rozlitým státem navěky. Něco dělat lze. Já bych třeba zrušil stávající krajský systém, množství i samosprávu. KNV stačily. Nevšiml jsme si, že by nám blízké státy (s výjimkou třeba Monaka) měly levnější stát. Jde ale o to, jaké služby jsou za ty prachy poskytovány občanům a především máme nízkou efektivnost výroby a služeb. Je to složité, jsme dost montovna a smetanu lížou jiní, ale asi tam je větší prostor než šetřit na státu.

1 0
možnosti
RH

To je příliš dogmatické. Představa, že jen čistý trh může vytvářet hodnotu, je mylná. Volný trh je sice efektivnější  v globálu, ale to neznamená, že třeba učitel na státní škole je automaticky horší než učitel na soukromé.. Automaticky tvrdit, že knihovníci, učitelé, policisti, personál ve státních nemocnicích nebo hasiči nevytvářejí žádnou hodnotu, je nesmysl.

0 1
možnosti
MC

To také ve článku pane Roberte autor nepíše.

1 0
možnosti
MR

M81i15l32a67n 37R13a80d52e82k

10. 11. 2013 17:07

nejlepsi je kdyz se stat stara jen o bezpecnost, da skoly zadarmo tem co nemohou ci nechti platit za ne, nejake statni pojisteni a slus. Ale bohuzel na Zapade se ze socialniho statu stava socialisticky a podle toho to vypada, uz i v USA.

1 0
možnosti
Foto

Hezky napsané. Karma.

Smůla je, že si můžeme říct. "Na stát kašlu.", ale samozřejmě to nelze v praxi realizovat jinak, než přesunem do jiného státu "bez státu". Nechci tím nikterak snižovat váš zápal a rozhořčení, berte to pouze jako povzdech stejně to vnímajícího člověka.

0 0
možnosti
KD

Docela dobře napsáno. S něčím se dá nesouhlasit, ale jako celek dost pravdivéR^R^

1 0
možnosti
Foto

někdy to cítím podobně R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.