Ještě jednou do Ratha

„Tak nám zavřeli hejtmana, paní Müllerová“, napsal zde po vzoru Jaroslava Haška jeden z kolegů. Dr. Rath, bezpochyby jeden z největších hulvátů v Parlamentu, narcis, bigamista, hejtman Středočeského kraje, kde se děly hodně divné věci, obdivovaný i zatracovaný.


Nechci opakovat, co už bylo napsáno, ale přiznám se, že nemohu skrýt jistou radost. Ne škodolibou, ale občanskou. Ale radost trochu hořkou.

Tak by to mělo být: padni komu padni! Ale je to tak opravdu?

Mluvčí Dr. D. R. bryskně komentovala celou věc tak, že se jedná o spiknutí proti osobě Dr. Ratha: „David Rath se včera ve večerních hodinách stal obětí policejní šikany. Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra (Jana) Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců…“ Jak to ta paní ví?

Čekal jsem, kdy se objeví nějaký kouzelný strýček Vik – a ejhle, už je to tady: pan doktor vůbec netušil, co v té krabici je! Tedy: původně to byla krabice od bot, teď už to je jakýsi podivuhodný „box“. Prý v něm mělo být víno. A ejhle, byly tam prachy.

Bohuslav Sobotka tak nějak nečekaně mlčí a nepronáší zdrcující slova, ani obvinění.

Jiný z politiků to označil jako cílenou diskreditaci ČSSD v předvolebním období. (Okrajově mě napadá, že předvolební období je v podstatě permanentní – začíná spočtením volebních lístků a zavřením volebních místností.)

Zatčeno a obžalováno bylo však také sedm dalších osob, včetně Rathova blízkého spolupracovníka, opilostí proslulého exposlance Petra Kotta a ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Kdo jsou ti další?  

Státní zástupkyně uvádí, že se jedná o rozsáhlou korupční kauzu v řádu desítek miliónů korun, přičemž Rath si v krabici odnášel jen mizerných 7 mega.

Deník Právo uvádí, že Dr. Rath byl zadržen přímo při předávání peněz. Pokud ano, Policie jistě zadržela i toho, kdo úplatek předával. Kdo to byl? Čí to byly peníze? Anebo je to zase jinak?

Zdá se, že Policie měla rozpracovanou celou korupční skupinu přes půl roku a v jednom okamžiku padla klec. Obvinění byla sdělena obratem, takže nezbývá než doufat, že ústecká žalobkyně je dostatečně tvrdá a soudce, který bude věc soudit bude nestranný a neúplatný. A doufám, že Policie má rozpracovanou nejméně stovku dalších případů, bez ohledu na to, jestli ti sledovaní mají trička taková, či maková.

Ale podle posledních zpráv se zdá, že pan hejtman jaksi jen padl Policii do klína, když šli původně úplně po někom jiném. To budí pozornost! Tak sledovali ho? Měli ho v palci? Otázky, otázky a málo odpovědí.

Anebo to bylo všechno jinak? Nešlo jen o souboj mafií, kdy byl obětován nejrizikovější a nejslabší článek řetězu? A bude následovat odveta? A dere se mi do hlavy jedna otázka: Dr. Rath je sbírkou všech možných nectností, ale hloupý rozhodně není. Proč se nechal tak blbě načapat? Anebo už mu ta samolibost a všemocnost zcela zaslepila zrak a pud sebezáchovy?

Takže mám z jedné strany radost, že konečně došlo i na větší rybu a přeji si, aby to pokračovalo dále dalšími a dalšími kapříky.

Anketa serveru Novinky, ve které hlasovalo přes 100 000 respondentů si téměř 90 % hlasujících myslí, že Policie jen dělala svoji práci. Jen 10 % si myslí, že jde o politickou šikanu opozice. A 14 % hlasujících si myslí, že si Rath v dobré víře odnášel víno a 86 % hlasujících je přesvědčeno, že moc dobře věděl, co si nese.

Nechci předjímat rozhodnutí soudu, ale teoreticky může skončit Dr. Rath ve věznici až na 12 let, anebo může být příští týden zpět na svobodě. Jak to asi dopadne?

Strávil bych i menší amnestii, aby se v přeplněných věznicích pro takovéto mravně pokřivené a společensky vysoce nebezpečné jedince jen s legitimací moci udělalo místo. Ten, kdo z vrozené hlouposti v obchodě ukradl cukrátka, aby je před krámem rozdal dětem je dozajista zloděj, ale jeho společenská nebezpečnost je téměř nulová. A takových tam je!

A z druhé strany mi tu radost kazí to, že naše státní a politické zřízení je v takto těžké agónii.

Tato společnost se potřebuje nadechnout.

Pokud je Dr. Rath tím pověstným spušťadlem, je to jen dobře. Policie, soudci, státní zástupci, tudy vede cesta, jak si napravit lety pokaženou reputaci. Abych si Vás zase mohl začít vážit. A případně z Vašich rukou mohl pokorně přijmout trest, kdybych sám pochybil.

 

Tudy vede cesta z marasmu ve kterém až po uši vězíme. Cesta legální a nekonfliktní.

Autor: Petr Závladský | středa 16.5.2012 10:30 | karma článku: 21,67 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29

Petr Závladský

Zálohování dat

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16

Petr Závladský

One way ticket

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13