Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naprostý souhlas s článkem a karma. 

včera jsem psal cosi o našem zdravotnictví.

http://vodvarka.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=416048

Jen mi potvrzujete - ač jste nejspíše mimo medicínu - že do toho problému vidíte. Díky

0 0
možnosti
JN

S článkem souhlas a karma. Švédsko má obrovské problémy, Švédové však mají omluvu, protože nezažili skorokomunismus jako my. Kde se u nás berou lidé, kteří mají představu, že totalita, vysoké daně, obrovské přerozdělování a to všechno kolem, prospěje nám všem, je záhadou. Přece to není tak dávno.

0 0
možnosti
SS

Já bych ty Švédy neomlouvala. Nezažili, ale literatura o historii a dokumentární filmy o komunismu jsou dostupné. Oni jsou takoví hodní naivkové. Mají před sebou jen tu vidinu dobra ve formě naprosté rovnosti lidí a pomoci těm chudým tak, aby nikdo být chudý nemusel. Ale už nevidí, že "chudí" jsou někdy spíš lenoši, kteří hřeší na to, že se stát postará. Oni nemají ten přístup, že do práce se chodí hlavně proto, abych uživil rodinu. Oni chodí do práce tehdy, když je práce relativně baví. Když je nebaví nebo tam mají třeba zrovna mnoho práce, tak se hodí marod nebo dají výpověď. Ale toto švédská společnost akceptuje, nepřipadá jim to divné...

Obecně lidé s dobrým vzděláním a odpovídajícím zaměstnáním jsou trestáni také obrovskými daněmi. Daně jsou tím vyšší, čím více člověk vydělává. A nepracující může dostat pěkné přídavky, které jsou poněkud vyšší u těch, komu byl přiznán azyl (tady si pěkně protiřečí, co se týká té rovnosti). Takový samostatně bydlící jedinec může dostat kolem 10 tis. SE za měsíc, přičemž průměrný byt 2+1 vyjde i s dalšími poplatky na 5 tis. SE. Za jídlo zaplatí měsíčně cca 1600 SE. Z nejnižšího platu po zdanění zbyde člověku 12700 SE. Jinak je zajímavé, že z důchodů a nemocenské se platí daně, ale nikoliv ze sociálních přídavků.

0 0
možnosti
SS

Vcelku výstižné. Vypadá to asi takto: pokud člověk onemocní, volá na číslo ordinace příslušného střediska. Tam se ozve automat a nemocný si rezervuje čas, kdy mu zavolá zpět sestra. Ta mu zavolá ten den nebo příští den a vyptá se na obtíže. Když má dotyčný štěstí, může den po rozhovoru se zdravotní sestrou přijít na středisko, protože má rezervovaný čas. Tam ho nejdříve prohlédne sestra a rozhodne, zda je nutné, aby pacienta viděl i lékař. Když má pacient na to žaludek, může si tu návštěvu u lékaře vyhádat. Díky nedostatku lékařů berou jakékoliv koště, takže může být problém se s lékařem vůbec domluvit a o kvalitě jeho vzdělání lze někdy velmi pochybovat. Ke specialistovi je čekací lhůta 3 měsíce i při relativně akutních potížích (třeba bolestivý stav). Nedávno byly ve Švédsku případy, kdy řekli pacientce s maligním melanomem, že bude na operaci čekat půl roku. V podstatě vyřkli ortel smrti, operace by se nemusela dožít. Naštěstí se nedala, ale byl to lítý boj. Jeden muž s rakovinou dostal podobnou lhůtu na operaci, tak si raději koupil přednostní místo v přepočtu za 300 tis. KČ. Kdyby to neudělal, tak by se operace ani nedožil. To jen k praktickým dopadům švédského modelu zdravotnictví.

Kromě toho se čekací lhůty prodloužily i díky novému opatření, že žadatelé o azyl a ilegální imigranti (ti, co nemají žádný průkaz totožnosti a třeba svou identitu i tají) musí dostat základní zdravotní péči a poplatky u lékaře platí mnohem menší než švédi (50 SE vs. 120 SE), u zubaře pouze poplatek 50 SE a nic víc, kdežto švédi a další zaplatí všechny výkony (klidně 10 tis. SE nebo i více). Teď jsou návrhy, že by žadatelé o azyl a ilegální imigranti dostali zdarma plnou péči 8-o. Čekací lhůty k lékaři se zcela jistě ještě více prodlouží. A férovost takového přístupu?

0 0
možnosti
MM

To raději bez fronty zajdu do apatiky, než čekat na felčara a s magistrou se vždycky na nějaké pilulce domluvím.

0 0
možnosti
Foto

lidstvu bylo odjakživa prospěšné, když mu šlo o život. Se zaručenými existenčními jistotami degeneruje.

2 0
možnosti
Foto

Problém ale je, že lidi si tu bídu prostě přejí. A to i ti, kteří ji už jednou zažili. Co s tím? Diktatura? Já říkám, ať každý má co si zaslouží.

3 0
možnosti
Foto

Kdybych chtěl a mohl spravit naši republiku, i za cenu násilí, volil bych na nějakou dobu diktaturu. A ač bych se sám sobě jen před 25 lety vysmál, mám čím dál méně výhrad proti monarchii.

3 0
možnosti
Foto

Minule jste mne naštval, takže to nebudu ani vyvracet. Žvásty.

0 0
možnosti

Tak minule jsem toliko odpověděl na Vaší otázku, proč lidé tolik inklinují k socialismu. A naštval jste mě vy, protože to jednoduše není pravdou. Takže jsem replikoval, že tedy asi chtějí tedy raději být rudí než mrtví.

0 0
možnosti

Problémem není, že takhle končí všechny socialismy. Slíbené, ale nesplnitelné jistoty. Výhody jen pro některé. Pro ostatní jen zmar a všeobecná bída".

Problémem je, že ještě hůře takto končí všechny kapitalismy, a to nejenom ty státní , v r. 1908 pokles produkce o jednu polovinu, r. 1930 pokles produkce o jednu třetinu, dvě světové války, rozpad světové koloniální říše. Fašismus, nacismus. 50 milionů mrtvých v Číně, 30 milionů mrtvých v SSSR, 10 mil. v Belgickém Kongu. Tři rozvraty světových financí. Hladomory, globální problémy, nezvládnutý technický pokrok.

2 8
možnosti
Foto

Sem to patřilo: Minule jste mne naštval, takže to nebudu ani vyvracet. Žvásty.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.