Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To je škoda, že končíte;-( Nicméně bych vám rád poděkoval za skvělý seriál, u kterého jsem si zavzpomínal na dávno zapomenuté to, co jsme kupovávali.

0 0
možnosti
Foto

Velice Vám děkuji za pochvalu. Těší mne.

0 0
možnosti

Tak pozor! Tesla Color 423 rozhodně NEBYL první ČS BTV přijímač... Možná první s digitálním laděním a volbou kanálů.

První barevný byl ryze mechanický, bez dálkovýho ovládání, Tesla 4401A, vznikl mnoho let před další legendou Color 110ST a měl sovětskou obrazovku s body do trojúhelníku - delta.

Ta další legenda Tesla Color 110ST, taky zpočátku bez DO, tak ta už měla lepší obrazovku typu in line. Z ní se vyklubala nástupnická TV s prvním DO.

Krom TESLY vyráběla BTV taky slovenská fabrika ORAVA.

2 0
možnosti

110-ku inline jsem přivlekl na štědrý den ve čtyři odpledne,dívali jsme se s dětma na nějaký plachetnice.myslím,že takový dárek jsme od té doby neměli,snad sinclair ZX Spectrum ,ale to nebylo na vánoce.zapli jsme a hráli do noci "šest ran do klobouku.;-D

0 0
možnosti
Foto

Tím Talismanem si komunisti nasadili veš do kožichu, protože byl velice citlivý na krátkých vlnách. Později vyráběné přijímače už většinou mívaly jen pásmo 49 metrů, pro příjem RFE nevhodné. Talisman byl levný, protože neměl síťový transformátor. Jeho kostra byla přímo spojena s jedním kolíkem síťové šňůry a byla jen otázka náhody, zda to byla zem nebo 200 V :-/

Nerozumím tomu odstavci o zastřelení "spřátelenými" vojsky za vlastnictví přijímače. Rusáci prý mnohdy ani nevěděli, že jsou v Československu a měli jiné starosti než kontrolovat, kdo poslouchá jaké rádio.

Ještě bych opravil pár nepřesností:

Riga měla na vstupu tranzistory ГT313, to nebyly žádné MOSfety. Magnetofonové pásky Emgeton byly sice horší než dovážené značky Agfa, Basf, Scotch, ale stály přesně stejně,155 Kč. Sériově žhavené televizní elektronky měly jmenovitý proud 300 mA, nikoli 400. 

Ale to jsou jen drobnosti, seriál mě potěšil a naplnil nostalgií, díky za něj.

P.S. Na ten první televizní horor si taky pamatuju, i na ten úlek, když se ukázalo, že policie zadržela nepravého muže, který náhodou nosil stejné tenisky, a skutečný vrah zatím čekal ve výtahové šachtě. A to jsem se nedíval v temném lese, ale v kolejní klubovně plné spolužáků :-)

1 1
možnosti
Foto

Jé, nazdar Pavle!!! Známe se z Vitějovic! Jsem rád, že jsi ještě stále mezi námi!

0 1
možnosti

Příjemná vzpomínka na "kdysi":-)

BTW - toho Talismana "kapku" z r.55 mám - je stále plně funkční! Mno - tuším, že tohle o žádném dnešním rádiu za dalších skoro 60 let říci nepůjde - dnes se všechno vyrábí na chvilku...

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím. Je to důsledek „konzumní“ společnosti.

0 1
možnosti

Ten krám na baterky (magneťák) se myslím jmenoval Uran. Jinak by stálo za zmínku i jedno z prvních stereo rádií Soprán (http://starestroje.blog.cz/0804/tesla-sopran-635-a). Typický výrobek systému DoDo (dodělej si doma). Bylo to celkem slušné rádio, ale nemělo žádné basy. Naštěstí tenkrát vyšel v "Amatérském rádiu" plánek, jak to napravit. Navzdory tomu šel z výroby pořád bez té (vcelku banální) úpravy. :-)

0 0
možnosti

Tak tak, byl to Uran. A označení A 3 (ne 3000) patřilo prvnímu kazetovému magnetofonu z Tesly. Byla to bedýnka o rozměrech odhadem 30 x 30 x 10 cm a s baterkami vážila skoro dvě kila.

0 0
možnosti

E86v60a 34A52d86a15m56o16v30a

12. 3. 2013 16:34

:-) hezké. Neznám to ale.

0 0
možnosti
Foto

Podle fotky jste asi mladší. To jen my, staříci, vzpomínáme. Ale nebojte, i Vy jdnou budete rekapitulovat. ;-D

0 0
možnosti

J55a36n 91F74r70o47l79í30k

12. 3. 2013 16:19

Velmi jste mě potěšil pane Závladský. Vrátil jsem se do svého dětství a vzpomínám jak jsme v Brně v jediné prodejně na Františkánské kupovali 103NU70 a další součástky a bastlili si ovládání modelů, rádijka a další udělátka co by studenti strojní průmyslovky. Máte to pěkně zpracované a napadlo mě, že by takto šel popsat i vývoj počítačů. Naše generace si pamatuje ty nejpravěkovější doby od předchůdců worldu a excelu, páskových mechanik,  disků po dnešní stav.;-)

0 0
možnosti
Foto

Až na to, že se ten „World“ jmenuje Word máte jistě pravdu. Ale já to dělat nebudu. Zkuste sám. Mě už ten seriál unavil.

PS: též jsem bastlil, co to šlo.

0 0
možnosti
Foto

Teď jsem dohledal, že radiopřijímač T-2800-B T58 stál nový plných 1 303,- Kčs - dvě výplaty!

0 1
možnosti

a Sonet duo stál tuším 2 300 Kčs, a to pořád a všude;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.