Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J21o65s89e85f 37H16e63j25n54a

13. 11. 2013 10:06

Já jsem a budu obhájcem toho seriálu. Možná autor blogu přehlédl, že autoři mluví o uměleckém dokumentu. Po mém soudu opravdu mnohdy dali do vymyšlených dialogů podstatné spory té doby. Vypustili pochopitelně mnohé, vtěsnali do několika hodin historii desítek let. A hledat hnidopišsky, co vypustili mi přijde až směšné. Stejně jako tvrdit, že ten či onen dialog tak či onak nemohl vypadat. Kde tu jistotu berete? Já viděl dobrou uměleckou fikci, která hledala klíčové problémy té doby.

http://josefhejna.blog.idnes.cz/c/374382/Ktelevizi-se-vetsinou-nevyjadruji.html

3 0
možnosti
FB

Vedle historické "nepřesnosti" nebo účelové interpretace je problém toho seriálu zejména v tom, že je umělecky (!) naprosto podřadný - ty příšerné dialogy, které trhají uši, ta silně kolísavá úroveň herectví (srovnej výborného Donutila nebo Trojana, s hrozně přehrávajícími Landou nebo Dobrým). Na jedné straně úzkostlivě hlídají historicitu/autenticitu vkládáním memoárových slov do úst dotyčných postav, na druhé straně se dopouštějí tak laciných metafor, jako ta Benešova nahota.

0 0
možnosti
Foto

Dodatek-upřesnění: spolupráce pochopitelně míněna s Německem již po I.WW v období zmíněného,, sov.NEPu"  ,(obcházení poválečných dohod, které Německu zakazovaly, či omezovaly výstavbu armády-lodě,ponorky, letectvo,atd.). Pokračováno pak i po nástupu A.H.k moci.J.A.J.

0 0
možnosti
Foto

Nepřecenˇuji výzbroj, či morálku německé armády v r.38. Nic a nikdo jí však nezabránilo v září r.39 vpadnout do Polska. Vše bylo dopředu naplánováno. Pakt M/R to toliko stvrdil.Jak se tehdy zachoval Stalin? V podstatě se o Polsko s Hitlerem podělili.8-o

Lze těžko zpětně hodnotit. Nelze však vyloučit, že v případě střetu bychom s největší pravděpodobností dopadli obdobně, jako Poláci, t.zn.těžké lidské i materiální ztráty. Nebyla v té době ,,síla", která by Hitlerovi v jeho snahách zabránila. Navíc ,,sověti"  s Hitlerem v té době víceméně kooperovali, jak z důvodů vlastních plánů ,,ideologockých", tak i technických potřeb (počátky již od období t.zv. sovětského NEPu).Dtto i ve vojenství. Jinak zdravím J.A.J.

0 0
možnosti
Foto

P.S.: Historik zpravidla nebývá ten, kdo se zůčastnil, či zažil. Ač jsem za svůj život, mimo války, zažil mnohé, ani já se k nim nepočítám;-)

0 0
možnosti
Foto

Pro p.O.Č.:a prosím bez urážky. Kdo by se jak, podle Vás, měl zachovat jako hrdina s cílem čestné porážky. Kdo se jak zachová v kritické až bezvýchodné situaci? To není o fotbal. zápasu. Jsou rozhodnutí různá-politická, strategická, či jejich kombinace, ale taky více či méně zodpovědná. Ve válkách byly obětovány miliony lidí. Většinou s cílem jediným. Zvítězit. V běžném životě je možné leccos vzdát, ,,vybojovat", či ,,odejít středem". Toto bylo o válce a o tom, kdo bude tím, kdo jí rozpoutá. I kdyby Adolf své plány odložil, nic by mu v nich v dané době nezabránilo.Británie byla v Evropě jediným státem, který to zvládl. Jinak měl Áda Evropu pod palcem!A teprve pak vyrazil na Rusko.Je lehké dělat závěry a hodnocení u klávesnice počítače.Jsem vděčen, alesponˇzatím, že jde ,,toliko o historii". Nerad bych cokoli z toho zažil na vlastní kůži, atˇ na kterékoli straně a na jakémkoli postu od pěšáka po osobu s absolutní mocí. Rozhodně se však za to, že jsem Čech nestydím. Naopak, jsem na to hrdý. I z hlediska historie.V každé době jsou lidé různí. Někteří zradí, jiní se přizpůsobí, jiní hledají možná řešení a občas někteří i vzdorují. A to je dobře. Hádejte, ke kterým se budu vždy hlásit.[>-] Zdravím;-)

0 0
možnosti
Foto

Ještě ke Svobodovi a jeho zkušenostem s bolševiky. Nejprve I.WW,pak počátek II.WW, kdy se ,,svými" ustoupil z Polska k ,,sovětům". Svým způsobem měl,,kliku", mohli skončit stejně jako Poláci u Katyně, oni se však ocitli ,,toliko" v kom. koncetrácích, solných dolech, atp.Většina z nich byla ,,vytažena" až po podpisu smluv Benešovi vlády se Stalinem, a byli použiti mimo jiné i jako velitelské kádry pro zřizované ,,čs."jednotky- Buzuluk, atp.Všechny tyto informace byly více než půl století zatajované, či deformované.Pokud má kdokoli dnes potřebu, či zájem se blíže seznámit, mnohé se dá i ,,vygůglovat". Žádný seriál nemůže všechny osudy zcela vylíčit. I proto je někdy vhodné použít i jiné zdroje i vlastní rozum a ne si dělat závěry toliko z čehokoli shlédnutého, či sděleného.Zdravím:-)

0 0
možnosti
Foto

Ještě k Benešovi. Totéž v postatě zažil i v r.48.Evropa byla vítězi WW rozdělena (t.zv. sféry vlivu a zájmů).Čili z venčí diktát (Moskva) zevnitř likvidace těch, o které by se mohl v armádě i politice opřít.U některých i zrada.(Svoboda).Znal jsem i lidi, kteří do té doby působili i v jeho blízkosti, pochopitelně byli komunisty rovněž odstraněni.Je lehké odsoudit, těžké a nepříjemné přemýšlet.Svoboda zažil třikrát, co bolševici umí, naposled v r.68.Dnes jsou to ,,pouze dějiny". Ovšem ovlivnili generace a dozvuky jsou tu stále.!!

0 0
možnosti
Foto

To, že T.G. M a Beneš lhali, když se snažili získat podporu pro vznik našeho státu je historická pravda. Třeba i v tom, že tvrdili, že na našem území není žádné město, kde by byla německá většina. Co se týká dílu o Mnichovu jsem na rozpacích. To, že armáda chtěla bojovat a Beneš ne je pravda. Ale pokud vím z historie Beneš si nenechal do svých rozhodnutí nikoho mluvit. Byl přesvědčen, že byl určen prozřetelností

0 0
možnosti
Foto

Dodatek l mému před.příspěvku: dodnes nedoceněný podíl u gen. Janouška, předecvším na vytvoření č.s. leteckých jednotek ve V.B.!!

0 0
možnosti
Foto

Diskuze se poněkud odklonila od tématu.K období r.38-39 jen nespočet výkladů a hodnocení. Všechny ex-post. Můj otec byl v mobilizaci jako pilot nasazen na vých. Slov.(Košice, Sabinov i další oblasti).Bylo nadšení i mezi místními lidmi. Ze dne na den(Mnichov)vše zcela naopak. Absolutní nepřátelství.Tehdy vše bylo zhodnoceno takto: možnost odporu 6 až 8 týdnů, nesmírné ztráty a oběti I CIVILNÍ a obvinění z rozpoutání války. Beneš zůstal v mezinárodní situaci zcela sám. Neměl východiska. Znal jsem spoustu otcových kolegů z období před i během II.WW, ale i po ní (čs.letci v RAF).Všichni toto potvrzovali (např. Fajtl, Mrázek, Šeda, Adam,Vopálecký, ale po svém návratu domů i Peřina i jiní).Tedy tehdy ze strany ČSR žádná zbabělost, toliko zhodnocení reality. Neměl jsem důvod tomu nevěřit. Ti CHLAPY věděli, jak to bylo, oni to zažili. A nevzdali se, stejně jako Beneš. Moravec (nikoli onen zrádce, toliko shoda jmen) dokázal navíc zařídit ve VB statut našich letců.A celá řada dalších. Všichni pak, včetně atent. na H. se jednoznačně zasloužili na zachování naší státnosti. Teprve po atentátu jsme byli de jure uznáni USA, SSSR a dalšími mocnostmi coby ČSR za spojence.!!

0 0
možnosti
PK

V mládí mi popisovali 2 vojáci náladu v Dobrošově a podle nich byla v mužstvu velmi ponurá. Nevěřím v "nadšení" Slováků pro česloslovenskou věc, navíc pátá německá kolona v Sudetech. Nikdo by nám na pomoc nepřišel, měli jsme u světa velké mínus, protože jsme nedokázali  za léta vyřešit právo Němců na sebeurčení. Buďme rádi jak to dopadlo. Ani nevěřím teorii, že nás Mnichov obrátil z hrdého národa na poseroutky a práskače. Určité znaky české povahy jsou v nás odedávna.

2 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.