Diskuse

A je to venku

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jedinou správnou, takovou tou izraelskou odpovědí na smrt těch čtyř našich spoluobčanů je vyslání celé naší armády do Afghanistanu, aby tam udělala konečně pořádek.

1 2
možnosti
Foto

Ženevskou konfekcí, která vstoupila v platnost 08. 06. 1977 je uvedené  v článku 47, kdo je žoldnéř. 1) Žoldnéř nemá právo status kombatanta nebo v přépadě válečného zajatce. Žoldnéř je jakákoliv osoba, která je účelově rekrutována v místě bojů nebo v zahraničí za účelem účšastni se přímo bojů

Ženevskými konvencemi se na mezinárodní úrovni válčení řídí, jde s nadsázkou o globální válečný zákoník. Vstoupil v platnost 8. června 1977.

Jeho text říká:

Článek 47. Žoldnéři

1. Žoldnéř nemá právo na status kombatanta nebo v případě zajetí válečného zajatce.

2. Žoldnéř je jakákoliv osoba, která: (a) je účelově rekrutována v místě bojů nebo v zahraničí za účelem účasti v konfliktu;(b) účastní se přímo bojů; (c) je motivována k účasti v bojích především z touhy o vlastní obohacení a je jim Stranou účastníci se konfliktu přislíbena materiální kompenzace výrazně převyšující plat osob majících odpovídající hodnost a zaměření v armádě Strany; (d) není občanem Stran účastnící se konfliktu ani obyvatel teritoria pod kontrolou Strany účastnící se konfliktu(e) není příslušníkem ozbrojených sil Strany účastnící se konfliktu; a (f) nebyla vyslána Státem, který se konfliktu neúčastní v rámci své oficiální služby jako člen ozbrojených sil. Takže, je zda každému blbovi jasné, kdo je žoldnéř a kdo ne. Jinak  osoba, která naše hrdiny nazývá žoldneři si jiné oslovení nezaslouží.

2 0
možnosti
VH

Jo, jo.  To je Ženevská konvence. A její (Konvence) definice někoho, na koho se konvence nevztahuje. A překladatel, který ve slovníku ve francouštině použitý výraz přeložil jako "žoldnéř".

  A pak je zde čeština, kterou mluvíme my, prostý lid. Čeština, která rozumí slovu žoldnéř stejně, jako Malá Čs. encyklopedie:

"Žoldnéř je označení pro bojovníka, který svoji vojenskou službu nevykonává z přirozené, zvykové nebo zákonné povinnosti nebo ze závazku k nějakému politickému či ideologickému programu.  Ž o l d n é ř i  s e   ú č a s t n í   boje   n i k o l i   se zřetelem   o s o b n í h o   z á j m u   n a   v ý s l e d k u boje,   n ý b r ž   nazákladě   p o s k y t n u t í  materiálových   v ý h o d   neboza finanční náhradu (žold) ."

   Ale je to jedno. Prostě vojáci vykonávají svoji práci. Za úplatu. Jako ji vykonával horník, kterého zavalilo, řidič dodávky, kterého smetl kamioňák, zedník, pod kterým se prolomilo lešení.  Ti všichni za peníze pracovali pro hmotné i politické blaho této země.

1 0
možnosti
JSS

O vzdání pocty nejde... byli vysláni a tak nějak souhlasili - vidina je velká, ale  nebezpečí vždy a všude... Pravdou je, že v téhle dlouhodobé žoldácké válce se ocitá ČR jako apendix spolku, kde jde o kořist, asi pramálo o zlepšení života Afgánců, tak jak prezentovala doktrína USA  několik desetiletí předtím. Koho máme dnes uctívat z nedávné minulosti? Jistě byly zde nezměrné příklady, jako nesouhlas s okupací "spřátelených vojsk"u Palacha, Zajíce a našli by se i jiné ctihodné osoby. Ale to se u nás nenosí !!

 Tady nosí politici korouhev klonící se k jejich prospěchu - k jejich vlivům, moci, ovládat a logicky manipulovat....

3 2
možnosti
Foto

Pane Strašile starší, o jakou kořist zde jde ?  Život mnoha Afgánců se příchodem aličních sil se zlepšil. Přestali  každodenní veřejné popravy, bičování. Stavízde nemocnice, školy, mešity, opravují se silnice a tak dál

3 2
možnosti
MM

Tlačil jste, tlačil jste a je to venku. Tak teď se ještě utřít.

2 3
možnosti
PV

P64a62v20e58l 84V73é72b54r

11. 7. 2014 17:31

Především byste si měl ujasnit rozdíl mezi profesionálním vojákem a žoldákem.

6 0
možnosti

Tipuji, že profesionální voják chrání zájmy svých spoluobčanů a že žoldákovi je to s podstatě jedno.  Takže prosím odpověď na můj dotaz : Jaké měli tito profesionálové další pohnutky k této misi kromě žoldu ?

5 1
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.