Pár poznámek k rozpočtu Uherského Hradiště na rok 2015

Rozpočet města na rok 2013 byl sestaven jako přebytkový ve výši 11,7 mil. Kč. Skutečné hospodaření vykázalo (do jisté míry fiktivní účetní) přebytek ve výši 93 mil. Kč, jelikož nedošlo kvůli blížícím se komunálním volbám k očekávaným investicím, přesunutým do roku 2014, vyúčtovaných až po volbách, s prozatímním mínusem rozpočtu cca extrémních 120 mil. Kč. 

Přebytek rozpočtu tedy nevypovídal vůbec o ničem. Důležitějším než celkový deficit města se ale jeví být splátky jistin za čtyři úvěry, činící každoročně 39,5 mil. Kč a k tomu úroky za cca 5 mil. Kč. Částka odpovídající necelým 10 % městského rozpočtu (srov. ČR má za poslední roky cca 2,5-3 % deficit). Hradiště se tímto dostalo do kleští. Stabilizace zadluženosti a neplánování přijetí dalších úvěrů povede k zakonzervování stavu investic v UH a to až do konce roku 2019, než budou splaceny dva úvěry se stávajícím zůstatkem (2014) ve výši cca 132 mil. Kč, spolu s úroky asi za dalších cca 25 mil. Kč za 5 let. Plánovaný rozpočet na rok 2015 bude ztrátový (- 43 mil. Kč). Ztrátu je navrhováno krýt snížením likvidity města z 123 mil. Kč na 39 mil. korun na konci fiskálního období prodejem městského majetku (akcií, nemovitostí atd.). Extrémní zadlužení města bude mít v r. 2015 další pokračování. I přes připomínky se staronová administrativa chystá investovat nesmyslné peníze do vybudování sítí plánovaného skanzenu v oblasti Rochusu ve výši 28,7 mil. Kč. Problém vyvstane ve chvíli ukončení investice, jelikož bude ze strany poskytovatele dotace vyžadováno plnění podmínek dotace. Nebudou-li splněny dotační podmínky v letech 2016-2020 a Rochus nenavštíví ročně minimálně 51.000 návštěvníků, bude muset město dotační peníze vrátit a zároveň mu hrozí pokuta do max. výše 100 % dotačních peněz.

Tyto a další neuvážené kroky uvrhnou město do situace blízké prvotní platební neschopnosti nejpozději v závěru roku 2017. To jsem si nevymyslel, toto je naznačené riziko v důvodové zprávě k rozpočtu 2015. Řešením bude další nezbytný prodej finančního a nefinančního majetku města. Je úsměvné, že koalice, která se deklaruje za (rozpočtově umírněnou) pravicovou, dovede město UH na samý okraj skalnatého srázu.

Na místo hledání možností nalákat přespolní k trvalému bydlišti v UH, je staronovou radnicí navrhováno zakonzervování současného stavu. K získáním „nových“ občanů Hradiště nepotřebuje nesmyslnosti typu „odpady zdarma“, ale spíše, po vzoru rakouských a německých obcí, zavedení „karty občana UH“, lákající slevami k častějšímu využívání městem vybudovaných a nákladně udržovaných sportovišť, kulturních a společenských zařízení. Zapojením uherskohradišťské podnikatelské sféry do tohoto projektu by karta dostala ještě úplně jinou dimenzi. 

Autor: Jan Zapletal | sobota 20.12.2014 13:19 | karma článku: 7,45 | přečteno: 465x