Nepodceňujme Ameriku!

Kdo podceňuje Ameriku, nezná dějiny 20. století. Spojené státy americké dnes dominují světové ekonomice nejpřesvědčivěji od konce Clintonova mandátu v roce 2000. 

Velké země s rozvíjející se ekonomikou BRICS se zadýchávají nebo se přímo nachází v recesi, EU roste, ale málo a Japonsko se z dočasného výkyvu (Abenomics) vrátilo do čtvrt století trvající stagnace. Ve II. čtvrtletí vyskočila americká ekonomika o 3,8 % (po revizi) a nezadržitelně spěje k nejlepšímu výsledku od vlády George Bushe jr. v polovině minulého desetiletí. Američané snížili vlastní osobní zadlužení o cca 15 % a mají chuť znovu utrácet, na čemž zatím nic nemění ani dlouhodobá stagnace mezd, způsobující prekarizaci nižších a středních vrstev (do budoucna velký problém!) a trhem práce, kde je nezaměstnanost statisticky sice evidována na nízké hodnotě 5,1 %, ale s dodatkem, že se do počtu zaměstnaných v USA počítají i lidé pracující na částečný úvazek, což činí cca 25 mil. obyvatel a prekarizaci výrazně napomáhá. Na druhou stranu, Amerika vyšla z krize roku 2008 lépe než kdokoliv jiný. Kapitálové trhy rostou do nebe a jen jedna z deseti nejobdivovanějších a nejcennějších společností nepochází z poza Atlantiku. Dolar je stále hlavní světovou měnou a Federální banka jich může „natisknout“ kolik chce a s inflací (tedy alespoň s tou oficiální) to ani nepohne. Dluhy Američané platit nemusí a přesně v tomto duchu také činí a raději sypou do soukolí další a další elektronické dolary a všichni na to zírají s otevřenou pusou (zejména největší z věřitelů – Čína) a nechápou, jak to, že jim to tak lehce prochází. A co teprve až přijde na placení a Američané jim zaplatí v inflačních dolarech. To bude planého řevu. Globální kapitalismus je pro velmoci prvního řádu požehnáním.

Konspirátoři z celého světa spatřují v Americe největšího z vychytralců, který vše řídí (cíleně dováží imigranty do Evropy, financují Islámský stát, rozdmýchávají ukrajinskou krizi aj.) nebo ji vidí jako přímo čiré zlo a nechápou, že samotná americká vládní elita vůbec neví a netuší, co má dělat a v zahraniční politice se následně  pohybuje posledních 15 let jako slon v porcelánu. To ostatním nevysvětlíte a na druhou stranu vlastně ani nechcete. Jak říkal císař Nero: „Nemusí mě milovat, hlavně když se mě bojí.“ Jen ať si všichni myslí, že taháme za nitky, i když je na tom zbla pravdy.

Dominance Ameriky bude zcela jistě pokračovat. Moderní milionová armáda, disponující pokročilými technologiemi, osmi sty vojenskými základnami ve více než stu zemí světa, 10 letadlovými loděmi, s rozpočtem tak velikým (750 mld. $), že 13 dalších zemí v pořadí za nimi má dohromady nižší vojenský rozpočet, je zárukou vlastního bezpečí, kterou nikdo jiný na Zemi nemá. Dokonalá britská „Splendid isolation – skvělá izolace“ jednadvacátého století.

Kdo podceňuje Ameriku, nezná dějiny. Ještě se neblíží soumrak této největší globální velmoci, i když by si to mnozí jistě přáli.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Zapletal | pondělí 28.9.2015 15:54 | karma článku: 20,01 | přečteno: 1224x