Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlasatelky banalit, švýcarský frank a možný Grexit

V diskuzi socioložky a expremiérky Ivety Radičové a europoslance a sociologa Jana Kellera v OVM na začátku roku 2015 se pro mě stalo nepříjemným zjištěním to, že se socioložka Radičová po celou debatu stala hlasatelkou naprostých banalit, zřejmých i průměrně inteligentním, nesečtělým a o nic se nezajímajícím občanům.

Naopak, věcný a přesný levicový sociolog-politik Keller výstižně zhodnotil dnešní stav v EU a jasně pojmenoval současné kruciální problémy společenství („Jak bude reagovat střední a nižší střední třída v Evropě na příliv imigrantů, kteří budou financováni z jejich peněz a na jejich úkor?“, „Evropa bez Anglie a Francie, ale s Ukrajinou a Gruzií není tou, kam jsme vstupovali“). A Radičová? Utápěla se v dlouhých bezobsažných souvětích, plných neustále se opakujících obratů typu: „všichni víme“, „nezapomínejme“, „hledejme řešení“, „musíme si připomenout“, „mějme na paměti“ „vždycky jsem říkal/la“, „uvědomme si“, „nastává problém“, „jsem bytostně přesvědčená“ atd. Zdůrazňováním naprostých banalit („Evropská unie jsme my“, „Indie, obyvatelstvem druhý největší stát“, „Evropa patří ke šťastným kontinentům“, „EU není stát“ atd.) ukazuje buď vlastní neschopnost promýšlet složité věci, nebo (a tomu bych chtěl věřit) pouhou nepřipravenost. Obávám se, že spíše neschopnost, což je mně u liberální pravicové političky velmi líto. Než takto obhajovat EU, raději nechť prostě příště mlčí. Tímto svým výstupem se zařadila mezi političky ala Jana Černochová, nahrazující argumentační bídu dryáčnictvím, sněmovními emocionálními výlevy, popřípadě zvyšováním hlasu do netopýřích poloh.

 

Švýcarsko, známé kvalitními hodinkami, čokoládou a pevnou měnou provedlo něco nemyslitelného. Švýcarská centrální banka šokoval finanční svět ukončením „svázání“ kurzu franku s eurem a snížila sazby, vztahující se k bankovním rezervám do záporu 0,75 %. Proč? Problémem se stala deflace snižující mzdy, konkurenceschopnost a koupěschopnost občanů. Švýcarsko, jako bezpečný finanční přístav, paradoxně „doplatilo“ na svou stabilitu. Centrální banka se od vypuknutí řecké krize snažila o oslabení kurzu. Zkoušela prodávat franky a kupovat eura a těmito intervencemi dokonce nashromáždila eura ve výši 80 % své bilance. Banka se nakonec rozhodla vzdát se nákupů eura (patrně) z důvodů nákladnosti udržování pevného kurzu frank/euro a v předtuše zesílení pokračujícího masivního přílivu kapitálu z Ruska eventuálně z eurozóny. Tento postup sice poškodil kredibilitu Švýcarska a z exportů učinil neprodejné zboží, ale připravil švýcarské banky na možný (euro)exit některého ze států jižního křídla eurozóny (možný „Grexit“ Řecka).

 

Dnes se ve volbách v Řecku rozhoduje, zda bude pokračovat 6 let trvající nesmyslné utahování opasků, naordinované věřiteli z eurozóny, ECB a MMF, které spolu přivodilo 27 % nezaměstnanost a nástup krajních sil všeho druhu, nebo zda zvítězí radikální levice Syriza, netající se myšlenkami donutit věřitele odpustit většinu astronomického dluhu, respektive neučiní-li tak, provedou řízený bankrot státu (default) a jednostranně odmítnou platit dluhové závazky. Co se stane, splní-li Syriza sliby? Odteče kapitál domácností (po eventuálním zavedení znehodnocené drachmy) pryč? To už proběhlo. Od vypuknutí řecké krize v roce 2009 bylo z tamních bank odčerpáno přes 30 % depozit v celkovém objemu zhruba 70 miliard eur. Opustí Řeckou eurozónu a poškodí ho to? Můžeme to s jistotou předvídat? Nemyslím. Věřitelé jsou již připraveni provést opravné položky ve svých bilancích. Řecko dosahuje druhým rokem primárního rozpočtového přebytku, laicky to znamená, že je v plusu před započtením dluhové správy, což je v jeho situaci velká výhoda pro vyjednávání. Bankrot mohlo jednostranně vyhlásit již před rokem. Po prvotní zlobě některých evropských politiků přijde úleva. Tak jako vždycky. A uleví se hlavně Řecku samotnému. Vyhrožuje-li někdo (např. naši mediální ekonomové z bank, zainteresovaní politici atd.) tím, že by něco podobného mohli v budoucnu udělat další (Portugalsko, Španělsko), tak no a? Kapitalismus zvládl horší věci. A banky si propříště lépe rozmyslí, komu půjčovat a u koho riziko krátkodobých zisků (Řecko) nevyrovná pozdější potenciální ztráty. V 16. století zbankrotovala největší koloniální říše Španělsko hned čtyřikrát a vždy se našli noví věřitelé, kteří Filipovi II. velmi rádi půjčili. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Zapletal | neděle 25.1.2015 11:23 | karma článku: 18,01 | přečteno: 899x
  • Další články autora

Jan Zapletal

Věřící se rozhodují mezi dvěma ateisty. A budou volit spíše Miloše Zemana.

V prvním kole prezidentské volby se ucházelo o přízeň voličů devět kandidátu, z nich šestice prohlašovala, že jsou lidmi věřícím. Dokonce jeden z nich, Mirek Topolánek, velmi často v rozhovorech zmiňoval jak „našel Boha“.

25.1.2018 v 8:52 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Proč je lepší nedělat nic a s „Tlustým Kimem Třetím“ se raději dohodnout

Severokorejský diktátor Kim Čong-un, čínskými špióny přezdívaný „Tlustý Kim Třetí“, oproti svým běžným zvyklostem tentokrát nepřehání a korejské rakety se nebezpečně přibližují k Evropě a Severní Americe.

6.9.2017 v 7:52 | Karma: 20,37 | Přečteno: 960x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Princezna Diana, britská média, politici, veřejnost a role člena britské královské rodiny

S výročím 20 let od úmrtí britské princezny Diany se vyrojila spousta článků (i konspirativních) a odvysílalo se nespočet dokumentů. Média nás zahltila vzpomínkami Dianiných synů, bývalých i současných politiků a veřejnosti.

4.9.2017 v 10:45 | Karma: 17,46 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Když se britská premiérka Theresa Mayová usměje, umře anděl

Britská premiérka Theresa Mayová na víkendovém sjezdu Konzervativní strany opět prohlásila: „Brexit znamená brexit.“ Česky něco jako: „Třešeň je třešeň.“ A s nadsázkou: „kuře není kachna.“

4.10.2016 v 7:53 | Karma: 16,88 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politika

Jan Zapletal

Kardinál Dominik Duka se naštval a odmítl muslimskou migraci

Vražda stařičkého francouzského kněze Jacquese Hamela při ranní mši ještě náctiletými muslimskými mladíky vyvolala mezi špičkami české katolické církve reakci, která se jen tak nevidí.

29.8.2016 v 8:56 | Karma: 41,73 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
Pracuji jako pedagog, vědec a zastupitel v UH. Na FF MU v Brně jsem vystudoval několik oborů. V doktorském programu se specializoval na ekonomické dějiny měst a obcí.

 

www.facebook.com/jan.zapletal.1272

Seznam rubrik