Komunismus padl dávno, kapitalismu zbývaly 2 hodiny

Zpráva o tom, že americký finanční systém a tedy i symbol světového kapitalismu, dělilo od totálního zhroucení v loňském září jen pár hodin, se v mezinárodních mediích objevila již minulý týden. V tomto týdnu se pak zpočátku “pečlivě” utajované informace, dostali i do Čech. Krátká zpráva na dnešním  serveru - www.týden.cz  je toho důkazem a proto ji citujeme:

„Na americkém blogu LifeLeak se objevilo dosud nezveřejněné svědectví o dramatických událostech z loňského září, kdy americká centrální banka (FED) zachraňovala finanční systém před kolapsem přísunem 100 miliard dolarů během několika hodin.

Demokratický kongresman Paul Kanjorski ve videu nepřímo přiznává, že elektronický "run na banku" neboli hromadné vybírání účtů téměř způsobil kolaps celého finančního systému. Ve čtvrtek 18. září v 11 hodin zaznamenal FED nadprůměrný výběr vkladů. Během dvou hodin bylo vybráno asi 550 miliard dolarů. Centrální banka zareagovala přísunem likvidity do systému v rozsahu kolem 105 miliard dolarů, ale ani to nepomohlo investorskou paniku zaané zpraávystavit. Elektronický run na banku byl zastaven teprve oznámenou garancí 250 tisíc dolarů na vklady. Pokud by takové garance nebyly poskytnuty, do dvou hodin odpoledne by bylo podle odhadů centrální banky odčerpáno z trhů až 5,5 bilionu dolarů, což by vedlo ke kolapsu celého finančního systému a zřejmě i celé americké ekonomiky, s velmi vážnými důsledky i na globální trhy. Kanjorski dokonce tvrdí, že by to značilo konec ekonomického i politického systému v dnešní podobě. A jak se situace změnila s odstupem čtyř měsíců? Největší americké bankovní ústavy jsou těžce podkapitalizované a zadlužené, a pouze další dodatečná pomoc je může s konečnou platností postavit zpátky na nohy. Například Nouriel Roubini má už dávno jasno: ztráty bank 1,8 bilionu dolarů již přesáhly tržní kapitalizaci sektoru a ten půjde stejně dříve či později ke dnu.“

Závěr z předchozího? Komunismus nepřežil sám sebe - až na výjimky, které ani s originálním komunismem nemají moc společného, ale o kapitalismu se předpokládalo, že ho přežije o mnoho déle, až navěky! S velkým štěstím, jak je z uvedené citované zprávy jasné, však kapitalismus přežil "rudou diktaturu" jen o 20 let...

Trochu smutné konstatování. Ještě, že ti chytří hoši z FEDu měli pevné nervy a zvládli to. Jinak nevím, co by nyní ze světa bylo. I proto bych těm chlapíkům z FEDu hrozně rád za mě, za moji ženu, mojí dcerku, mé kamarády a vlastně celou planetu Zemi poděkoval a projevil vděčnost: „Thank you, freinds! Díky, že jste nás zachránili ! Stokrát díky!!! "

Ale co s námi stane příště, až si chladné hlavy nezachováte? V jakém to světě vlastně budeme žít?

PS: Wiki.5.5, prosím, řekněte mi co bude?

Autor: Martin Zamburek | čtvrtek 12.2.2009 3:45 | karma článku: 17,11 | přečteno: 1680x