Skutečný výsledek voleb.

V jásotu vítězného demobloku zaniká skutečná realita. Demokoalice  neodráží žádnou  většinovou vůli voličů po změně. Ani náhodou.  

Skutečný výsledek voleb je trochu jiný než ukazují tyto získané poslanecké mandáty.

 

Výsledný přepočet na mandáty je tentokrát dán nepravděpodobnou matematickou shodou okolností a neodpovídá vůli voličů. Chystaná vládní koalice obsahuje hlasy pouhých 43 procent volících voličů .

 

 Deník SME to napsal jasně , že byť si Česko změnu nezvolilo, má ji. „Klíčové je složení parlamentu, a to hovoří o změně. Tak to bývá, někdy jsou klíčové právě hlasy pro strany, které propadly.

 

 Topolánek jim určitě závidí, kdysi mu nestačily hlasy ani 48 procent volících voličů na většinu. A v těchto volbách je za 43 % jasná většina 108 poslanců!

 

 Fakticky ti, co přežili 5-ti procentní práh nebo se schovali do koalic, dostali větší bonus, než Babiš před čtyřmi lety (20 procent propadlých hlasů - v drtivé většině hlasů mimo možných koaličních partnerů pro demoblok-  násobí poslance ostatním x 1,25 , tedy o čtvrtinu). Volební systémy matematicky generují poslance vždy s větší či menší nespravedlností . Tentokrát realitu zdeformovaly velmi výrazně.

 

 To, že tato koalice ani náhodou neodráží údajnou náhlou většinovou vůli voličů po změně, je holý fakt.Občané nevolili strany "demobloku" o tolik více než předtím v r.2017, aby to byl většinový proud, to řekli voliči v těchto volbách, jen jejich hlasy (netakticky neschované do koalic) z významné části propadly díky 5 procentní klauzuli..

 

 Aktualizace 12.10. převzato z Novinky.cz

 

"Hlasů stran, které ve Sněmovně často podporovaly vládu – tedy ANO, ČSSD, KSČM, ale i SPD, bylo totiž dohromady více než hlasů pro koalice SPOLU a PirSTAN.Babiše a jeho někdejší spojence volilo 2 416 264 lidí, koalice SPOLU a PirSTAN dostaly celkově 2 333 681 hlasů."

 

Já dodávám: Nemluvě navíc o tom, koho by podporovali voliči Přísahy (250 tisíc) a Trikolóry (150 tisíc).

 

 P.S. Velmi pěkně to vysvětlují v článku o velkých šancích Babiše na prezidenta - právě na základě těchto parlamentních voleb, ovšem ty prezidentské jsou samozřejmě už bez deformující 5procentní klauzule.https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-muze-byt-pristim-prezidentem-mini-odbornici-vysledky-voleb-jim-davaji-za-pravdu-40374520 

Autor: Jiří Žamboch | úterý 12.10.2021 1:26 | karma článku: 41,46 | přečteno: 6425x