Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J29i28r86i 71T55i85c30h30y

12. 10. 2021 17:12

Nevolil bych samozrejme komunisty, ani socdem, ani tu treti stranu, nicmene jejich volici predstavuji pres 11% hlasu a nemaji v demokratickem statu svoji reprezentaci, diky jakesi umele mezi 5%. V takove Kanade je to jeste horsi, jedna strana vladne s vetsinou poslancu po obdrzeni na priklad 38% hlasu volicu, diky volebnimu systemu, kde kazda strana ziska mandat pri dosazeni 50+% ve vetsine volebnich okrsku. Vubec na tom nezalezi, ze v te mensine uplne propadla. Ona ta demokracie neni vzdy demokraticka.

0 0
možnosti
PK

P26a48v23e96l 28K17h33a72i27l

14. 10. 2021 10:01

Ta pravidla byla známa před volbami a tím, že do nich strany šly tak je akceptovaly. Myslíte, že v parlamentu má být neomezený počet stran a kandidátů a to teprve bude demokracie? :-)

0 0
možnosti
KL

Byť jde o úvahu zajimavou, tak to neznamená, že by vláda nově vznikající koalice neměla legitimitu. Stejně jako předchozí vláda Andreje Babiše. Obě vlády jsou totiž založeny na výsledcích voleb podle předem stanovených pravidel. A nikdo nikomu nebránil v tom, aby proti "probruselské" koalici nepostavil nějakou jinou, která by posbírala hlasy, které jinak propadly...

Ostatně ani i v tenise občas prohraje ten, kdo ve skutečnosti získá více fiftýnů...

4 0
možnosti
Foto

To jsou věci:

"Deník SME to napsal jasně , že byť si Česko změnu nezvolilo, má ji."

Kde se vzala, tu se vzala.

2 0
možnosti
Foto

Stokrát opakovaný nesmysl se nakonec stane vědeckou definicí.

3 2
možnosti
KT

Která vláda po roce 89 krom OF, jež se posléze rozpadla na strany nebyla tvořena koalicemi?

4 0
možnosti
VV

K tomu bych jen podotk, ze OF se nerozpadlo, ale bylo rozbito Vaclevem Klausem ktery se se svymi privrzenci odtrh a zalozili si pro sve zajmy ODS.

2 2
možnosti
PP

Skutečný výsledek voleb je, že demoblok vyhrál a ostatní budou šoupat nohama.

Mimochodem, k té vaší volební matematice: ANO má méně % než SPOLU, ale má více mandátů. Volební matematika byla na straně Babiše. A i tak to projel.

4 0
možnosti
Foto

Další zoufalý pokus...;-D Babiš mohl vytvořit volební trojkoalici ze socany a komunisty. Jistě věděl, že jim vysává voliče a dostane je pod pět procent. Možnost měl a nevyužil ji. Tak třeba mohl spolu s Okamurou vyhrát. Bylo by to těsné. Vám by se takový vládní spolek líbil? Mnoha lidem ne a ti ho přišli k volbám porazit. Vy tu ted musíte vyplakávat a psát nesmysly. 108R^:-)[>-]

9 1
možnosti
KT

Babiš smí všechno, míní kobliháři. Smí podvádět, lhát, přebírat firmy, odklánět, přidělovat si dotace, vlastní děti ničit, takže i tvořit koalice. Ostatní mají právo jen tiše sedět a poslouchat vůdce. Taková demokracie jako v Německu od roku 1933.

7 4
možnosti
JH

J64a25k42u94b 22H91á30j86e88k

12. 10. 2021 13:17

Demagogický článek a výklad volebních čísel. Já myslím, že vše zafungovalo, tak, jak má. Demokraticky.

6 3
možnosti
MK

Vám vadí, že vítězná uskupení mají dohromady 43% hlasů a 108 mandátů? A v roce 2017 vám to nevadilo? Máte dost divný dvojí metr.

Dovolím si připomenou, že v roce 2017 mělo ANO přes 29%, komunisté a ČSSD po sedmi procentech. Dohromady též 43% (a nějaké drobné). A světe div se, též měli 108 mandátů.

Co jste nám tedy chtěl říci? Zřejmě nedokážete skousnout nečekanou porážku a vymlouváte se a ještě k tomu hloupě. Ale klidně v tom dále pokračujte. Skučení a nářek Babišovců, toť rajská hudba pro mé uši.

7 5
možnosti
ZZ

Kdepak - 108 mandátů nevadí a je všemi respektováno.

Nějak ale zůstává pachuť kolik % vlastně dostali KDU, TOP a Piráti.

To se z výsledků voleb zjistit nedá.

:-/

3 1
možnosti
JW

Zrovna tak by se dalo říct, že současná vláda se neopírá o vůli většiny z minulých voleb. Jistě voliči komunistů, socdemáků a okamůrovců naprosto nečekali, že podporují Babiše a mnozí jistě byli proti němu. Celé je to nesmysl, dky autor nechápe mechanismus demokracie. V proporčním systému s bariérou vstupu nikdy, nebo skoro nikdy nedochází k tomu, že většina voličů podporuje jasné zaměření reprezentované budoucí vládou. Výhodou proporčního systému je tendence k hledání kompromisu. Jakmile se ale vybočí z rámce běžné správy země a rozhoduje se o otázce autokratický babišismus s napojením agrofertu na státní rozpočet versus parlamentní demokracie, může to být buď a nebo a to se holt řeší ve volbách podle platných pravidel. Neplačte, příští volby se nějaký rádobydiktátor zase najde.

3 3
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 20,24
  • Průměrná čtenost 2389x
Zajímá mne ledacos - a o tom nejzajímavějším,co se mne skutečně vnitřně dotklo, bych chtěl psát něco zajímavého.

Seznam rubrik