Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zabraňte prodloužení nouzového stavu

Dnes má parlament rozhodnout o prodloužení nouzového stavu, tedy legislativního rámce, který vládě umožňuje rychle bez jakékoliv politické diskuze přijímat opatření proti šíření koronaviru.

Politické strany, které se nazývají opozičními, už předem deklarovaly, že jsou vesměs ochotné prodloužení nouzového stavu za určitých podmínek odsouhlasit.

Považuji to za projev alibismu a pokrytectví zároveň.

Opoziční strany dlouhodobě kritizují vládu Andreje Babiše, viní ji z nekoncepčních kroků, poukazují (většinou kupodivu správně) na drtivé ekonomické následky plošných opatření, upozorňují na situaci malých a středních podnikatelů. Vytvářejí proti této vládě aliance, které mají po příštích volbách postavit zemi na nohy a dát ji po řádění Andreje Babiše do pořádku.

Při tom všem jsou tyto strany ochotné dále ponechat této vládě, na níž nenechají nit suchou, v rukou tak důležitý a mocný nástroj, jakým je nouzový stav! Domnívám se, že takový postoj je nejen nečestný, ale také nelogický. Pokud je vláda skutečně tak příšerná, lze očekávat, že od nynějška bude s tímto nástrojem, s nouzovým stavem, zacházet správně? Nebo snad v očích opozičních politiků není tak příšerná a je schopna s koronavirem zatočit, aniž by přitom dále působila, které budou dlouhodobě srovnatelné s následky epidemie?

Proč by se nedaly potřebné zákony schvalovat na základě principů o ochraně veřejného zdraví standardní legislativní cestou, při zásadním zkrácení všech zákonných lhůt? Nutnost schvalovat opatření rychle a maximálně pružně lze zajistit větším pracovním nasazením poslanců a senátorů napříč politickým spektrem, i kdyby, obrazně řečeno, měli v jednacím sále sněmovny nocovat. Pokud je nutné dále omezovat podnikání v této zemi, zakazovat lidem opouštět po 21. hodině své bydliště nebo přikazovat nošení roušek, nechť v těchto věcech hlasuje celá poslanecká sněmovna. Takové opatření pak nejen bude mít nezpochybnitelnou politickou legitimitu, ale bude zřejmé, jak který poslanec hlasoval. Bude to důležitá informace za pár měsíců - až epidemie pomine, a poslanci začnou lovit politické body na prohlášeních, že “oni by to bývali dělali lépe.”

Je-li situace skutečně tak vážná, a to jak v kontextu koronavirové epidemie, tak v kontextu dlouhodobé neschopnosti Babišovy vlády epidemii řešit s ohledem na ekonomické následky, potom schválí-li opoziční poslanci prodloužení nouzového stavu, zbavují se tím vlastně pohodlně své politické odpovědnosti za osud tohoto státu a jeho občanů. Dávají tím najevo, že nechtějí situaci aktivně řešit, ale svěří odpovědnost lidem, s nimiž však dlouhodobě nesouhlasí. Je to skutečně alibismus a pokrytectví zároveň.

Pánové poslanci ze STANu, z Topky, z ODSky nebo od Lidovců, a stejně tak zbytky rozumných poslanců umírající ČSSD: odmítněte prodloužení nouzového stavu a začněte se aktivně zabývat řešením koronavirové epidemie!

Autor: Luboš Zálom | pátek 30.10.2020 11:39 | karma článku: 25,47 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Luboš Zálom

V zájmu aktivistů, nikoliv cyklistů

Sněmovna dnes schválila povinný 1,5metrový boční odstup při předjíždění cyklistů. "Třikrát hurá," volá k tomu aktivistický spolek AutoMat.

14.4.2021 v 16:52 | Karma: 44,52 | Přečteno: 4945x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vláda nás cupováním Pandemického zákona přibližuje diktatuře

Dnes po mnoha měsících skončil v České republice nouzový stav a tzv. protikovidová opatření se přesouvají pod kompetence Pandemického zákona, podle něhož již nadále není možné omezovat pohyb občanů ani bránit jejich setkávání.

12.4.2021 v 13:57 | Karma: 30,77 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Proč budu opět bojkotovat sčítání lidu

Zítra opět po deseti letech odstartuje projekt sčítání lidu, domů a bytů. Jako zastánce práv jednotlivce a konceptu malého státu musím celý projekt odsoudit jako zbytečný a nepřijatelně zasahující do svobody občanů.

26.3.2021 v 11:36 | Karma: 37,39 | Přečteno: 2291x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Řeč, která na Staromáku nesměla zaznít

Upravený a rozšířený text projevu, který jsem měl připraven na demonstraci spolku Chcípl Pes na Staroměstském náměstí 7. března 2021. Z pódia nakonec stihlo zaznít jen několik málo slov.

8.3.2021 v 15:04 | Karma: 39,29 | Přečteno: 2514x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Babiš s Hamáčkem nám vyhrožují zastřelením

Nasazení vojáků proti pokojným občanům naší republiky je něco naprosto nepřijatelného. Musíme jej chápat jako otevřenou výhrůžku hrubým násilím.

1.3.2021 v 13:40 | Karma: 29,65 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.