Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Brexit prvním krokem ke svobodnější Británii?

Ačkoliv se z mediální propagandy mohlo zdát, že po Brexitu nastane minimálně konec světa, strašení eurofanatiků nemělo na rozhodnutí Britů vliv, jaký si snad představovali.

Rozhodnutí britských voličů je pro celý mocenský projekt EU zásadním hřebíčkem do rakve. Nezbývá než doufat a věřit, že Británii budou následovat i další státy EU, mezi nimi snad jednou i Česká republika. Nevěřím příliš optimistickým tvrzením, že evropská politická elita využije tento impuls k jakési sebereflexi, zamyslí se nad celou koncepcí evropské integrace, a zařadí zpátečku, někam před Lisabonskou smlouvu, ale možná i před Maastricht. I kdyby nyní začaly v členských státech sílit hlasy po jakési reformě EU, a i kdyby tyto hlasy vedly k zásadně odlišnému složení Evropského parlamentu a Komise, které by se pokusilo Unii reformovat, obávám se, že rezistence obrovského byrokratického aparátu bude tak silná, že v podstatě nebude možné jakoukoliv reformu provést. Úřednická elita, nikým nevolená a nikomu se nezodpovídající, si nenechá své pohodlné živobytí jen tak sebrat. Právě ona činí Evropskou unii nereformovatelnou. I kdyby se stal zázrak, a v Evropském parlamentu a Komisi seděli samí euroskeptici, jediné, co může tuto úřednickou armádu a její vliv eliminovat, je zrušit jejich pracovní místa, nikoliv se pokoušet měnit jejich agendu.

Výsledek včerejšího referenda je pro zastánce svobody a demokracie nepochybně důvodem k oslavě. Ale až oslavy skončí, je na místě střízlivý pohled na věc. Téměř 52 % voličů rozhodlo o vystoupení Británie z EU. To je bohužel příliš těsný výsledek, který ukazuje, že britská společnost není nezávislosti své země nakloněna dostatečně výrazně, a rozhodnutí s tak těsným mandátem může vzbuzovat pochyby o správnosti takového kroku. Podobně jako bychom si při opačném výsledku kladli otázku, co znamenají pouhá čtyři procenta volebního rozdílu, která by rozhodla o dalším setrvání Británie ve svazu evropských socialistických republik.

Británe nastoupila cestu, na jejímž konci bude opět nezávislou a snad znovu hrdou zemí. Nicméně tím, že se Britové dostanou z područí bruselské politické aristokracie, nestanou se automaticky svobodnými. Jestliže chtějí zpět svobodu, co nejvolnější trh, kapitalismus, mají před sebou ještě mnoho práce: zbavit svůj vlastní politický systém bezpočtu nařízení a regulací, omezit vliv svých vlastních úředníků, a v neposlední řadě vyřešit islamizační tendence uvnitř britské společnosti.

51,9 % britských voličů rozhodlo, že chtějí ven z EU. To však ještě zdaleka neznamená, že všichni tito lidé jsou pro svobodu, volný trh, malý stát.

Jestliže Británie z EU za pár let skutečně vystoupí, stane se znovu plně odpovědnou za svůj politický systém - ten je nyní socialistický. A pokud jej dnes Británii diktuje Brusel, a táhne-li tento systém dnes Británii dolů, mají před sebou Britové další, ještě zásadnější rozhodnutí k řešení: chtějí se dál nechat táhnout dolů svým vlastním, nezávislým socialismem, nebo se, zbaveni koule na noze v podobě bruselské byrokracie, vydají blíže ke skutečně svobodnému, kapitalistickému systému?

Autor: Luboš Zálom | pátek 24.6.2016 13:32 | karma článku: 30,15 | přečteno: 996x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Roušky jako symbol nesvobody

Před pár měsíci se zdálo, že je celá naše země paralyzována strachem z koronaviru. Mediální masírka jela na plné obrátky a záběry z Itálie vzbuzovaly dojem, že se na nás nevalí nic menšího, než reálná obdoba Španělské chřipky.

7.9.2020 v 13:25 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Koncept potravinové soběstačnosti vyžaduje centrální plánování se vším všudy

V souvislosti s uzavřením hranic během koronavirové epidemie se dostalo, zvláště na pravici, na přetřes téma potravinové soběstačnosti státu.

24.8.2020 v 14:29 | Karma: 19,75 | Přečteno: 677x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Připomeňme si americký Den nezávislosti

4. července 1776 byla v Pensylvánii přijata Deklarace nezávislosti, na jejímž základě vznikl suverénní americký národ se svým vlastním svobodným státem.

4.7.2020 v 12:10 | Karma: 27,73 | Přečteno: 584x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Destinační management: tunelování krajských peněz nebo turistické perpetuum mobile?

Středočeský kraj před pár týdny vyhlásil spuštění kampaně na podporu cestovního ruchu, která má do Středních Čech přilákat návštěvníky a turisty ze všech koutů České republiky.

29.6.2020 v 13:21 | Karma: 24,44 | Přečteno: 617x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Je třeba zakázat kalendář s Hitlerem?

I při všem marasmu je ČR zatím ještě poměrně svobodná země, alespoň co se týče politické a občanské svobody, když už ne svobody ekonomické. Trend však byl jasně vytyčen.

15.6.2020 v 13:59 | Karma: 30,29 | Přečteno: 940x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.