Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V kočičím zajetí (fotoblog)

„Tak letos pojedeme na dovolenou na maltu.“ – shodli jsme se s H. při plánování rekonstrukce. Tahle jazyková hříčka je pro mě zábavná hned v několika ohledech. Předně proto, že tu skutečnou, středomořskou Maltu, díky obrovské koncentraci kotů, naprosto miluju. Naposled jsem tam byla předloni. 

Neměla jsem chlapa a chtěla jsem jet na romantickou dovolenou. A tak jsem vygooglila maltský kočičí útulek, zavolala tam a skočila na letadlo. Provozovatelka útulku se nad mou touhou strávit tři týdny dovolené mezi kočkami naprosto nepozastavila, půjčila mi o 4 čísla větší gumáky a vrazila mi do ruky smeták. 

 

 

Jezdila jsem tam autobusem. Umývala jsem stovky misek, vyměňovala desítky záchodků, šplhala po stromech a prodírala se křovím, abych polapila uprchnuvší koťata, ošetřovala kočičí rýmu a po nocích si potajmu chytala pod pyžamem příležitostné blechy. 

 

 

V průběhu dne, kdy byl útulek plný lidí, bylo všude spousta mňoukání a někdy taky prskání. Večer, když všichni odešli, zavládlo ticho... seděla jsem uprostřed těch osmi stovek koček a pozorovala chlupatý provoz. Otíraly se o mě, lezly mi na klín, nebo mě jen tak z povzdálí zkoumavě pozorovaly. 

 

 

Naše klasické muriny nebo kočky černé jako tma, aby na Maltě jeden pohledal. O to, jaké barevné preference kočičích kožichů v té či oné zemi mají se prý starali historičtí mořeplavci, a tak jsou na Maltě, bývalé britské kolonii, populární hlavně bílé, rezavé a tříbarevní kočky. Tříbarevným kočkám se tam říká Madonna Cats – asi proto, že tříbarevné kočky jsou vždycky jenom kočky, nikdy kocouři. Ach ta genetika. 

 

 

Útulek Tomasina Cat Sanctuary provozuje vláda. Ve skutečnosti ho však řídí, krmí a uklízejí dvě herdek-dámy, které mají k ruce skupinu dobrovolníků. Dobrovolníci jsou částečně domorodci, kteří na sebe po celou dobu úklidu a přípravy jídla halasně pokřikují v maltštině, částečně mezinárodní mládež, kterou na Maltu přivál program EU zaměřený na dobrovolnickou činnost, a částečně exoti, jako jsem já. 

 

 

Jen existence Kočky a Kocoura mi zabránila v tom, abych se vrátila s mňoukajícím kufrem. 

 

 

Autor: Petra Žallmannová | úterý 5.3.2013 9:15 | karma článku: 28,76 | přečteno: 1528x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Stěhujete se? Vezměte si něco na uklidnění.

Právě jsme s H zprovoznili rekonstruované patro a v rámci osmělovacího a seznamovacího procesu tam občas necháme kočky „uprchnout“. Pak jsou rachtáním pamlskovníku přivolány zpět do přízemí, odměněny za návrat a dveře nahoru se zase zavřou. Stěhování musí být pozvolné a hlavně bez nervů.

24.7.2014 v 16:15 | Karma: 30,01 | Přečteno: 2880x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočko-bedna a jak do ní aneb Polštářová metoda

Přepravka. Každý majitel kočky by měl alespoň jednou speciální kočko-škatulí disponovat. Pokud vaše domácnost disponuje větším počtem chlupatých, je vhodné rozšířit přepravkový park a nesnažit se cpát všech svých deset čtyřnožců do jediného vagónu. Pokud máte kočičky, které jedna bez druhé nedají ani ránu, nebo mámu s malými koťaty, může jim společná cesta prospět. Kočky dospělé, které spolu někdy vycházejí, jindy ne, nebo dokonce dva úhlavní prskače bych však raději do jednoho kupé nezavírala. To, co vám pak z krabice vypadne, bude připomínat rotační kulomet křížený s průmyslovým mixérem, poháněný energií kulového blesku.

22.7.2014 v 13:35 | Karma: 27,90 | Přečteno: 1854x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Egyptské zamyšlení aneb je libo kočičí mumii?

Je vedro. Včely bzučí v růžovém keři, který už od loňska zvolna poráží na znak naši motykovou šopku. Kočky se rozvalují nebo bloumají pomalým houpavým krokem z místa na místo. Ovívám se složenými novinami a sním o dovolené. Asi nejsem sama, protože neúnavná reklama vysílá jména exotických destinací všemi myslitelnými kanály. Ale komu by se v tom vedru chtělo do Egypta?

14.7.2014 v 16:45 | Karma: 25,35 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Děti místo koček aneb Chlupatá bula vatikánská 2014

No toto! Právě jsem se dočetla, že papež František (kterému jinak držím své agnostické palce), nabádal ve svém kázání 2.6.2014 sezdané páry, aby si pořizovaly děti, nikoliv domácí zvířata. Já vím, jak to myslel. Chápu, že asi nemohl říct na plná papežská ústa, že by bylo vhodné, aby si kopec dětí pořizovali nejen ti, kteří nedumají nad tím, jak své potomstvo uživí a zda jim budou moct poskytnout odpovídající životní standard, nebudou je muset prodávat do korporátních nebo plantážních otroctví a vychovají z nich spokojené bytosti. Ale odpoutávat pozornost od nebezpečně se houpající bárky světové populace, na jejíž jedné straně se nám to rozvojově množí a na druhé civilizačně stagnuje, tím, že vyhodíme kočky a psy na mráz, to je do nebe volající.

25.6.2014 v 15:20 | Karma: 29,66 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočičí tetování aneb hrdost kočkomilova

"Potetovaní jsou jenom feťáci a narkomani a jiný živly!" nechala se onehdy slyšet teta Olinka. Dloubla jsem loktem do H a on zas do mě. Moje první kérka je keltským motivem jednoty a dokonalosti. Tři bájné bytosti, jejichž propletená těla tvoří nepřerušený kruh věčnosti – jedna je zakousnutá do ocasu té druhé, druhá má zuby zaťaté v chvostu té třetí a třetí visí v oháňce té první. Cyklická prapodstata nekonečna symbolizující kolotání životní energie. Anebo, jak poznamenal jeden můj kolega v práci, když před mnoha lety při sportovním dnu mou tehdy zánovní ozdobu uviděl: „Ty jo, ty máš na zádech kočky v pračce!“

3.6.2014 v 17:45 | Karma: 32,96 | Přečteno: 7799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky