Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ufiknout či neufiknout poprvé

Jako každoročně, přišla na nás vlna srabství. Spoluobčané, jimž se kočka jednoho dne přiloudala domů s poněkud objemným břichem řeší klasické dilema. Koček je moc a co s tím uděláme? „Tak to zabij ty, to je tvoje kočka. No néé, to bych nedokázala. Víš co, Franto, dáme je do krabice a až pojedeš večer vrátit tu pilu, tak je necháš v lese nebo je hodíš do rybníka.“ Ve městech se hází nejčastěji do popelnic, z okénka jedoucího auta do škarpy u silnice, nebo se pytel převázaný motouzem pod rouškou noci spustí za plot místního útulku.

Koťátka!Zdroj: Internet

Mnoho dalších koťat sejde smrtí o něco rychlejší. Topení je vesnická klasika. Někdy se na to bere lopata, jindy zase pytel, kterým se prudce smýkne o zeď. Metod je přehršel, ale už toho nechám.

Pomineme-li fakt, že je to ohavné a že takový věci se kočičkám prostě NEDĚLAJÍ!, je vhodné si uvědomit, že všechny výše popsané metody regulace chundelaté populace jsou nezákonné. S ohledem na to, jaké jsou v platnosti zákony – české i evropské, jak hodně se teď o týrání zvířat mluví a jaký je tlak na českou justici, aby tresty za týrání zvířat přestaly být jen symbolickými pokutami a aby už konečně šel jednou někdo doopravdicky bručet, doporučovala bych všem, kteří nějakého regulátora znají, aby zahájili domácí osvětový program. Jinak se může stát, že vám dědu nebo sousedku Máňu, co k ní chodíte ve čtvrtek na kafe, odvedou v klepetech.  

Někdo by si ty pruhované hadry opravdu zasloužil a já věřím, že na ně dojde, ale většina lidí odmítá své kočky kastrovat vinou předsudků, babských mýtů, nebo nedostatečné informovanosti. Odpůrci kastrace se mnohdy schovávají za emocionální závěs argumentů, jimiž se snaží demonstrovat, že jim jde především o blaho samotných koček.

Ať už jsme majitelé koček přídomních, které by potenciálně mohly s outěžkem přijít, nebo majitelé koček domácích, které se s opačným pohlavím setkají maximálně při čtení Kocoura Modroočka, zkusme se společně zamyslet nad tím, co je pro naši kočku opravdu nejlepší. Ne pro nás. Pro naši kočku.

V příštích několika blozích se budu věnovat bludům a mýtům, ale i relevantním protiargumentům spojeným s kastrací. Zastavím se u ochranitelského efektu opičí lásky a u názorů, které říkají „kastrace ano, ale až později... až bude dospělá; až bude mít po prvních koťatech; až kocourovi naroste pěkná, velká hlava, atd“. Promluvíme si o tom jak je krásné mít doma koťátka. A ve zkratce se také podíváme na to, jak se vlastně kastruje a jak se kastrovaná kočka či kocour po kastraci „změní“.

Přeji krásné léto. Prosím vás, dívejte se po škarpách a když tam bude někdo mňoukat, zkuste ho vytáhnout. Moc díky!

Autor: Petra Žallmannová | pátek 8.8.2014 17:30 | karma článku: 30,48 | přečteno: 2334x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace IV

Minule jsme slíbila, že si řekneme, jak se na kočce pozná, že nás má ráda. Není to tak jednoduché, jak by si jeden myslel. Člověk má pocit, že to má za ty roky zmáknuté. Ale chyba lavice... „Proč mě ta potvora kousla?!“ Za projevy kočičí náklonnosti někdy považujeme zcela praktické a neemocionální chování jako třeba otírání kočičího ksichtečku o nohavice a opravdové projevy lásky často míjíme bez povšimnutí.

21.3.2014 v 23:54 | Karma: 37,51 | Přečteno: 16895x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Léčba kočkou

Funím a chroptím. Přes ucpaný nos ani jinak dýchat nejde. Na hlavě mám flísovou čapku a uvažuju, jestli se mi chce na záchod už tak strašně, že se budu muset skulit z postele nebo jestli to ještě chvilku vydržím. H uvařil geniální oběd, ale vlastně ani nevím, jak chutnal, všechno se mi v puse převaluje jako kus kartónové krabice s přílohou buničité vaty. Číst nemůžu déle než 10 minut, řádky tančí a mě bolí od držení knihy ruce. Televizi ani nezapínám, ta děsivá skříňka s trubadůry by mi svým vřeštěním a blikáním vypálila díru do mozku. A tak jen tak rozmlženě koukám. Na vedlejší peřině spí Kočka. Marodí se mnou už pátý den, stejně jako Kocour. Rozdělili si bez řečí funkce.

3.3.2014 v 15:12 | Karma: 35,68 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace III

Minule jsme mluvili o tom, jaké smysly řídí kočičí hlavu a tělo. Dnes se zaměříme na postavení kočičího těla. A posez. A poleh. Prostě jak si vyložit to, co si kočka myslí od krku dolů... nebo spíš dozadu. Nic není absolutní a posuzovat tělní výrazivo izolovaně bez ohledu na to, jak se kočka tváří a co „říká“ je velice ošemetné. Je to podobně zavádějící, jako známý výklad na prsou založených paží u lidí. Ne vždycky to s znamená, že s vámi daná osoba nesouhlasí. Někdy to znamená, že je to prostě pohodlný postoj.

14.2.2014 v 11:37 | Karma: 33,99 | Přečteno: 4343x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace II

Jsem tu s první částí slibovaného seriálu „Co si myslíš, kočko?“. Vzhledem k tomu, jak nelehká je pouť k porozumění našich bližních, pokusím se upozornit na několik zásadních kotomunikačních rovin. Stejně jako člověk, využívá kočka ke komunikaci s okolím všech pět oficiálních smyslů. Má taky něco navíc, ale nebudeme předbíhat.

7.2.2014 v 9:00 | Karma: 33,15 | Přečteno: 4054x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace I

Kdo z nás se snaží porozumět své kočce? Když se zeptám přímo, nikdo nevypadá zaskočen a bez okolků opáčí, že své kočce samozřejmě skvěle rozumí a chápe každou její žádost. Často si se svou kočkou vyprávíme a stačí jediný pohled, abychom věděli, co by chlupatá ráda. S rukou na srdci však potajmu doufáme, že jednoho krásného dne vyroste na kočičí hlavě malá stopka jako na rádiovce, za kterou se bude dát zatáhnout, odklopit temeno a nakouknout té potvoře do hlavy.

31.1.2014 v 11:50 | Karma: 32,41 | Přečteno: 3288x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky