Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skořicová smrt a můrová dieta

Kočky začaly chodit ven. Zatím jen na krátké místopisné procházky, z nichž se vracejí nadšené, s kožichy plnými šáší, ale nebude to dlouho trvat a někdo si přinese prvního parazita. Nebezpečí číhá všude. S příchodem jara a zeleného rozpuku všehomíra venku dochází i k aktivaci interní fauny. Venku se na kočky třesou krevsající členovci, vevnitř na jejich potravu zaútočili mravenci. Málem jsem se vyvrátila, když jsem to hemžení uviděla. 

Jak někteří chytají můry...Zdroj: Internet

S velkou lítostí jsem zjistila, že kočky mravence nežerou. Jsou moc malí a kočka, která vidí dobře na metr, ale čtení jí moc nejde, si s nimi neporadí.

Co teď, chemický špric nepřipadá v úvahu, protože tím otrávím i ty složitější organismy, které přijdou čuchat a olizovat to. Nalistovala jsem v adresáři kontakt na svou drahou známou, která proslula podnikem Děláme si to doma sami a doufala jsem, že má v repertoáru i recept na domácí vraždu. Měla. Nakoupila jsem otep skořice a přišpendlila jednotlivé klacíčky po obvodu zdi v kuchyni. Efekt je dvojí. Pozitivní v tom, že mravenci odtáhli, jak Švédi od Brna, ale negativní v tom, že když zavřu oči, popadá mě panický děs, že se blíží Vánoce a já nemám nakoupené žádné dárky.

S obavou vyhlížím klíšťata, která nesnáším pro jejich nenažranost a bojím se, že pokud si klíště donese Kočka, která se nerada mazlí, objevím ho až ve chvíli, kdy ji bude parazit převažovat na jednu stranu podle vtipu Petra Urbana „Franto, máš na zádech klíště jako baťoh!“.

Blechy už jsme měli. Kočka si je dovezla z návštěvy u babičky na vesnici v dřevních dobách, kdy jsem si ještě myslela, že jí cestování dělá radost. Dostala kapku za krk, a pak z mé sněhobílé Kočky, po dobu několika dní, vypadávaly závěje mrtvých černých blech. Byli jsme tam jeden den, absolutně nechápu, jak jich mohla tolik přilákat.

Kromě klíšťat a blech očekávám s pokračujícím jarem již brzy příchod much, komárů a hlavně můr. Můra má v mém životě výsadní postavení, protože je předmětem jediné mé skutečné fóbie. Děsí mě jejich velikost a chlupatost... a hlavně mě děsí jejich třepotání. Myslím, že mi osud seslal do života Kočku hlavně proto, aby mě ochránila před jistou smrtí tupým nárazem hlavou do zdi při úprku, kdy se snažím vyvinout co nejvyšší rychlost a zároveň se dívat za sebe, abych můru nespustila z očí.

Před tím, než ke mně přišla Kočka, strávila jsem mnoho bezesných nocí na gauči, protože v ložnici byla můra... a já jsem nevěděla KDE! Někam ta potvora vlezla a představa, že na mě neočekávaně vykoukne byla paralyzující. Jednou jsem odhalila OBROVSKOU můru na závěsu. S tlukoucím srdcem jsem vyrobila můro chyt. Na starý smeták jsem hřebíčky přitloukla velkou igelitku, tak, aby vytvořila jakousi kapsu a do ní jsem pak, z bezpečné vzdálenosti, můru chytila.

Kočka se nebojí. Třepotání se jí líbí a můra představuje vítané zpestření jídelníčku. Nějaký výrobce kočičího žrádla by mohl začít vyrábět kočičí paštiku „Křehká kuřecí prsa s můrou“, klidně bych to prodávala, myslím, že by se to vedle příchuti „Tuňákové mlíčí“ vyjímalo báječně!

Autor: Petra Žallmannová | úterý 30.4.2013 9:15 | karma článku: 26,77 | přečteno: 3128x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Stěhujete se? Vezměte si něco na uklidnění.

Právě jsme s H zprovoznili rekonstruované patro a v rámci osmělovacího a seznamovacího procesu tam občas necháme kočky „uprchnout“. Pak jsou rachtáním pamlskovníku přivolány zpět do přízemí, odměněny za návrat a dveře nahoru se zase zavřou. Stěhování musí být pozvolné a hlavně bez nervů.

24.7.2014 v 16:15 | Karma: 30,01 | Přečteno: 2880x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočko-bedna a jak do ní aneb Polštářová metoda

Přepravka. Každý majitel kočky by měl alespoň jednou speciální kočko-škatulí disponovat. Pokud vaše domácnost disponuje větším počtem chlupatých, je vhodné rozšířit přepravkový park a nesnažit se cpát všech svých deset čtyřnožců do jediného vagónu. Pokud máte kočičky, které jedna bez druhé nedají ani ránu, nebo mámu s malými koťaty, může jim společná cesta prospět. Kočky dospělé, které spolu někdy vycházejí, jindy ne, nebo dokonce dva úhlavní prskače bych však raději do jednoho kupé nezavírala. To, co vám pak z krabice vypadne, bude připomínat rotační kulomet křížený s průmyslovým mixérem, poháněný energií kulového blesku.

22.7.2014 v 13:35 | Karma: 27,90 | Přečteno: 1854x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Egyptské zamyšlení aneb je libo kočičí mumii?

Je vedro. Včely bzučí v růžovém keři, který už od loňska zvolna poráží na znak naši motykovou šopku. Kočky se rozvalují nebo bloumají pomalým houpavým krokem z místa na místo. Ovívám se složenými novinami a sním o dovolené. Asi nejsem sama, protože neúnavná reklama vysílá jména exotických destinací všemi myslitelnými kanály. Ale komu by se v tom vedru chtělo do Egypta?

14.7.2014 v 16:45 | Karma: 25,35 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Děti místo koček aneb Chlupatá bula vatikánská 2014

No toto! Právě jsem se dočetla, že papež František (kterému jinak držím své agnostické palce), nabádal ve svém kázání 2.6.2014 sezdané páry, aby si pořizovaly děti, nikoliv domácí zvířata. Já vím, jak to myslel. Chápu, že asi nemohl říct na plná papežská ústa, že by bylo vhodné, aby si kopec dětí pořizovali nejen ti, kteří nedumají nad tím, jak své potomstvo uživí a zda jim budou moct poskytnout odpovídající životní standard, nebudou je muset prodávat do korporátních nebo plantážních otroctví a vychovají z nich spokojené bytosti. Ale odpoutávat pozornost od nebezpečně se houpající bárky světové populace, na jejíž jedné straně se nám to rozvojově množí a na druhé civilizačně stagnuje, tím, že vyhodíme kočky a psy na mráz, to je do nebe volající.

25.6.2014 v 15:20 | Karma: 29,66 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočičí tetování aneb hrdost kočkomilova

"Potetovaní jsou jenom feťáci a narkomani a jiný živly!" nechala se onehdy slyšet teta Olinka. Dloubla jsem loktem do H a on zas do mě. Moje první kérka je keltským motivem jednoty a dokonalosti. Tři bájné bytosti, jejichž propletená těla tvoří nepřerušený kruh věčnosti – jedna je zakousnutá do ocasu té druhé, druhá má zuby zaťaté v chvostu té třetí a třetí visí v oháňce té první. Cyklická prapodstata nekonečna symbolizující kolotání životní energie. Anebo, jak poznamenal jeden můj kolega v práci, když před mnoha lety při sportovním dnu mou tehdy zánovní ozdobu uviděl: „Ty jo, ty máš na zádech kočky v pračce!“

3.6.2014 v 17:45 | Karma: 32,96 | Přečteno: 7799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  13:06

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky