Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kocour u fotografa

Mnoho lidí kladně komentuje mé profilové foto s Kocourem. Když se však podíváte pozorněji, vyčtete v Kocourově obličeji výraz, který by se dal přirovnat k výstražnému bimbání železničního přejezdu. A to, co si mnozí mylně interpretují jako „úsměv“ v mé tváři, jsou ve skutečnosti bolestí zaťaté zuby – triko se mi lepilo potem na čerstvé dráso-šrámy. 

KocourPetra Žallmannová

Vezmu to od začátku. Jako každý podnikatel vím, že prezentace je polovinou úspěchu, a tak loni vyvstala nutnost nechat si vyrobit nové pracovní foto. Poptala jsem se známých, objednala schůzku a začala se děsit. Paní fotografka byla sice nadšená, že se bude fotit i Kocour, ona prý sama kočku má a už se na nás těší, ale já fotografování nesnáším.

Také jsem se cítila velmi provinile, že chci nebohého Kocoura vláčet někam do ateliéru a vystavovat ho všemožným blikavým stresům. Vypracovala jsem podrobný návod na minimalizaci stresu z nového prostředí, který jsem hodlala paní fotografce přednést a přesvědčila jsem sama sebe, že všechno bude v klidu, v pohodě a bez stresu.

V inkriminovaný den jsem si umyla vlasy (něco fotografy zcela zapovězeného) a vydala se ucpaným Brnem na popraviště. Málem jsem způsobila několik havárií, protože jsem střídavě uklidňovala spícího Kocoura (sebe) a vystrkovala hlavu z okénka, abych usušila mokré háro.  

Začalo to poměrně klidně. Paní asistentka nadšeně štěbetala a nanášela mi na obličej make-up zednickou lžící. Aspoň, že Kocour v bedně na skříni byl v pohodě – slyšela jsem, jak tiše chrápe. Když jsem dostala zrcátko a konstatovala, že vypadám o deset let starší, byla jsem ubezpečena, že vypadám přesně tak, jak bych měla a byli jsme s Kocourem vstrčeni do velikého ateliéru plného všemožných oděvů, klobouků, obrazů, džbánů, šlapacích autíček a jiných roztodivných rekvizit.

Paní fotografka z nás byla celá pryč. Když máme to léto, tak bude první foto jen v lehounkých šatičkách. Prý si mám Kocoura ležérně hodit přes rameno a otočit se k foťáku zády. Dala jsem si Kocoura přes rameno.

Když tu vstoupila otevřeným oknem do ateliéru moucha. Velká, tlustá masařka. Cítila jsem, jak Kocour ztuhnul. Vykulil oči, zatočil hlavou, zacvakal zuby, vyrazil ze sebe typické lovecké mňa-mňa-mňa a zaťal celý svůj arzenál do mých zad a ramene a odrazil se.

Fotografování bylo na půl hodiny přerušeno. Věšely jsme zpátky obrazy, sbíraly poražené věšáky a s hraným klidem hovořily o tom, kolik bude stát nové béžové pozadí, které na nás mrkalo čtyřmi zbrusu novými paralelními trhlinami.

Kocour se vrátil, švihal ocasem a tvářil se sebevědomě. Oblékla jsem si, s jistými obtížemi, triko, polapila samolibého chlupatce a doufala, že jsme již vyčerpali všechno vzrušení, které nám poťouchlý osud ten den nachystal. Nebylo tomu tak.

Sotva se paní fotografka konsolidovala a párkrát zmáčkla spoušť, přišla do ateliéru její dcera. „Nebudu rušit,“ špitla. Zapomněla opomenout, že s ní vstoupil i malý pejsek. Malý. Tak malý, že jsme si ho zprvu nevšimly. Ale Kocour si všimnul. Karty se obrátily. Najednou neprchala masařka. Tentokrát nešlo o ladné lovecké skoky a leopardí eleganci, neviděly jsme jiskru v oku šelmy a chladnokrevně vyceněné tesáky. Viděly jsme... vlastně jsme neviděly. Kocour zmizel. Moje profilová fotografie je poslední, která byla pořízená.

Nejprve jsme hledaly. Prohrabaly jsme všechny truhlice a skříně plné péřových boa a dětských kostýmů, podívaly se za krabice, odsunuly ode zdí stoly. Nakoukly jsme do šlapacího autíčka, do každé vázy, prostě všude. Ale Kocour nebyl. Požádala jsem, abych mohla zůstat v ateliéru sama. Odešly. Vzala jsem si smeták a vyplnila jsem 50 minutové čekání úklidem chlupů, které vířily prostorem. Nakonec se Kocour objevil. Odkud, to se už nikdy nedozvím. Jen se protáhnul, jako by chtěl říct: Óóó to jsem si krásně pospal. A ležérním krokem vlezl do přepravky. A tak jsme šli domů.

Už nikdy nebudu brát žádnou kočku k fotografovi. Chudák kočka. A chudák fotograf. A chudák každý další klient, který si sedne na gauč v ateliéru a na zadek se mu přilepí neodstranitelné chlupy mého Kocoura. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Žallmannová | pátek 22.2.2013 11:30 | karma článku: 27,54 | přečteno: 1643x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4322x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2268x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky