Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kočky a děti - jak srovnat nesrovnatelné

O víkendu jsem byla fandit na volejbalovém zápase. Po akci spolu seděli vítězové i poražení u orosených sklenic a rozebírali chyby ve strategii, zatímco si jejich děti hrály venku před tělocvičnou. Viděli jsme na ně oknem, a tak mnohé z nás upoutal zajímavý výjev. „Tome, to je váš kluk s tím mrtvým ptákem?“ „Cože?!“ Z křoví se vynořila skupinka dětí v gumáčkách. Jedno z nich neslo v napřažených rukách mrtvého, už dlouho mrtvého holuba. Hladilo ho po rozpadající se hrudi a mířilo k nám. Otec mladého ornitologa vystartoval, kázal hodit holuba do popelnice a kvičíčí dítě odnesl do sprch. 

Můj dokonalý synovec Mireček potkal pruhované kotě.Petra Žallmannová

V souvislosti s touto příhodou jsem si uvědomila, že mezi dětmi a kočkami nejsou v mnoha ohledech zas až tak velké rozdíly. Napadlo mě, že se srovnání budu věnovat o něco hlouběji, protože se mi v poslední době množí dotazy: Co pudí kočkaře mít plný byt chlupů, zvratků, rozlitého vína a zakočkovaných notebooků? No, kočkaření je zájmový chov... a děti, ty vlastně taky.

Když už jsem to nakousla, začneme s těmi ptáky. Co se týče ptáků, jsou děti, vinou horší fyzické výbavy, ve značné nevýhodě – kočky by se s mrtvým ptákem opravdu nezahazovaly. Ale na druhé straně, po polomrtvém kosovi, čerstvě zakousnutém za úsvitu a vtaženém do kuchyně také tajně touží málokdo. Rozdíl tedy vidím jen v tom, že kočky se věnují lovu, zatímco děti sběru. Takže je to pro začátek 1:1.

Co tu máme dál? Cestování. Cestovat s dětmi je legrace, ale někdy taky ne. Díky zpřísnění zákonů už jsou sice upoutány v sedačkách, ale taková pohoda jako zavřít je do přepravky to není. Nehledě na to, že ze sedačky je lépe slyšet řev a deku přes ně nehodíte, a když to zvrací, tak je to nezřídka až na řadící páce. Na druhou stranu, děti většinou nekladou tak urputný odpor při odchytu a rozhodně se vám před odjezdem k babičce neschovají na garnýži. – 1:1

Potrava. Soutěží-li děti s kočkami v tom, kdo je vybíravější v jídle, nelze určit vítěze. Jak děti tak kočky mohou být obézní i anorektické a jak děti tak kočky se zabývají trháním a požíváním hmyzu, což je ohavné, ať už to dělá kdokoliv. Nikdy nezapomenu na historku, kterou vyprávěl nějaký (ne)známý herec. Byla o tom, jak hlídal svou dceru na pískovišti. V jednu chvíli ji uviděl, jak právě překusuje urostlého střevlíka. „Co to jíš?!“ – zařval. „Maso.“ „A kdes to vzala?!“ „Samo psišlo.“ – 1:1

V osobní hygieně vedou rozhodně kočky, které se myjí rády a často. Ale ruku na srdce, kolik koček se nechá strčit do vany? Moc ne, co? Takže zase 1:1.

A pak tu máme to hlavní. Naschvály, co vlastně nejsou naschvály. Čurání do postele – 1:1. Agrese vůči ostatním chovaným jedincům ("Mámó! Bert mě zase kousnul a bere mi Lego!!!") – 1:1. Poškrábaný gauč versus voskovková čmáranice na čerstvě vymalované zdi – 1:1. Rozsévání hraček po bytě -  1:1. Chlupy všude versus punčocháčky, ponožky, tepláčky, papučky taky všude – 1:1. Půlka myši zavlečená za knihovnu versus topinka s taveňákem schovaná pod polštářem v obýváku na gauči – 1:1. Květináč shozený z parapetu versus elektronická osobní váha svištící do vany plné bublinkové vody připravené ke koupeli roběte – 1:1. Zasednutá klávesnice a zmatečné vzkazy rozeslané po Skypu kočičím zadkem versus hlášení „Já chci vláček kolejáček“ a následné smazaní všech dokumentů z osobního počítače prstíčkem, který hledal mašinku na Youtube – 1:1.

Ale hlavně, když ten tvorek dorazí, sám od sebe si nám sedne na klín a usne, tak si člověk pomyslí: Není na světě nic krásnějšího. – 1:1 

Autor: Petra Žallmannová | úterý 16.4.2013 9:15 | karma článku: 30,32 | přečteno: 1647x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4321x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky