Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

Krabice byla obsazená. Inteligentní kočka okamžitě chytila příležitost za pačesy. Logika byla jasná. Děcka se v krabicích moc často nevyskytují, takže existovala reálná šance, že mňoukavé hlášení přiměje nějakého dospělého dvounožce k odstranění dítěte, a tím tuhle luxusní škatuli uvolní. A tak se stalo. Kočka pro jistotu mňoukala přímo z krabice, aby nějaký popleta neodnesl dítě i s tímto pokladem. Teď je z ní mediální hvězda a já pevně doufám, že jí tu tvrdě vymňoukanou odměnu nesebrali.

Na tuhle histroku jsem si vzpomněla ve chvíli, kdy mi můj kamarád Vašek s vážnou tváří sdělil, že jeho tři kočky musejí z domu, protože jeho žena čeká miminko. Hlavním důvodem vysídlení domácích kotů je obava, že kočky mimino zalehnou.

Existuje spousta racionálních obav souvisejících se soužitím koček a malých dětí, ale zalehnutí opravdu není jednou z nich. Je to mýtus. Neznám nikoho, kdo by znal někoho, jehož dítě bylo zalehnuto kočkou. To, že nikoho neznám já, to vlastně nic neznamená. Ale to, že nikoho nezná ani Mr. Google, to už má jistou váhu. Vezmeme-li v potaz, v kolika rodinách žily a žijí kočky i malé děti, jistě by se o udušení dítěte kočkou psalo. Kdyby k nějakému došlo.

Pokud si pozorně přečtete těch pár bulvárních zpráv o zalehnutí kojenců kočkou, které vyhledávače vydají, zjistíte, že jde jen o zoufalou touhu polapit nějakou senzaci a největším „důkazem“ strašlivých vražd je to, že se v postýlce našly kočičí chlupy. Já mám kočičí chlupy i v autě. Uvěří mi někdo, že tu zelenou rýhu v bílém laku na pravém předním blatníku udělala moje kočka, když v noci tajně couvala ze zahrady a branka byla nějak blíž, než se původně zdálo?

Důkazy udušení jsem sice nenašla žádné, zato jsem našla poměrně zajímavou sbírku ještě absurdnějších mýtů a kolosálních nesmyslů, kterými se lidé snaží sabotovat domácí kočky. Kromě šílené snůšky velice pokroucených informací o toxoplazmóze a teorii, že se dítě „nakazí“ kočičí alergií, přes nebezpečí, že se dítě naloká jedovatých výparů z kočičích exkrementů, až po nestoudnou megablbost o tom, že kočka promáčkne svým přešlapováním dítěti hlavu a vinou toho bude dítě mongoloidní. Boha jeho.

Některé z těchto neuvěřitelných nesmyslů jsou tak šokující, že je mohly produkovat buď osoby, které kočky nesnášejí, nic o nich nevědí... nebo své kočky prostě už nechtějí... když teď mají to dítě. Ono je mnohem snazší říct „dělám to kvůli bezpečí dítěte“, než „víte, mě už ta kočka nebaví“.

Život s predátorem ale jistá rizika opravdu skýtá. Zaprvé jsou tu parazítci. Z jedné myšky spousta červíků pojde, takže není úplně na škodu kočku pravidelně odčervovat. Ale to je, z mého pohledu, tak nějak samo sebou i bez mimina.

A zadruhé, mimina moc nevědí, jak se ke kočkám chovat, takže se může stát, že do kočky dloubnou způsobem, který se jí nelíbí a ona zareaguje impulzivně a dítě škrábne. (Tady je nasnadě otázka, kdo je komu vlastně nebezpečnější?) Kočičí škrábanec není nic moc, jednak kvůli bakteriím, které mají koti za nehty, ale taky kvůli té jemné miminí kůžičce. Nutno však podotknout, že kočky nedůvěřivé a lekavé, u nichž je riziko drápnutí největší, se malých mimin spíš straní (zejména mimin pištících) a o bližší setkání mají naprosto nulový zájem.

Kontakt kočky a mimina je za všech okolností nutné monitorovat. Říká se, že člověk je jediným živočichem, který nechává predátory (kočky a psy), aby si hráli s jeho zranitelným mimi-potomstvem. Vaše kočka i pes mohou být těmi nejhodnějšími na světě, ale i přesto se může stát, že jejich zuby a drápy vstoupí do hry. Neriskujme to. Na druhé straně bychom však měli zůstat soudní a racionální. A hlavně zodpovědní. Vůči dětem, ale také vůči svým zvířatům.

Autor: Petra Žallmannová | pátek 23.1.2015 18:45 | karma článku: 35,68 | přečteno: 4315x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace IV

Minule jsme slíbila, že si řekneme, jak se na kočce pozná, že nás má ráda. Není to tak jednoduché, jak by si jeden myslel. Člověk má pocit, že to má za ty roky zmáknuté. Ale chyba lavice... „Proč mě ta potvora kousla?!“ Za projevy kočičí náklonnosti někdy považujeme zcela praktické a neemocionální chování jako třeba otírání kočičího ksichtečku o nohavice a opravdové projevy lásky často míjíme bez povšimnutí.

21.3.2014 v 23:54 | Karma: 37,51 | Přečteno: 16894x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Léčba kočkou

Funím a chroptím. Přes ucpaný nos ani jinak dýchat nejde. Na hlavě mám flísovou čapku a uvažuju, jestli se mi chce na záchod už tak strašně, že se budu muset skulit z postele nebo jestli to ještě chvilku vydržím. H uvařil geniální oběd, ale vlastně ani nevím, jak chutnal, všechno se mi v puse převaluje jako kus kartónové krabice s přílohou buničité vaty. Číst nemůžu déle než 10 minut, řádky tančí a mě bolí od držení knihy ruce. Televizi ani nezapínám, ta děsivá skříňka s trubadůry by mi svým vřeštěním a blikáním vypálila díru do mozku. A tak jen tak rozmlženě koukám. Na vedlejší peřině spí Kočka. Marodí se mnou už pátý den, stejně jako Kocour. Rozdělili si bez řečí funkce.

3.3.2014 v 15:12 | Karma: 35,68 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace III

Minule jsme mluvili o tom, jaké smysly řídí kočičí hlavu a tělo. Dnes se zaměříme na postavení kočičího těla. A posez. A poleh. Prostě jak si vyložit to, co si kočka myslí od krku dolů... nebo spíš dozadu. Nic není absolutní a posuzovat tělní výrazivo izolovaně bez ohledu na to, jak se kočka tváří a co „říká“ je velice ošemetné. Je to podobně zavádějící, jako známý výklad na prsou založených paží u lidí. Ne vždycky to s znamená, že s vámi daná osoba nesouhlasí. Někdy to znamená, že je to prostě pohodlný postoj.

14.2.2014 v 11:37 | Karma: 33,99 | Přečteno: 4343x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace II

Jsem tu s první částí slibovaného seriálu „Co si myslíš, kočko?“. Vzhledem k tomu, jak nelehká je pouť k porozumění našich bližních, pokusím se upozornit na několik zásadních kotomunikačních rovin. Stejně jako člověk, využívá kočka ke komunikaci s okolím všech pět oficiálních smyslů. Má taky něco navíc, ale nebudeme předbíhat.

7.2.2014 v 9:00 | Karma: 33,15 | Přečteno: 4054x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Co tím myslíš, kočko? - Slovník kočičí komunikace I

Kdo z nás se snaží porozumět své kočce? Když se zeptám přímo, nikdo nevypadá zaskočen a bez okolků opáčí, že své kočce samozřejmě skvěle rozumí a chápe každou její žádost. Často si se svou kočkou vyprávíme a stačí jediný pohled, abychom věděli, co by chlupatá ráda. S rukou na srdci však potajmu doufáme, že jednoho krásného dne vyroste na kočičí hlavě malá stopka jako na rádiovce, za kterou se bude dát zatáhnout, odklopit temeno a nakouknout té potvoře do hlavy.

31.1.2014 v 11:50 | Karma: 32,41 | Přečteno: 3288x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky