Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kočičí dozor

Každý pátek chodíme s H do místního tenisového klubu. Hodinu tam H trápím svou neschopností držet raketu pevně v ruce, pak si dáme pivo a jdeme domů. Tyhle páteční večery miluju. Jednak jsem vděčná za jeho božskou trpělivost, s níž mi stále dokola opakuje, že když se snažím míček odehrát, měla bych se na něj i dívat, nikoliv zavírat oči a odvracet hlavu. A za druhé tam chodím provozovat catspotting.

Zdroj: Internet

Kočky mají dvě. Jsou velice srstnaté, dají se snadno ulovit a muckat. Využívám toho hojně a těším se na léto, kdy budeme po utkání sedět venku a (já budu) sledovat kočky, jak si hrají se zaběhnutou žlutou kuličkou nebo jak loví v trávě u kurtů brouky.

Dnes jsem přišla k baru, abych objednala a hned jsem si všimla fotografie na ploše hospodského počítače. Nadskočila jsem nadšením. Velká bílá kočka sedí s vítězoslavným šklebem a hrdě zvednutou hlavou vedle zardoušené myši, která má knockoutovaně rozhozené nožičky do všech světových stran. Zprvu jsem oceňovala takt, s nímž fotograf zvolil úhel záběru tak, aby zesnulé nepohlížel do obličeje. Po chvíli mi však došlo, že to asi nebylo nic těžkého, neboť nebožtík na fotografii žádný obličej nemá. Nemá vlastně ani hlavu. Prostě typické zátiší s mrtvolkou. (Majitelé venkovních koček znají toto umělecké aranžmá v různých obměnách – vítězoslavný výraz a půl ještěrky; spokojená pýcha a kosí křídlo; sytý úsměv a rejskova žluč. Kočky mají cit pro kompozici a barevný soulad a většinou vhodně volí i pozadí – zpravidla se skulptura kontrastně báječně hodí k barvě našich bačkor u postele. )

Ale vraťme se do báru. Provolávala jsem nadšení nad fotografií a korpulentní servírkou mi bylo sděleno: „To je naše šéfka...“ Hned jsem k ní pojala velkou náklonnost. To je úžasné, jak tu s nadsázkou a vtipem, nám kočkařům tak blízkým, označují místní čičinku za vládkyni celého podniku! Nadchlo mě, že na ploše počítače, na tom výsadním místě, na tom piedestalu našeho každodenního elektronického žití, na který pohlížíme tisíckrát za den a kam umisťujeme obrazy míst a osob nám nejdražších, abychom se k nim mohli v průběhu dne uchýlit na krátké, posilující momenty láskyplného připomenutí, co má v našem životě opravdu cenu, mají právě kočku.

Z mých povznesených úvah mě však vytrhl servírčin překvapivě ponurý hlas, jímž pokračovala v načaté větě  „... a já jsem ta myš. Tak mi to aspoň šéfová řekla. Prý mi tu ten obrázek nechá pořád svítit, aby mi připomínal, co bude, když nebudu kmitat, jak hadr na holi.“

A tak můj optimismus dostal od reality a pragmatismu malou herdu do zad. Ale jen malou. Tenhle podnik je totiž bez poskvrnky. Jinotaje v kočičích podobenstvích skryté tedy zjevně plní svou roli. Zákazník je nadmíru spokojen. Po všech stránkách. 

Autor: Petra Žallmannová | sobota 11.1.2014 0:45 | karma článku: 28,57 | přečteno: 1549x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Hic sunt leones... aneb viděl Kocour ducha?

Bydlíme ve vilo-domku. H odmítá používat slovo vila, protože nemáme ani sala terrenu ani přijímací salón. Ale já jsem dítě z paneláku. Stavba, která se honosí dvěma koupelnami ve mně vzbuzuje úctu poplužního dvora. V současné době jsme však se vším, co vlastníme namačkaní ve třech přízemních místnostech. Horní patro se totiž opravuje.

15.5.2014 v 12:25 | Karma: 30,84 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Není chovatel jako chovatel

Kdo je to chovatel? Jen ten, kdo má kočky na chov, či snad i ten, kdo si rád kočičku pochová, nebo snad kočičí hrobník? Chceme-li si pořídit kočku a ať už z toho či onoho důvodu nezvolíme chlupatce z útulku, jdeme většinou na internet a hledáme, kde bychom co nejlevněji pořídili co nejlepší chlupatici. Výběr je opravdu široký a pro nadšeného prvomajitele aspiranta děsivě zahlcující. Jak neudělat chybu? A co je to vlastně chyba při výběru kočky? "Vždyť nám to k srdci přiroste, ať už to bude jakékoliv", chtělo by se říct. Pojďme se podívat na to, proč bychom měli vybírat pozorně.

8.5.2014 v 20:15 | Karma: 27,11 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Bojíte se své kočky?

Pokud ano, nejste jediní. Pod kočičí nadvládou žije překvapivé množství lidí a přiznají to až ve chvíli, kdy začne jít do tuhého a chlupatý šéfíček je zažene na chirurgii nebo do sprchového koutu. Druhá zmiňovaná destinace se stala útočištěm i jedné legrační rodinky v Británii. Jistě jste o tom četli. Kocourovi ruply nervy a rozhodl se ukončit dvounohou nadvládu. Měl to vymyšlené náramně – „ve sprcháči je vyhladovím, a až bude po nich, postupně odputují z mého rajónu odtokovým kanálkem“. Bohužel se mu celá mise trochu zhatila ve chvíli, kdy se dostavili policisté přivolaní páníkem, který si na svou poslední cestu velice prozřetelně přibalil telefon.

28.4.2014 v 10:05 | Karma: 30,84 | Přečteno: 2817x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Jak se kočky vyrovnávají se svou vlastní dokonalostí aneb rámování

O tom, jak se kočky snaží vecpat do různých krabic už jsem na blogu psala. Při pozorném sledování kočičích vměstnávacích tužeb se ukazuje, že se nejedná pouze o krabice. Jedná se o jakékoliv stísněné prostory. Dlouho jsem uvažovala nad tím, co je k tomu pudí. Do jisté míry se dá tenhle maximální zábor prostředí vysvětlit kočičí agorafobií, která káže "kdo se schová vyhraje". Docela často mi volají známí i neznámí, že prý, když jsem přes ty kočky, tak ať jim poradím, co dělat, protože se jim ta jejich právě ztratila. Recept je vždycky stejný: stopečka něčeho ostřejšího nebo Diazepam. A čekat. V naprosté většině případů se totiž naštěstí jedná o saturninovský efekt zmizelé kuchařky a služebné Marie.

11.4.2014 v 23:10 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1887x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Rozhovor s dítětem o kočičí komunikaci

Včera byl u nás Toníček. Měl zrovna 4. narozeniny a velice toužil spatřit kočky. Vzhledem k předešlým zkušenostem jsem tomu nedávala velké šance a už předem jsem ho varovala, že „kočky asi spí“. „Spí? A kde spí?“ tázal se velice chytře aspirující zoolog. „To nikdo neví,“ pravila jsem tajemně a vpustila Toníčka plného očekávání do kuchyně. Poučen předešlými nezdary se plížil se jako lovec, ani lísteček se nepohnul, ani větvička nezapraskala. Jeho opatrný postup byl korunován polovičním úspěchem. Kocour už se vypařil, jak je jeho dobrým zvykem, ale Kočka seděla vzpřímeně v kuchyni na stole, připravená kdykoliv prchnout, ale zároveň plná překvapivě optimistického očekávání.

4.4.2014 v 19:06 | Karma: 39,03 | Přečteno: 4012x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky