Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak přestěhovat kočku z místa na místo

Letošní Vánoce proběhly překvapivě klidně. Zcela mě šokovalo, jak spořádaně se kočky chovaly a jak minimální ztráty naše domácnost zaznamenala. Obvyklé katastrofy v podobě vyvrácené vázy s vánočními větvemi a následně vzedmutá plovoucí podlaha, nebo strašlivý smrad vyvolaný kusem syrového kapra zavlečeným pod gauč, nahradily jen zcela nevinné úkazy jako olízané cukroví a rozsednutá krabice s dárky pro synovce. Díky absenci vánočních kalamit považuji adaptaci koček na nové prostředí za oficiálně dokončenou.

Kočka a KocourPetra Žallmannová

Kočky jsem přestěhovala do nového sídliště před dvěma měsíci a s napětím sledovala následky relokace. Obecně platí, že se kočky nerady stěhují. Nemají rády změny a změna prostředí je změnou ze všech nejhorší. Kočky jsou teritoriální solitéři a ztráta známé půdy pod nohama je pro  kočku to samé, co pro psa ztráta smečky. Jinými slovy, průšvih, protože jistota, že bude co jíst, je najednou v háji.

Když se mě někdo ptá, jak správně zacházet s kočkou při stěhování, obvykle na něj vychrlím seznam zcela nezbytných opatření, bez nichž rozhodně není možné stěhování provést. Patří mezi ně pozvolné představování nového prostředí pomocí objektů z daného místa strčených nic netušícímu kotovi pod nos ještě v původním bydlišti, nastříkání Feliway do přepravky, instalace Feliway difuzéru do zásuvky v novém domově, omezení prostoru, na němž se kočka může pohybovat v prvních několika týdnech, spousta chytrých hraček, záchody na vhodných místech, známý druh steliva a žrádla, atd.

Hlavně by člověk neměl kočku v novém teritoriu utěšovat a litovat ji – jediné, čeho tím dosáhne je narůstající podezření v chlupaté hlavě, pocit, že se doopravdy něco děje a následné plašení. Kočku bychom měli nechat na pokoji, aby se sama s prostředím seznámila a nesnažit se ji vyšťourat z temných míst, pokud někam zaleze. Naopak, měli bychom chlupatci dopřát vysoce položený úkryt (iluze výstupu na strom – sedím vysoko, vidím daleko, ale nikdo na mě nemůže), jako třeba krabici nebo přepravku na skříni, kde může bytovat a my odoláme pokušení chodit na ni každých pět minut nahlížet a strkat do budky ruku.  

My kočkaři jsme velmi zajímavá sorta lidí. Každý jeden z nás si myslí, že ví o kočkách úplně všechno a nejlíp. Jakékoliv proaktivní rady zvenčí jsou podrobovány skeptické analýze, jejímž výstupem je často závěr: „Moje kočka je úplně jiná, takže tohle fungovat nebude.“

A tak jsem i já sama pohrdla mnoha svými vlastními radami. Prostě jsem Kočku a Kocoura přivezla a vypustila do prostoru. 

Zpětná analýza tohoto nezodpovědného postupu je následující:

1)      Kočka, o níž jsem předpokládala, že bude přesunem trpět a okamžitě označkuje celé nové bydliště, protože je neurotická (mou vinou, ale o tom někdy jindy), vystoupila z přepravky, zatočila nosem a zahájila rekognoskaci terénu. Pak rozbila hlavní stan na klavíru a od té chvíle se na něm rozvaluje asi 80% času - pokud zrovna nespí nebo nesleduje ptačí provoz na hrušni za oknem. Ona je tady mnohem spokojenější, než dřív!

2)      Kocour se naopak rozhodl stát se neviditelným a týden nevystrčil hlavu ze skříně, kam se okamžitě po příjezdu přemístil. Vylezl značně nervózní a hned se jal útočit na kočku – to proto, aby získal pod svou nadvládu aspoň kousek nového teritoria, a taky proto, že se neustále všeho lekal a po ruce nebyl nikdo jiný, komu by se dalo zakousnout do kožichu. Tím způsobil několik Kočko-značek, strategicky rozmístěných na nově vytyčovaných hranicích. Ale vyřízli jsme kus koberce, kocourovi naordinovali větší mentální vybití v podobě interaktivních krmítek, a jede se dál.

První dva až tři měsíce života kočky jsou klíčové pro nastavení toho, co bude nebo nebude považováno za normální po zbytek jejího života (Bowen and Heath: Behavior Problems in Small Animals, Elsevier Saunders 2009). Moje Kočka byla od své chlupaté matičky odloučena velmi brzy a v tomto citlivém období jsme se spolu stěhovaly třikrát. A tak se nyní adaptovala na nové prostředí mnohem lépe, než výrazně mladší Kocour, který zažil stěhování jen jedno.

Co z toho plyne? Že každá kočka je jiná a žádná univerzální rada pro stěhování neexistuje. Neřiďme se radami okolí, populární literaturou, ani vševědoucím internetem. Zamysleme se nad minulostí své kočky a sledujme, jak se chová dnes. Pozorujme, jak reaguje na podněty zvenčí a snažme se jí vyjít vstříc.

Autor: Petra Žallmannová | středa 2.1.2013 21:00 | karma článku: 26,83 | přečteno: 5457x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout počtvrté - Proč je kastrace dobrý nápad

V prvních dvou dílech našeho kastračního speciálu jsme mluvili o bludo-mýtech, které často chrání kočičí a kocouří ohanbí před veterinárním zásahem. Zanechme však boje s tradicemi a pojďme se podívat na exaktní a racionální důvody pro a proti odnětí možnosti plodit. Dnes si povíme, proč ano a zítra mrkneme i na pár racionálních protiargumentů.

15.10.2014 v 9:00 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout potřetí - Druhá várka kastračních mýtů

V minulém blogu jsme mluvili o prvních pěti z deseti kastračních mýtů. Teď přichází druhá polovina. Mýty 6 - 10.

4.10.2014 v 17:00 | Karma: 26,08 | Přečteno: 1984x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout podruhé - První várka kastračních mýtů

Minule jsme otevřeli téma kastrace koček. Myslím, že samotné slovo kastrace nepřispívá k celkové oblíbenosti daného aktu, zejména mezi pány. Ve chvíli, kdy se tématu věnuje více než letmá poznámka, začíná se většina mužských posluchačů ošívat, oči v pobledlé tváři uhýbají a v případě, že je téma diskutováno zvlášť sugestivně, je zřetelné, jak pánové podvědomě tisknou stehna k sobě. Kastrace je ověnčena množstvím mýtů. Dnes se podíváme na prvních pět z deseti nejčastějších.

3.10.2014 v 21:30 | Karma: 27,47 | Přečteno: 1903x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ufiknout či neufiknout poprvé

Jako každoročně, přišla na nás vlna srabství. Spoluobčané, jimž se kočka jednoho dne přiloudala domů s poněkud objemným břichem řeší klasické dilema. Koček je moc a co s tím uděláme? „Tak to zabij ty, to je tvoje kočka. No néé, to bych nedokázala. Víš co, Franto, dáme je do krabice a až pojedeš večer vrátit tu pilu, tak je necháš v lese nebo je hodíš do rybníka.“ Ve městech se hází nejčastěji do popelnic, z okénka jedoucího auta do škarpy u silnice, nebo se pytel převázaný motouzem pod rouškou noci spustí za plot místního útulku.

8.8.2014 v 17:30 | Karma: 30,48 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Ach jak tě miluju aneb všechno je relativní

A je to tady. Naše drahá Kočka alias Polulina Permanencia opět zabodovala. Po mnohaměsíční odmlce vznikla kaluž. A kde jinde, než na úplně nové plovoucí podlaze. Lépe řečeno, v novém rohu naší nové podlahy. Zaťala jsem zuby a myla jsem a myla. Nakonec jsem tenkou linii mezi lištou a podlahou posypala jedlou sodou, aby vsákly i ty nejmenší kapičky, které vnikly do spáry.

31.7.2014 v 9:10 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky