Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak přestěhovat kočku z místa na místo

Letošní Vánoce proběhly překvapivě klidně. Zcela mě šokovalo, jak spořádaně se kočky chovaly a jak minimální ztráty naše domácnost zaznamenala. Obvyklé katastrofy v podobě vyvrácené vázy s vánočními větvemi a následně vzedmutá plovoucí podlaha, nebo strašlivý smrad vyvolaný kusem syrového kapra zavlečeným pod gauč, nahradily jen zcela nevinné úkazy jako olízané cukroví a rozsednutá krabice s dárky pro synovce. Díky absenci vánočních kalamit považuji adaptaci koček na nové prostředí za oficiálně dokončenou.

Kočka a KocourPetra Žallmannová

Kočky jsem přestěhovala do nového sídliště před dvěma měsíci a s napětím sledovala následky relokace. Obecně platí, že se kočky nerady stěhují. Nemají rády změny a změna prostředí je změnou ze všech nejhorší. Kočky jsou teritoriální solitéři a ztráta známé půdy pod nohama je pro  kočku to samé, co pro psa ztráta smečky. Jinými slovy, průšvih, protože jistota, že bude co jíst, je najednou v háji.

Když se mě někdo ptá, jak správně zacházet s kočkou při stěhování, obvykle na něj vychrlím seznam zcela nezbytných opatření, bez nichž rozhodně není možné stěhování provést. Patří mezi ně pozvolné představování nového prostředí pomocí objektů z daného místa strčených nic netušícímu kotovi pod nos ještě v původním bydlišti, nastříkání Feliway do přepravky, instalace Feliway difuzéru do zásuvky v novém domově, omezení prostoru, na němž se kočka může pohybovat v prvních několika týdnech, spousta chytrých hraček, záchody na vhodných místech, známý druh steliva a žrádla, atd.

Hlavně by člověk neměl kočku v novém teritoriu utěšovat a litovat ji – jediné, čeho tím dosáhne je narůstající podezření v chlupaté hlavě, pocit, že se doopravdy něco děje a následné plašení. Kočku bychom měli nechat na pokoji, aby se sama s prostředím seznámila a nesnažit se ji vyšťourat z temných míst, pokud někam zaleze. Naopak, měli bychom chlupatci dopřát vysoce položený úkryt (iluze výstupu na strom – sedím vysoko, vidím daleko, ale nikdo na mě nemůže), jako třeba krabici nebo přepravku na skříni, kde může bytovat a my odoláme pokušení chodit na ni každých pět minut nahlížet a strkat do budky ruku.  

My kočkaři jsme velmi zajímavá sorta lidí. Každý jeden z nás si myslí, že ví o kočkách úplně všechno a nejlíp. Jakékoliv proaktivní rady zvenčí jsou podrobovány skeptické analýze, jejímž výstupem je často závěr: „Moje kočka je úplně jiná, takže tohle fungovat nebude.“

A tak jsem i já sama pohrdla mnoha svými vlastními radami. Prostě jsem Kočku a Kocoura přivezla a vypustila do prostoru. 

Zpětná analýza tohoto nezodpovědného postupu je následující:

1)      Kočka, o níž jsem předpokládala, že bude přesunem trpět a okamžitě označkuje celé nové bydliště, protože je neurotická (mou vinou, ale o tom někdy jindy), vystoupila z přepravky, zatočila nosem a zahájila rekognoskaci terénu. Pak rozbila hlavní stan na klavíru a od té chvíle se na něm rozvaluje asi 80% času - pokud zrovna nespí nebo nesleduje ptačí provoz na hrušni za oknem. Ona je tady mnohem spokojenější, než dřív!

2)      Kocour se naopak rozhodl stát se neviditelným a týden nevystrčil hlavu ze skříně, kam se okamžitě po příjezdu přemístil. Vylezl značně nervózní a hned se jal útočit na kočku – to proto, aby získal pod svou nadvládu aspoň kousek nového teritoria, a taky proto, že se neustále všeho lekal a po ruce nebyl nikdo jiný, komu by se dalo zakousnout do kožichu. Tím způsobil několik Kočko-značek, strategicky rozmístěných na nově vytyčovaných hranicích. Ale vyřízli jsme kus koberce, kocourovi naordinovali větší mentální vybití v podobě interaktivních krmítek, a jede se dál.

První dva až tři měsíce života kočky jsou klíčové pro nastavení toho, co bude nebo nebude považováno za normální po zbytek jejího života (Bowen and Heath: Behavior Problems in Small Animals, Elsevier Saunders 2009). Moje Kočka byla od své chlupaté matičky odloučena velmi brzy a v tomto citlivém období jsme se spolu stěhovaly třikrát. A tak se nyní adaptovala na nové prostředí mnohem lépe, než výrazně mladší Kocour, který zažil stěhování jen jedno.

Co z toho plyne? Že každá kočka je jiná a žádná univerzální rada pro stěhování neexistuje. Neřiďme se radami okolí, populární literaturou, ani vševědoucím internetem. Zamysleme se nad minulostí své kočky a sledujme, jak se chová dnes. Pozorujme, jak reaguje na podněty zvenčí a snažme se jí vyjít vstříc.

Autor: Petra Žallmannová | středa 2.1.2013 21:00 | karma článku: 26,83 | přečteno: 5460x
  • Další články autora

Petra Žallmannová

Oholená kočka aneb na pláž jedině s pneumatikou!

Před nedávnem povstaly britské ženy. V Londýně se totiž začaly objevovat reklamní plakáty s velice vyfotoshopovanou fotografií odhaleného ženského torza a nápisem Are you beach body ready? (Připravili jste si tělo na pláž?).

15.5.2015 v 17:23 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Pruhovaný kocour káže: Nefňukat!

Nedávno mi moje kamarádka Naďa poslala foto kocoura spokojeně snícího na pohovce. Text u obrázku zněl následovně: „Na kocoura nalezeného v krabici se nemá špatně.“ Nemohu než souhlasit. Pruhovaný kocour je jedním ze čtyř koťat, která loni někdo zabalil do škatule a hodil do pole, aby je tam rozšláplo divoké prase, nebo přejel kombajn. Nebo, aby se na ně prostě zapomnělo.

28.4.2015 v 18:35 | Karma: 33,92 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Psí lázně

Tento týden trávím v psích lázních. Bratrův foxteriér Collinka má čtyři miminka a já je hlídám. Vlastně nikoho nehlídám, jen to tady všechno krmím a venčím. Teda, já ty miminka nekrmím, krmí si je Collinka. Kromě pejsků mám na povel i dva kocoury. Haha. Na povel. Můj napovel spočívá v tom, že mi Pan Bílek hned první večer sežral sekanou.

12.3.2015 v 20:12 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Mazlením k bohatství

Ráno vstávám a jsem Kočkou doprovázena do koupelny. Kočka vystupuje na umyvadlo a žádá čůrek. Mlaskavě si užívá ranního panáka. Opouštím koupelnu, Kočku mám v patách. Jdu si uvařit kafe a Kočka už sedí ve dřezu a drbe jazykem perlátor. Druhá dávka tekoucího osvěžení. Odcházím z kuchyně a po cestě ještě vyměním vodu ve třech miskách a jednom porcelánovém hrnku. Tohle Kočku většinou uspokojí, usadí se na okně a kapky, které jí ulpěly na bradě využívá při velkém ranním mytí.

21.2.2015 v 12:00 | Karma: 33,66 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Ostatní

Petra Žallmannová

Kočka mi zalehne dítě!

Jako pravověrní kočkaři jste jistě zaznamenali zprávu o toulavé kočce na Sibiři, která zachránila život opuštěnému miminu. Dítě někdo vyhodil na mráz ve škatuli. Ve škatuli. Chápete? Toulavá kočka si luxus pěkné, pevné a hlavně čisté a suché papírové krabice neužívá každý den, a tak neodolala a vlezla do ní.

23.1.2015 v 18:45 | Karma: 35,68 | Přečteno: 4321x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2267x
Před pár lety jsem opustila teplé, lukrativní místo v kanceláři, abych mohla založit firmu Česká kočka, která se primárně zabývá poruchami chování domácích koček a na e-shopu nabízí pomůcky pro jejich nápravu. Nově také organizuji vzdělávací akce pro kočkomily. Kočkaři jsou šílení. Píšu o nich a pro ně, o sobě a svých kočkách, aby nezapomínali, že sklenice je vždycky nejméně z poloviny plná. Přidejte se k České kočce na Facebooku a kupte si časopis Kočičí planeta! :)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky