Proč souhlasím s prezidentem Zemanem

Blíží se finále ustavení nové vlády a prezident dal najevo, že bude do sestavy adeptů navržených premiérem mluvit. Pokud jde o zahraniční věci a obranu, dovolil bych si tvrdit, že je nutnou podmínkou, aby s oběma kandidáty souhlasil jak premiér tak prezident. Důvod je jednoduchý. Prezident reprezentuje ČR na celé řadě jednání v zahraničí, jmenuje velvyslance, přijímá zahraniční vládní návštěvy, zároveň je vrchním velitelem ozbrojených sil a může se zúčastňovat Bezpečnostní rady státu.

 

Prezident, premiér, ministr zahraničí a obrany proto musí celou řadu věcí vzájemně koordinovat. Aby byla tato základní podmínka splněna, je nutné, aby se minimálně na těchto dvou ministrech shodli oba dva. Již nikdy by se nemělo stát, aby spolu Hrad a Černínský palác nebyli schopni komunikovat jako tomu bylo v Nečasově vládě. To vše ke škodě pověsti ČR.

Tak jako Sobotka nevezme do vlády stínové ministry za ČSSD, kteří mu chtěli zabránit, ať už odůvodněně, nebo neodůvodněně získat funkci premiéra (Haškova skupina), mělo by být jeho samozřejmou povinností nenutit prezidentovi na uvedené pozice lidi, kteří ho zradili, podrazili a okopávají mu kotníky.

Bohužel polovina nejvěrnějších Sobotkových kamarádů se kterými  počítá do vlády,  nemá vůči Zemanovi čisté svědomí (Zaorálek, Dienstbier, Špidla). Patří mezi ně i Sobotka z doby prezidentských voleb 2003.

Pokud Sobotka neumí tuto záležitost respektovat a řešit, měl by se vzdát pověření sestavit vládu. Odbornost, schopnost komunikovat i s tím, s kým nesouhlasím, a slušnost patří do jmenovacích podmínek členů vlády.

Je na čase, aby i sdělovací prostředky konečně začali komentovat práci prezidenta objektivně, což by mělo být jejich samozřejmou povinností. Dovolím si tvrdit, že kromě moravské slivovice, tlačenky, cigaret a občasných slovních úletů má i celou řadu kladných vlastností a schopností, které zúročuje ve prospěch občanů ČR.     

                   God Save The President

Autor: Stanislav Zálešák | sobota 21.12.2013 14:36 | karma článku: 30,97 | přečteno: 1708x