Předčasné „protestní“ volby se blíží

Necelé tři týdny před volbami je zřejmé, že ani tentokrát se náprava politiky a politiků nepodaří. Dosavadní představitelé zavedených stran se zabarikádovali na svých pozicích a vykousat je odtud je nemožné. Nové strany sice disponují známými lídry, ale jejich kvalita je rovněž často pochybná. I v „Otázkách Václava Moravce“  se již vedou jen jalové a nudné řeči. Politici jen žvaní, aniž to má hlavu a patu.

Po pádu Nečase se očekávala očista vládních křesel jejich důkladným provětráním. Místo toho chtěla nastrčená a mocichtivá Němcová pouze vystřídat Nečase s tím, že ostatní členové vlády (ODS, TOP, LIDEM), zůstanou na svých místech. Akce 101 dalmatinů naštěstí nevyšla.

Rovněž ČSSD již v předstihu navrhla na post premiéra nemastného a neslaného Sobotku, který si navíc nechal kandidaturu potvrdit nejvyšším vedením strany, aby mu ji náhodou nevyfoukl Hašek. Pravděpodobně i s vědomím, že mu může Zeman oplatit podraz z prezidentských voleb 2003.

Zamysleli se tito dva adepti vůbec nad tím, zda mají na tuto funkci schopnosti? Porovnejme alespoň vzdělání a odbornou praxi obou uvedených uchazečů (zdroj – internet).

                                           Sobotka:                                 Němcová:

Vzdělání:                            Právnická fakulta / Mgr /        Střední zemědělská škola

Praxe mimo politiku:           Žádná                                    Referentka, prodavačka knih – na živnost

Znalost cizích jazyků:         Neznámá                               Italština

 

Ani jeden za sebou nemá úspěšnou profesní kariéru.

Lidé, kteří mají povolání poslanec sněmovny 3 nebo 4 volební období postupně degenerují, poněvadž znají jen dění ve sněmovně a o reálném životě nemají šajn.

Bylo by nanejvýš vhodné, kdyby ČSSD i ODS zařadily zpátečku a své kandidáty na pozici premiéra přehodnotily. I proto, že oba adepti jsou spoluzodpovědní za to, co se zde dělo minimálně v posledních 10 letech, kdy zastávali vrcholné politické funkce.

S Milošem Zemanem nemusím v mnohém souhlasit, ale za výběr krizového premiéra v době, kdy byla česká politická scéna v totálním rozkladu, mu dávám palec nahoru. A to i přesto, že si Rusnok dovolil vzít na pracovní cestu do NY (OSN) spolu s manželkou i svoji nezletilou dceru, což asi nebylo křišťálově nejčistší. Jiří Rusnok splňuje kritéria pro jmenování premiérem. Jediné co nesplňuje a co zapříčinilo jeho pád je, že není členem žádné politické strany. V době, kdy byly parlamentní strany zprofanované, to mělo být spíš plus, než mínus.

Závěr: Nezakládat nové strany a obnovit staré se ukázalo jako nereálné. Politika nadále zůstává špinavou. Její očista je v nedohlednu, ale ta doba musí někdy přijít. Možná, až my voliči více vyspějeme a nenecháme si všechno líbit.

Autor: Stanislav Zálešák | neděle 6.10.2013 18:04 | karma článku: 23,42 | přečteno: 782x