Trest smrti nic neřeší

 Dnes mi do mailu  přišla petice, abych podepsala, že jsem pro trest smrti pro pedofily. Kdo chce ať si to podepíše, nejsem razantně proti, jen to prostě nic neřeší.

 

Možná v případě vražd ze zištnosti nějakých podnikatelú či ze žárlivosti to může ve zdravém člověku mít efekt určité brzdy. Někdo je hold zas třeba bohabojný a podobnou funkci u něj má desatero přikázání.

Ale tato petice se oháněla případem vraždy devítiletého Jakuba letos v květnu a to je úplně jiná liga. Tyto případy ( i třeba případ Honzíka Rokose či v kauze kuřimské ) mají svůj původ v duševních problémech těch hlavních zůčastněných. A to ať dáte vrchní hranici jakoukoliv, ten mantinel nahoře jakýkoliv, tak snížíte výskyt příšerností jako tyto jen velmi málo.

Když to poženem na extrém, nechejte rodiče malého Jakuba ať si ti pana Nováka zabijou sami. Někam je zavřete ať si vylijou zlost. Trest musí nastat to je nesporné. Neštěstí,  které v rodiči jemuž někdo takto vezme dítě, nastane jistě touží po odplatě a nedivím se tomu.

Ovšem lidé se za trest zabíjejí odnepaměti a jak vidno sociálně patologické jevy to vůbec nevymýtilo. Ale možnost tyto jevy zkoumat a vytvořit účinnou prevenci máme až v posledních cca 70. letech kdy se dočkává zasloužené pozornosti lidské duši a také vývojové psychologii dětí. Právě tady totiž můžeme VYTVOŘIT BETONOVÉ ZÁKLADY SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ PREVENCE. V rodině- tam, kde budoucí zločinci ještě zločinci nejsou a teprve v ně vyrostou. V duši- tam, kde sídlí ti velcí hybatelé našeho chování a mohou být narušení. A v okolí pachatele- on není ostrovem sám pro sebe.

Mohli bychom uspět (tak jako píšu v “Kuřim a vina” ), kdybychom každý podepsali petici za důkladné rozpracování rodinných anamnéz a vlivů kterými pachatelé byli ovlivňováni, petice za výzkum duševních poruch ( jakými třeba pedofilie je), zkoumání reálných podtextů týrání dětí... Klidně si mezitím zaveďte trest smrti pokud vám to připadá spravedlivé a nějakým způsobem vyrovnávající hrůzu co pachatel způsobil, protože tohle bude práce na dlouhou dobu.

Pokud ovšem chceme do budoucna i všem ostatním bolavým místům v naší společnosti třeba závislostem, poruchám příjmů potravy, sektářství, šikaně... a řadě dalších PŘEDCHÁZET měli bychom psát petice, za rozsáhlejší a důkladnější výzkum sociálně-patologických jevů a najít ten počátek. Tu slepici nebo to vejce, které stojí za tím že se rozhodnu mučit své dítě, nebo mi způsobuje duševní poruchu. A pak toto konečně účině poléčit tak jako každou jinou patologii- chorobu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Zaharowska | středa 20.8.2008 8:08 | karma článku: 11,50 | přečteno: 1290x
  • Další články autora

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 4 - Solprd

7.11.2011 v 10:13 | Karma: 10,19