Nesociálně na sociální síti ... aneb takže na co ten facebook je?

Jak to dopadne, když člověk využije facebook opravdu ke komunikaci  se svými "přáteli" ? :-)

Sociální sítě zažily v nedávné době boom, ale mnozí se již zmiňují o jejich pozvolném upadání. Ták či onáč, připojeno mnoho z nás je. Jsme upe jako connected!:-)
Nedávno jsem zůstala trošku stát s otevřenou pusou nad tím, jakou reakci může vyvolat, když využiju služby sociální sítě podle mě k tomu účelu, k jakému se má využívat a ne jen k selfpromu.
Vrátila se mi zpětná vazba ve stylu "Hej, jako můžeš koukat na mou zeď, co jako ti dovolím vidět vidíš, koukni na fotky, co jsem vybral/a, bo tady mi to sekne, ale prosím tě hlavně mě nepruď svou přítomností."
Používám facebook docela hodně pracovně jako promo mých kurzů, fotek z aktivit, kdo má o to zájem, ten si mě prostě připojí a má to z první ruky, ale mám taky profil pro "přátele" soukromý. A na něm jsem nedávno poslala všem svým přátelům naivňoučkou, ukňouranou, pro mne zcela typickou zprávu tohoto znění:
"Ahojky, moc se omlouvám za spam, ale hledáme domov pro kocourka, jeho sestřička už pánečka má, jsou oba moc hodní, umí chodit na kočičí záchodek. Není to žádný z těch obíhajících, mailů tohle jsou tradiční koťátka mourátka (na fotce malá, teď mají cca 3 měsíce), narozená u babičky na zahrádce. Kdybyste o někom věděli, kdo si toho klučinu může vzít (do bytu i na dvorek), budu ráda. Moc díky."
Tak jsem jako na ně zakňučela pod dojmem toho, že úlohou sociální sítě je spojení lidí s lidmi.
Někteří se omluvili, že to nejde, někteří zajímali, někteří svěřili se stejným problémem, někteří aspoň neodpověděli. Ale jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že využití facebooku k jeho účelu, spojení s "přáteli", dokáže mnoho z nich i naštvat. Tak jsem zjistila, že spamuji, otravuji, nezajímá je to apod. A mnoho z nich bylo pobouřeno spojením s tolika lidmi (udělala jsem malou chybku v odesílání). Chyba nechyba ...prostě je přečtení komunikace mezi lidmi dokázalo rozčílit natolik, že to stálo za napsání zprávy :-)
Tak chcete být spojeni s lidmi nebo ne?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Zaharowska | pondělí 22.11.2010 12:30 | karma článku: 7,86 | přečteno: 947x
  • Další články autora

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 4 - Solprd

7.11.2011 v 10:13 | Karma: 10,19