Jak se postavit ku snědení koňakové špičky

Mým nejoblíbenějším zákuskem je koňaková špička. Vzhledem k mému sklonu ke zdravé výživě ji nejím nikterak často. O to více si ji ale vychutnávám, předně onen likérový vnitřek. Pro zcela unikátní vychutnání oněch málo špiček co si dám ovšem doporučuji ( jako i jinde) chutě nemíchat a zvolit vhodný postup konzumace podle Rady Evropy. Špička- čokoláda, čokoládovomáslový krém, vaječný koňak ( chcete-li likér) a piškot.

 

Nejprve ukousneme vršek špičky, smíchání vrchní vrstvy čokolády a čokoládového krému je akceptovatelné, musíme si ale dávat pozor abychom ji ukousli těsně pod okrajem a nepřimíchali tak mnoho likéru.
Při pohledu na špičku svrchu, vidíme tunýlek vyplněný likérem. Likér jazykem vylízneme. Prostor uvnitř špičky tak zbavíme likéru a tuto část "tunýlku"- jen z čokolády a krému- můžeme odkousnout.
Takto postupujeme až k piškotu. Ve chvíli kdy na piškot narazíme, se ale ocitáme před složitým úkolem a to vylíznout jazykem co nejvíce likéru, aby na piškotu ani okolním krému žádný nezůstal.
Dále sníme zbývající porci krému. Čokoládu z piškotu postupně dokola okoušeme ( raději upozorňuji, že mnohdy se nachází čokoláda i na spodku piškotu a tu je nutné též odstranit). Dejme si práci a olízejme piškot od zbývajících pozůstatků krému a čokolády, tak získáme zcela čistý piškot, kterým na dvě až tři kousnutí ukončíme řádnou konzumaci této.
( Výňatek ze směrnic Rady Evropy pro konzumaci potravin a potravinových doplňků)
REKPPD zatím stále zvažuje vhodnost tohoto způsobu konzumace koňakových špiček pro děti a mládež do 18 let a před desátou hodinou. Z těchto důvodů dnešní směrnice též neobsahuje bližší fotografický materiál jako bylo například u směrnice pro konzumaci želatinových bonbónů zde: http://zaharowska.blog.idnes.cz/c/79180/Smernice-Rady-pro-konzumaci-zelatinovych-bonbonu.html

 

Autor: Zuzana Zaharowska | pondělí 1.6.2009 7:55 | karma článku: 14,33 | přečteno: 2045x
  • Další články autora

Zuzana Zaharowska

Štěstí v pěsti 4 - Solprd

7.11.2011 v 10:13 | Karma: 10,19