Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MO

Miroslav Otáhal

7. 9. 2010 16:20
Tak jste se dočkali

a navrhované školné bude asi odložené... Taková blbost.

Vždyť hlavní smysl školného vůbec není v tom že bude financovat studia. Smysl je v tom že usměrní chování studentů a i škol. Vysvětlovat jak, je na dlouho... Snad každý chápe...

A že je školné nutné a spravedlivé, to je prostě fakt, který zpochybní leda ignorant, děsím se jací lidé absolvují práva na Karlovce.... Vždyť jde přece o službu, kterou dobrovolně požívají, z které mají prospěch, proč by ji měl platit někdo za ně???

Můj spolužák ze základky vystudoval také práva, dnes je mu 34 má advokátní kancelář, splacený byt o hodnotě 3 mil, účty za jeho časté dovolené atakují stotisicovou hranici... Má to hodně díky diplomu, bez něho by to nebylo... A diplom mu zaplatili i všichni spolužáci. Jak jsou na tom oni.....? Také jsem vystudoval a nemám z toho že za cizí dobrý pocit...

0 0
možnosti

Lexx86

31. 1. 2009 19:31
Zde mají dobré články...

sem budu chodit R^

0 0
možnosti
OU

1. 2. 2009 19:24
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JB

hendrixx

29. 1. 2009 11:12
Proč školný jo!

1) Školný je deklarací, že už nejsem děcko, vím co a proč chci studovat a jsem připraven se na tom podílet i budoucím závazkem. Spousta mých vrstevníků brala VŠ jako zástěrku pro flákání. Pořád byly nějaké školy, které braly bez přijímaček, kde nebylo třeba prokazovat zájem o studium, každý rok šlo - po vylití - beztrestně nastoupit jinam a stát to platil.

2) Proč by vám vaše nadstandardní vzdělání měl kompletně platit někdo, kdo není studijní typ, sám nestudoval a komu tudíž studium taky nikdo nezaplatil? Někdo, jehož děcka nestudují a studovat nebudou, a kdo tudíž nebude adekvátní příspěvek chtít po vás, až váš plat bude právě a jen díky tomu vzdělání pětinásobkem jeho platu.

3) Nikdo si u nás nebude nikdy platit školu celou a školný 8-15 tisíc ročně, o kterém se uvažuje, nikoho nezruinuje. Kdo tolik nedokáže vydělat o prázdninách na brigádě, ať si vezme půjčku splatnou ex post nebo požádá o stipendium pro hendikepované.

0 0
možnosti
JB

hendrixx

29. 1. 2009 11:16
...a dovětek

Všem mladým českým právníkům, kteří fňukají nad studijní chudobou a dvěma jabky místo oběda, nabízím srovnání: Co do náročnosti studia a objemu a ceny učebnic jsou práva proti medicíně procházkou lunaparkem. Možnost přivýdělku při studiu je pro mediky časově téměř vyloučená. Školu studují 6 let (místo vašich pěti). Nástupní plat lékaře absolventa ve špitálu v Praze je 10.400,- hrubého (je-li klikař a místo sežene). Atestaci, po které teprve může samostatně léčit, může skládat až po 5 letech (místo vašich tří). Tak proč, sakra, někdo do toho za těhdle podmínek jde, když i blbci je snad jasný, že se na tom nevydělá, ha?

0 0
možnosti
S

simplyk

28. 1. 2009 12:49
Nejsem proti placení, ale...

Mě se poplatky asi už nedotknou, ale zajímalo by mě. Jak se chtějí pořešit úroveň výuky a "služby" školy vůbec. Přeci, když za něco platím mám nárok na patřičné jednání. U nás když zavítám na studijní oddělení mám strach, že jakmile otevřu dveře poletí na mě šanon, se slovy co otravuju a co si dovoluju jít pro potvrzení. Některé přednášky mi připomínají pokus o překonání rekordu v nadiktování co nejvíce stránek z poznámek starší spolužačky. A když se člověk, zeptá na nějakou literaturu je mu doporučena knížka z roku 1970 psaná azbukou se slovy radši si to pište. A nebo kurz mixu češtiny, angličtiny a slovenštiny v odborném předmětu, který jen v češtině dává zabrat. A vy si musíte vytvořit slovník:-)

Tak se ptám co budoucí studenti za poplatky dostanou? Doufám, že se prodlouží úřední hodiny, profesoři budou při konzultačních hodinách ve škole a nebudou si vás přehrávat jako horkou bramboru, když si potřebujete přehodit předmět v rozvrhu, protože máte na  odpoledne domluvenou  brigádu...

0 0
možnosti
W

wiki5.5

28. 1. 2009 8:05
uz

aby to skolne bylo, tenhle dinosaurus komunistickeho mysleni jen krivi ekonomiku a nic dobreho mladym nedava

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

28. 1. 2009 9:18
Re: uz

Jedinym vysledkem budou mladi lide s dluhem na hrbete a vysmate banky (za rizika ruci stat) ktere lapily nestastniky do site dluhu. Penize ktere si banky z kolace uzobnou budou samozrejme chybet ve skolstvi.

0 0
možnosti
J

jsmith

28. 1. 2009 2:28
Nic neni zadarmo...

Nechapu ten poprask okolo skolneho. V 90-tych letech jsem platil $596 za ctvrtleti (10 tydnu) na Cal State LA a pozdeji na postgradualnim studiu $1350 na UCR. Oboji tzv. "statni" vysoke skoly...

Pokud je vzdelani za penize, pristup studentu se radikalne zmeni. Nevim jak je to ve zbytku Evropy, ale...

0 0
možnosti
JN

j.nozicka

27. 1. 2009 22:27
Jsem rád, že nejsem jediný z bloggerů,

který nesouhlasí se školným  (viz  můj  včerejší článek Školné - argumenty a protiargumenty). A musím uznat, že jste to dokázala vyjádřit lépe a trefněji než já. Takže zasloužená karma.  R^

0 0
možnosti
KZ

Katka1

28. 1. 2009 7:44
Re: Jsem rád, že nejsem jediný z bloggerů,

To není tak, že bych vyloženě nesouhlasila. Jen mám prostě obavy, že některým slibným studnetům by to mohlo zavřít dveře ke studiu.

0 0
možnosti
DM

DaM

27. 1. 2009 17:22
Ale, ale, ...

Coz takhle si precist o cem jsou pujcky, podpora studentu a skolne obecne? Pak byste takove bludy nepsala. Treba zde: http://www.isea-cz.org/Aktuality/Posledníčlánkyakomentáře/tabid/64/articleType/ArticleView/articleId/729/Finann-pomoc-studentm-v-Bl-knize.aspx

0 0
možnosti
KZ

Katka1

27. 1. 2009 17:40
Re: Ale, ale, ...

Ano, pár obecných prohlášení o cílech Bílé knihy. Četla jsem je. Konkrétní opatření v nich nejsou žádná. Dokud neuvidím text zákona, nemohu jim věřit. Navíc já ve svém článku napsala, jak by to MOHLO dopadnout, nikoli jak to dopadne.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

27. 1. 2009 16:34
Pokrač- - jak řešit

Např. lékařské či stomatologická komora je schopna říci, kolik absolventů je či bude ročně potřeba. Komora zubařů takto varuji již dlouho. Podobně je zhruba znám potřebný počet pedagogů i dle aprobací. Chybí mnoho inženýrů techniků, zato je nadbytek manažerů a ekonomů, kteří po škole nemůžou najít práci. Takže z toho jde spočítat, kolik je potřeba studentů. Opravdu, nepotřebujeme stovky egyptologů každý rok, i když toto je vážený obor, podobně kunsthistorikové.

Obory státem nedotované - at každý studuje, co chce, ale plně za své. K čemu potřebujeme religionisty specialisty? Jako podobor pro budoucí kněze to chápu, ale samostatně?

Školné by mohlo být alternativou - buď pracovat 5-7 let jako učitel na státní škole, nebo jako lékař v nějakém zařízení, nemíním tím teď nějaký lukrativní obor, který neposkytuje léčení, jako kosmetická medicína. Nebo at dotyčný lékař pracuje v lukrativní oblasti ale sám splatí část nákladů, podobně i pedagog.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

27. 1. 2009 16:20
Možná moc naříkavé, i za socialismu bylo vysoko do žlabu

Tedy jak pro koho, ale studium stálo dost i tehdy. Tehdy to byla jedna z mála smysluplnějších investic, dnes jde za peníze pořídit cokoli. Ovšem, studium je snad lepší než za socialismu, ne socialistické zákony, marxistická filozofie, ale i jiné.

Nevadí mi nutně princip školného - pokud by byl v rozumném rámci. Větší problém jsou spíše nepotřebná studia. Studia pseudověd jako gender studies, sociální ekologové, z toho vyrostou leda pisatelé pseudovědeckých článků do nějakých novin, časopisů. Nikdy nebudou produkovat žádnou hodnotu, poskytovat skutečnou službu jako třeba  lékaři. Počet studentů by neměl být dle zájmu a finančního klíče. University by měly dostávat dotace na obory podle potřebnosti. Zavání to starší dobou, ale má to racionální jádro. Jakto, že není dost studentů na zubaře, když jsou schopní zájemci a chybí peníze? Jak to, že se dotují obory, kde se tím lidé nebudou v životě živit?

0 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí