Všude samé referendum

Radar? Referendum. Lisabonská smlouva? Referendum. Rozšíření Temelína? Referendum. Účast v zahraničních misích? Referendum. Přímá volba prezidenta? Referendum. Všude se to jenom hemží snahou o prosazení referenda téměř na vše, co se jeví jako důležitá a sporná otázka.


Je to podivné, vzhledem k tomu, že žijeme v zastupitelské demokracii. To znamená, že volíme své zástupce (poslance, senátory, krajské zastupitele, místní zastupitele - už z názvu “zastupitel”) a ti jsou zodpovědní za důležitá rozhodnutí, díky mandátu voličů, který jim lidé vyjádří při volbách. Ať už je práce vykonaná těmito zástupci lidu jakákoliv, nijak to nesnižuje jejich mandát tato rozhodnutí vykonávat. Pokud se nám jejich práce zdá špatná, nebo nedostatečná, máme to možnost změnit v příštích volbách. Takto nám výkonnou a zákonodárnou moc v naší zemi určuje ústava, tedy zákon nad všemi zákony. Kde se tedy berou všechny ty návrhy na referendum a jaké mají opodstatnění ?

Přijde mi to trochu jako moderní trend, neozkoušený, zkrátka nový a všechno nové a nevyzkoušené láká. Nebo se ti, co prosazují referenda zhlédli ve starověkých řeckých “demokratických” městských státech ? Těžko říci, každopádně bych se nesnažil tuto možnost rozhodování o věcech veřejných aplikovat v našem prostředí. A už vůbec ne tehdy, pokud stále není přijat zákon o obecném referendu. 

Obecně nemám s referendem problém. Například na místní úrovni, při počtu stovek, maximálně tisíců obyvatel, si myslím, že je to naopak ideální prostředek rozhodování o věcech, které se těchto lidí bezprostředně dotýkají. Celorepublikově si to však nedovedu představit. Pokaždé, by referendum musela doprovázet masivní a drahá informační kampaň, protože co si budeme namlouvat, naše společnost není dostatečně vzdělaná a odborná na to, aby rozhodovala o otázkách často obyčejnému občanovi ne úplně srozumitelných. Navíc nevzdělaná společnost je mnohem více náchylná k manipulaci. Nebylo by příjemné, kdybychom dopadli jako Rakušané při referendu o využívání jadrné energie, kvůli kterému dnes musí řešit problémy s nedostatkem energetických zdrojů. Rakušané tenkrát rozhodli negativně a to zejména proto, aby vyjádřili nedůvěru tehdejšímu kancléři Kreiskymu. Přijde vám toto zodpovědné ?

Naši zástupci jsou v tomto ohledu přeci jenom více vzdělaní a mají dostatek informací k tomu, aby mohli zodpovědně rozhodnout. I když to tak často nevypadá, nevidím zatím lepší rešení. Nepoužívejme referendum příliš často, nebo se za chvíli dostaneme do situace, kdy budem v celonárodním referendu rozhodovat o tom, zda premiér vystoupí na kongresu EU v červené kravatě s černými pruhy, nebo v modré s fialovými puntíky.

Autor: Jan Kostovič | středa 1.10.2008 13:08 | karma článku: 27,98 | přečteno: 2681x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55