Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Respekt stáří

My mladí si často myslíme, že jsme spolkli veškerou moudrost lidstva, že jedině ta naše pravda stojí za povšimnutí. Jenže pravd je na světe asi tak přibližně nekonečno. Každá z nich má svoje opodstatnění a žádná z nich si nezaslouží jednoznačné opovržení. Naopak starší mají potřebu nás poučovat, vychovávat a měnit k obrazu svému. Ani jedno není ideální, pojďme najít rovnováhu ...

Tím prvním krokem by měla být základní věc. Totiž vzájemný respekt. Bez toho to nepůjde. Je třeba respektovat stáří. Stejně tak je třeba respektovat mládí. Vždyť se vzájemně ideálně doplňují a kombinují, bez jednoho ani druhého to nejde. Myslím si, že staří lidé dokáží snáze respektovat mladé, než je tomu v opačné variantě. V náctiletém věku převládá většinový názor, že staří lidé jsou otravní, zbyteční a mrzutí. Ani já jsem nebyl jiný, i když se za to dnes stydím. A myslím si, že je důležité, aby si takový člověk co nejdříve přiznal, že dělal chybu. Není totiž podstatné nedělat chyby, mnohem podstatnější je si tyto chyby uvědomit a následně je neopakovat. Stačí se přitom podívat na vztah oněch náctiletých ke svým prarodičů, ke kterým se dokáží chovat slušně a hezky, kterých si váží, a které rádi navštěvují. Proč by nemohli alespoň částečně takto brát i ostatní starší spoluobčany. Vždyť se od našich prarodičů v mnohém, snad jen kromě stejné krve v žilách, neliší.

Ano, budou tu tací, kteří budou na nás mladé řvát v prostředcích hromadné dopravy, budou tu tací kteří budou mrzutě kritizovat jakoukoliv naší činnost, ale stejně tak tu mezi námi budou vrstevníci, kteří se budou starším lidem posmívat, budou je urážet a nepomůžou jim ani v případě nutné potřeby. Budou tu pořád, těchto jedinců se nikdy nezbavíme, asi ani nemá cenu se je snažit změnit, protože to často nevede k ničemu.

Koho jiného si ale vážit, než člověka, který prožil tři čtvrtě století ? Tři čtvrtě století radostí, útrap, poznání, zklamání, 75 pět let reálného života. Kdo jiný může mít zkušenější a jasnější pohled na svět ? Ano i já jsem si vyslechl několikrát opakované dědovo vyprávění příběhů z mládí, historky z vojny, kterou tolik miloval a na kterou tak rád vzpomínal. Občas mě už nudilo slyšet po sedmé stejný příběh. Ale teprve když odešel na vždy jsem si uvědomil, jak hodnotná a zajímavá tato vyprávění byla. Najednou bych se rád dozvěděl víc, chtěl poznat další souvislosti, ale už je pozdě. Nenechte si podobné příležitosti utéct, byla by to věčná škoda.

Stejně tak tolikrát řekl nějaký poznatek ze všedního života, který považoval za podstatný. Následně dodal: " Počkej, jednou si na mě vzpomeneš a řekneš, ten děda měl přeci jenom pravdu !!" Většinou byl vtipný, proto jsem se zasmál a nevěnoval tomu větší pozornost. A už několikrát jsem se přistihl, jak se mi onen dědův poznatek v nějaké běžné situaci vybavil, přesně tak, jak byl tenkrát vysloven. Opravdu už jsem si několikrát řekl:" Ten děda měl vážně pravdu " A to jsem ani netušil, že se mi jej tenkrát podařilo zapamatovat.

Tito lidé často mohou mít názory (např. politické), s kterými nemusíme souhlasit. Ale jejich dlouhý život je o nich musel z nějakého důvodu přesvědčit. Jejich několikrát delší život než ten náš a stejně tak několikrát větší množství zkušeností, je k takovýmto názorům opravňuje. Proto si myslím, že nemá smysl jim je vyvracet, i když se nám nemusí jevit jako správné. Nevíme totiž, co za takovým názorem stojí, co je k němu dovedlo. Proto má smysl snad jen jediné. Zkusme tyto starší kolegy respektovat i s jejich názory, važme si jich a pokusme se je vyslechnout. Jednou totiž budeme všichni ve stejné situaci ...

Autor: Jan Kostovič | středa 28.7.2010 21:12 | karma článku: 18,42 | přečteno: 1406x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  19:38

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Velký obrat, kanadská provincie znovu zakázala drogy. Policie byla bezbranná

15. června 2024  19:30

Kanadská provincie Britská Kolumbie se odvrací od své dosavadní politiky, která umožňovala držení...

U Rychnova vykolejil osobní vlak. Provoz je omezen do noci

15. června 2024  19:27

V Rychnově u Jablonce nad Nisou vykolejil v sobotu odpoledne osobní vlak, který mířil z Jaroměře do...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  19:08

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře