Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přelidněnost planety ztrácí na aktuálnosti a opodstatněnosti.

Planetu Zemi trápí spousta globálních problémů. Globální jsou v tom, že neohrožují jen určitou část, či počet lidí, ale lidstvo jako celek, a zároveň je k jejich řešení zapotřebí spojené úsilí celého lidstva. Všechny globální problémy mají společného jmenovatele a tím je výrazný nárůst počtu obyvatel Země v průběhu 20. století. V důsledku tohoto nárůstu vzinkly hypotézy, že hrozí přelidnění planety. Poprvé se objevily v 70. letech, kdy docházelo k největším absolutním přírůstkum populace. Známá je například teorie "Meze růstu" od členů Římského klubu vedených Donellou Meadows. Troufám si tvrdit, že dnes již nejsou tyto obavy opodstatněné. 

70. léta byla léta určité hysterie. Svět se potýkal s hrozbou jaderného konfliktu, v krizi se ocitly i energetické suroviny a hospodářství některých států. K tomu všemu vrcholily absolutní přírustky obyvatel na Zemi. Je zřejmé, že v této globálně těžké době musely vzniknout nějaké pesimistické názory na vývoj a budoucnost planety. Je pravdou, že výrazný nárůst počtu lidí na Zemi způsobil a způsobuje spoustu současných globálních problémů. (nedostatek surovin, potravin, krize kultury a morálky, hrozba etnických a kulturních konfliktů, hrozba jaderných střetů, ekologické hrozby). Ty není možné plošně vyřešit, ale můžeme zmírnit jejich následky do přijatelných mezí. A v případě, kdy poklesne hrozba onoho hlavního původce všech problémů, tedy přelidnění planety, by zákonitě měla poklesnout i hrozba dílčích globálních problémů. 

Lidstvo si ve své historii prošlo třemi demografickými revolucemi. První byla spojena s neolitickou revolucí v sociálně ekonomické sféře, druhá na přelomu 18. a 19. století, kdy došlo k přechodu od zemědělství k průmyslové výrobě a třetí v 50. letech 20. století, kdy došlo k populační explozi v důsledku poklesu hodnot mortality a zvýšení ukazatelů natality, zejména v rozvojových zemí. V současné době se svět, hlavně ten vyspělý, dostává do možná další demografické změny, kdy dochází k úbytku počtu obyvatel přirozenou měnou. Státy střední a západní Evropy, severní Ameriky, Austrálie a Ruska už tento úbytek přirozenou měnou začínají pociťovat, přesto je zatím celkový počet obyvatel vyrovnaný díky imigraci do těchto zemí. (kromě Ruska). Je jen otázkou času, kdy se podobný trend rozšíří i do zbylých částí světa, jelikož demografické revoluce jsou typické tím, že vždy postihnou celou planetu. Postupně by se tato 4 fáze měla dostat do Asie, Latinské Ameriky a konečně koncem 21. století i do Afriky. 

To že i v Asii dochází k omezovaní populační exploze dokazuje příklad Indie. Předpokládalo se, že Čína, která výrazně politicky omezila svůj populační vývoj, bude brzy předstižena v počtu obyvatel Indií, která naopak své občany nijak neomezovala. Dnes je již zřejmé, že k tomu dojde při zachování současných ukazatelů nejdříve v roce 2028. Mnohem větším problémem bude situace, kdy výrazně zestárne populace planety. Je možné, že právě tento jev bude tím, který vystřídá přelidněnost planety včele všech globálních problémů. Z Evropy známe poplašné zprávy o stárnutí společnosti, ale ve srovnání s Afrikou jsou tyto evropské problémy zanedbatelné. V Africe je dnes téměř polovina všech obyvatel ve věku do 18 let. Co se stane až tato generace dospěje do produktivního věku a kdo zaměstná tuto obrovskou masu lidí? To jsou otázky, které bude muset svět řešit. 

Je možná na čase přehodnotit současné globální problémy a určit si nové, které by nám mohly brzo přerůst přes hlavu. Je třeba, aby zejména geoglobalistika přestala řešit problémy, které pomalu pomíjejí a stávají se neaktuálními. Svět se neustále vyvíjí a společně s ním se vyvíjejí i jeho problémy. To je třeba zaregistrovat a nezůstat stát na místě. Lidská společnost se musí vyvíjet společne se světem a jeho problémy a včas reagovat, jinak jí hrozí nepěkná budoucnost.      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kostovič | pátek 24.4.2009 12:27 | karma článku: 16,56 | přečteno: 4383x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře