Novinky mění pravidla diskuse, snad správně.

Během dneška se objevila zpráva, že novinky.cz mění pravidla svých internetových diskusí. Hned jak jsem nadpis spatřil, popadla mě optimistická naděje. Řekl jsem si, snad se konečně ta možná nejhorší diskuse na českém internetu alespoň trochu zlepší. Nová pravidla, ač jsou kontroverzní, skutečně dávají nadějím reálné obrysy. Nedivím se redaktorům novinek, že se rozhodli k tomuto kroku, protože příliš jiných možností skutečně neměli. 

Nejdříve o co jde. Vzhledem ke katastrofálnímu stavu úrovně diskuse na novinkách se redakce rozhodla, že každý budoucí přispívající bude muset vyplnit formulář, kde uvede své jméno a adresu, na kterou mu pak bude zaslán kód, po jehož zadání bude moci diskutující přispívat do diskuse. Spoustu z nás v první chvíli napadne, že se jedná o další nepříjemné omezení svobody, ztrátu anonymity a únik osobních dat. 

Jenže, když si člověk občas otevřel na vlastní nebezpečí diskusi pod článkem na novinkách, to co tam spatřil, bylo něco, co se dá jen stěží slušně vyjádřit. Lidé se pod rouškou anonymity chovají naprosto jinak, než normálně. Připomínálo mi to davovou psychózu v určitém sociálním agregátu, kdy člověk automaticky potlačuje svou vlastní individualitu a do popředí se dostávají primitivní pudy, které v anonymní davu zatracují pocit zodpovědnosti. Člověk se pak chová, jak by se za normální situace nikdy nechoval. A právě velká část přípspěvků v této diskusi vypadá, jako by byla vytvářena za přítomnosti pouze primitivních pudů. 

Jistě, i zde se nacházejí slušní čtenáři, kteří diskutují věcně, slušně a nikoho neuráží a nenapadají. Ani těm se nemusí líbit ztráta anonymity, zvláště když ji nezneužívali. Jenže podle reakce redakce novinek, to vypadá, že tato slušná skupina diskutujících byla v menšině a jak tomu v demokratické společnosti je, menšiny přirozeně neustále ustupují většinám, což je v tomto případě smutný fakt.

Je zde naděje, že pokud člověk bude vystupovat pod svým jménem, bude se chovat o poznání lépe. Kolik z těchto diskusních hulvátů, by stejně vulgární a urážející názor sdělila oponentovi z očí do očí například v hospodě ? A proč, pokud si za svým názorem stojí, by za něj neměli být zodpovědní ? Část primitivních diskutujících bude určitě pokračovat ve stejně hulvátské diskusi i pod svým jménem, možná se jim podaří obejít pravidla a to jméno opět nebude jejich. Část přejde na jiné, anonymní servery, jejichž úroveň se tak bohužel zhorší, ale poslední část možná skutečně opustí prostor diskusí, nebo alespoň začne psát trochu slušněji.

Internet je "virtuální" realita, proto z něj nedělějme něco, co není realita normálního života, kde také vystupujeme pod svým jménem a jsme zodpovědní za své činy.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kostovič | čtvrtek 5.2.2009 12:04 | karma článku: 18,68 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55