Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepěkné politické vyhlídky ...

MF DNES - 16.11.2009 - od zvláštního zpravodaje: Menšinová vláda ČSSD, vedená premiérem Jiřím Paroubkem, se po podzimních předčasných volbách ujímá vlády.  

Po dnešním hlasování v poslanecké sněmovně, kdy byla vyjádřena důvěra menšinové vládě ČSSD, se ministři Paroubkovi vlády fakticky stávají šéfy svých rezortů a začínají vládnout zemi. Menšinová vláda ČSSD prošla hlasováním o důvěře díky očekávané podpoře poslanců KSČM a potvrdilo se tak, že KSČM bude vládu tolerovat a podporovat ve většině hlasování v parlamentu. Nastalo to, co se dalo po vítězství ČSSD v říjnových předčasných volbách očekávat. Karty byly rozdány jednoznačně a jiná možnost, kromě velké koalice mezi ODS a ČSSD nepřipadala v úvahu. Jiří Paroubek, který byl jako šéf vítězné strany pověřen prezidentem sestavením vlády, nechtěl uzavřít přímou koalici s komunisty a tak byla podepsána dohoda mezi ČSSD a KSČM o toleranci menšinové vlády. Levicové uskupení má v parlamentu uspokojivou většinu 107 poslanců.

20. výročí sametové revoluce, tedy pádu komunistického režimu, tak bude mít pro mnohé občany hořkou příchuť. Zítra jej republika oslaví za nepopiratelného návratu komunistů k moci. První krok k této pro mnohé neštastné situaci nastal 24.3.2009, kdy byla vyslovena nedůvěra Topolánkově vládě. Následující politický vývoj směřoval k přečasným volbám, až do dnešní podoby. Některá občanská sdružení svolávají na zítřejší výročí demostrace do centra Prahy. Protestovat by se mělo především proti vzrůstajícímu politickému vlivu KSČM.

Ihned po vyslovení důvěry vládě, začali někteří ministři úřadovat. Staronový ministr zdravotnictví David Rath odvolal 3 ze 4 náměstků ministerstva. Rath dále připravuje zákon rušící dosavadní pokusy předchozích ministrů o zdravotnické reformy. Tento zákon by měl být podle jeho slov v co nejkratší možné době předložen parlamentu ke schválení. Ministr se odmítl vyjádřit ke vzdání se postu hejtmana středočeského kraje. Doslova řekl: "Moji pozici hejtmana budu řešit až poté, co napravím zásadní omyly na ministerstvu, způsobené předchůdci a poté, co se vypořádám s nepovedenou reformou, kterou je potřeba zastavit a napravit."

Ministr financí Sobotka očekává spoustu práce, zejména kvůli přetrvávající ekonomické krizi. Ihned začal hledat možnosti, jak zrušit protikrizové plány minulé vlády a připravovat vlastní návrhy řešení. Uvažuje se o státních dotacích do ekonomiky a podpoře problémovým odvětvým. Zároveň byly pozastaveny veškeré privatizace a očekává se větší státní regulace ve finačním a bankovním sektoru.

Nová ministrině spravedlnosti ihned odvolala nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou a chystá se poodkrýt záležitosti, ohledně vyšetřování Jiřího Čunka (jediné, čím by mohla tato vláda skutečně přispět). Ostatní ministři se zatím seznamují se situací a zásadní činy chystají až po určité době. Bývalý premiér Mirek Topolánek po dnešním hlasování konstatoval, že ODS je připravena pracovat v pozici nejsilnější opoziční strany. Poprvé, od samostatnosti České republiky, bude v opozici také KDU-ČSL, i když vyjednávala s ČSSD o koalici. Jednání ztroskotala na účasti komunistů, jelikož samostatně by KDU-ČSL se sociálními demokraty nevytvořila většinu.

Pokusil jsem se nastínit možný politický vývoj v tomto roce. Jedná se o spekulaci. Jedná se pro mnohé, včetně  mě o katastrofický, leč reálný scénář. Nezbývá než poděkovat premiéru Topolánkovi za to, že pro nás udržel po téměř 3 roky slušnou pravicovou vládu, čehož se bohužel nejspíš nějakou dobu nedočkáme. Jeho vláda nebyla bez chyb, ale snažila se o něco, čemu se předchozí vlády úspěšně vyhýbaly. Snažila se o reformy. O nápravu veřejných financí a státních dluhů. Alespoň za to jí patří dík. Děkuji také za prozatím úspěšné předsednictví, které snad bude možnost obstojně dokončit.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kostovič | středa 25.3.2009 15:24 | karma článku: 34,23 | přečteno: 1865x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře